Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Волинський журналіст про демографічну проблему: українці майбутнього будуть... різнокольоровими

Жан Беленюк. Україна в серці!

Волинь-нова

Волинський журналіст про демографічну проблему: українці майбутнього будуть... різнокольоровими

Ефект вибуху спричинила пропозиція керівника Українського інституту майбутнього Вадима Денисенка заборонити чи, як потім він уточнив, обмежити виїзд чоловіків за кордон ще на три роки після закінчення війни. Нібито для того, щоб «ми збереглись як нація»

Звісно, що це повна дурниця. Не можна нікому забороняти переміщатися світом, бо в тебе не такий вік, стать, колір волосся тощо, якщо нема воєнного стану. Такій ініціативі зрадіють лише хабарники на посадах, які будуть видавати дозволи тим, кому таки можна буде виїздити.

З іншого боку, проблема ймовірного знелюднення України існує й ігнорувати її не можна. Бо без достатньої кількості робочих рук і споживачів нормальне економічне зростання неможливе, як і все, що з ним пов’язане, наприклад достойні пенсії.

Пам’ятаю здивування, коли перші рази потрапив у деякі західноєвропейські міста. Інколи було відчуття, ніби я десь в Африці, так багато там темношкірих людей. Україна майбутнього теж буде різнокольоровою. І з цим треба змиритись. Навіть не просто змиритись, а усвідомити, що найкраще майбутнє наша держава матиме лише тоді, коли у нас будуть створені привабливі умови, щоб сюди їхали кваліфіковані мігранти з усього світу. Як колись в Америку. Головне ж не відтінок шкіри, а цінності, які поділятимуть ці люди. Українські цінності: від мови до бандерівського «воля народам, воля людині», куди б я ще додав «воля громадам». І якщо це вдасться, то до нас потягнуться не тільки люди з інших держав, а й повернеться багато українців з усієї планети.

І, до речі, технології та зв’язок зараз такі, що українець з-за кордону може бути включений економічно та ментально в українське життя не менше, а може, й більше, ніж той, хто живе на рідній території. Тому велика українська діаспора може стати не проблемою, а нашою перевагою.

Реклама Google

Telegram Channel