Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
«Бойові безпілотники має купувати передусім держава, а не волонтери»

Перемога в нинішній війні кується в небі.

Фотоколаж із сайту dev.ua.

«Бойові безпілотники має купувати передусім держава, а не волонтери»

Найяскравіші за тиждень думки і цитати

Юрій ГУДИМЕНКО, політик, воїн ЗСУ, про помилки минулого:

«575 ракет Х-55 разом з 11 важкими бомбардувальниками передала Україна росії у 1990-х роках. Тепер ці ракети летять по наших містах, наших домівках і вбивають нас… І не було нічого. Ніхто не штурмував будівлю Кабміну, ніхто не протестував на вулицях. Все (передача ракет. – Ред.) відбулося відносно тихо і спокійно.

Це має навчити нас чомусь. 575 ракет. І ще 11 бомбардувальників. 575».



Петро ПОРОШЕНКО, п’ятий Президент України, про те, чому відвіз на передову десантникам потужні тягачі з маніпуляторами для 56-кілограмових снарядів:

«Уявіть собі, що означає перенести десятки і сотні таких снарядів. Вивантажити цілий вагон у машину, а потім з машини на склад. І все руками бійців, тисячі кілограмів на день. П’ять новеньких модифікованих вантажівок DAF YA 444X з маніпулятором дадуть змогу тягати БК цілими коробами по 12 штук за раз, а не розбирати і вантажити по одному. Просто уявіть, скільки сил і спин це збереже, наскільки пришвидшить роботу. Бійці дивізіону знають про це, як ніхто, тому й радіють подарункам».



Володимир АР’ЄВ, народний депутат від фракції «Європейська Солідарність», нагадав дві речі тим людям, для яких «Захід якийсь не такий»:

«1. Якби не західна військова матеріально-технічна допомога, нам би вже рік не було чим стріляти по окупантах і не відомо, де була би лінія зіткнення з рашистами. 2. Якби не західна фінансово-економічна допомога, інфляція була би на рівні Зімбабве, а пенсія в 2 долари – реальністю. Економіка у нас майже зруйнована і власних ресурсів вистачає лише на утримання ЗСУ. Тому зарплати бюджетникам, пенсії, медицина, освіта, культура – то нам від американських і європейських платників податків».


Віктор ТАРАН, політолог, старший офіцер ЗСУ, закликає усіх готуватись воювати:

«Друзі, зрозумійте одну просту річ. Якщо війна затягнеться, а вона, очевидно, затягнеться, то дійсно воюватимуть усі. І поки є час, готуйтеся! Проходьте курси, навчайтеся, опановуйте тактичну медицину, звʼязок, дрони та інші спеціальності. Бо потім часу не буде.

Єдиний варіант, як теоретично це можна оминути, – максимально включитися зараз. Зокрема, інвестуючи не менше 30% свого часу та ресурсів у волонтерство і донати.

Якщо ж ви будете робити вигляд, що це не ваша війна і воювати мають «люди-воїни» та «професіонали», готуйтеся, що дуже скоро цими «професіоналами» станете ви.

Це не добре і не погано. Це реальність».


Валерій ПЕКАР, підприємець, про секрет живучості української держави:

 

«Українська держава крихка. Легко руйнується від стресів і навантажень. Українське суспільство антикрихке – стає від них сильнішим. Але суспільство без держави загине, як сто років тому. Тож мусить тримати її на плаву».



Андрій БОНДАР, письменник, про гарячу дискусію навколо твердження, що «українці самі винні у війні»:

«Фраза «Українці заслужили на війну» в моїй травмованій свідомості еквівалентна фразі «Українці не мають права на існування». І я думаю, що в багатьох таке саме враження. Це типовий геноцидний наратив, звичний для практик імперського садо-мазо, який пробують нам згодувати під виглядом внутрішньої, прекраснодушної типу самокритики: ви винні, тільки ви винні в усьому, а найголовніше – в тому, що наважились дожити до сьогоднішнього дня».



Ілля ШПОЛЯНСЬКИЙ, ветеран АТО, керівник Фонду «Герої України», який збирає гроші на безпілотники власної розробки, вважає, що держава недостатньо робить у цьому напрямку:

«Те, що ми не маємо фінансової підтримки з оборонного бюджету, нормальним не назвеш: бойові безпілотники має купувати передусім держава, а не волонтери. А в ситуації з нашим проєктом поки що навпаки. Це приблизно те ж саме, якби народ Ізраїлю скидався на створення протиракетної системи «Залізний купол», а держава не знаходила б на це грошей».



Ірина ГЕРАЩЕНКО, народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність», про справедливі зарплати:

«Не може бути так, що судді і представники антикорупційних органів, прокуратур і ДБР, керівництво збиткових державних підприємств отримують сотні тисяч на місяць, а медсестра, що доглядає за прикутою до ліжка дитиною – 5 тисяч. Це теж джерело корупції, імʼя якому – несправедливість. «Європейська Солідарність» готує ініціативи щодо збільшення зарплат у соціальній сфері, інакше втратимо сотні тисяч жінок, які там зараз працюють».


Юрій БУТУСОВ, військовий журналіст, вважає, що насамперед вдосконалення управління в українській армії дасть змогу повернути перевагу над військами рф:

«Кожного дня ми зазнаємо значних втрат. Так, ворог теж несе значні втрати, але нас мають турбувати власні проблеми. Нам потрібна мінімізація наших втрат. Потрібно, щоб ми не втрачали людей просто так, через дурість, через погану організацію, через погане управління. Тому це для нас основний виклик по всьому фронту. Не якісь російські стратегічні плани, не якась російська зброя. Основна проблема – це наші власні проблеми всередині. Це треба удосконалити, тоді ми знову повернемо перевагу над росіянами». 

Читайте також: «Болючі слова президента Польщі про Україну».

Реклама Google

Telegram Channel