Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
На Волині пожежі знищили 190 гектарів хлібного поля   

Сім років тому у Шельвові на Локачинщині вогонь знищив близько 44 гектарів пшениці...

Фотоколаж із сайту volyn.com.ua.

На Волині пожежі знищили 190 гектарів хлібного поля   

Завдано матеріальних збитків на суму 2 мільйони 100 тисяч гривень – така сумна статистика протягом останніх років

У період збору врожаю зернових культур та заготівлі грубих кормів збільшується ризик виникнення пожеж у місцях збирання та зберігання врожаю.

Так, в останні роки на хлібних масивах області виникло 18 пожеж, у результаті яких знищено понад 190 га зернових культур на корені та завдано матеріальних збитків на суму близько 2 мільйонів 100 тисяч гривень. Окрім цього, протягом кількох минулих літ виникло 9 пожеж на складах грубих кормів та 13 пожеж на транспортних засобах, що були залучені до збирання врожаю, як наслідок – завдано матеріальних збитків на суму понад 2 мільйони гривень.

У період збирання врожаю категорично забороняється:

• курити біля хлібних масивів;

• розкладати багаття на полях та поблизу них;

• спалювати стерню, післяжнивні залишки;

Суворе дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю – обов’язок кожного громадянина.

• полювати неподалік ланів;

• допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче ніж за 100 м від хлібних масивів;

• дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем поблизу сільгоспугідь;

• зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та обладнаною первинними засобами пожежогасіння, зокрема вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопавками;

• обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах.

Нагадуємо, що статтею 245 «Кримінального кодексу України» за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також спалювання стерні, сухих дикорослих трав або їх залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Статтею 194–1 «Кримінального кодексу України «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики» передбачено покарання залежно від тяжкості наслідків – від штрафу до позбавлення волі на термін до 15 років.

Володимир ЛИСЮК, головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Луцького РУ ГУ ДСНС України у Волинській області.

Читайте також: «Зірки українського футболу викличуть один одного на боксерський поєдинок?».

Реклама Google

Telegram Channel