Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Мовчала майже два десятиліття: уперше в світі паралізована жінка знову змогла «розмовляти»

Електронний аватар може говорити те, що думає Енн.

Фото з сайту nypost.com.

Мовчала майже два десятиліття: уперше в світі паралізована жінка знову змогла «розмовляти»

Після інсульту вона за 18 років не сказала жодного слова, а тепер «заговорила» завдяки штучному інтелекту

У новаторській процедурі використовується масив із 253 електродів, які були імплантовані в мозок 48-річної Енн Джонсон, а потім підключені до групи комп’ютерів через невеликий порт, прикріплений до її голови. 

Електроди, що покривають ділянку мозку, де обробляється мова, перехоплюють сигнали її мозку і відправляють їх на комп’ютери, які генерують аватар, який представляє Джонсон.

Екранний аватар, який Енн обрала сама, потім може «говорити» те, що вона думає, використовуючи копію її голосу, записану багато років тому під час 15-хвилинного тосту, який вона виголосила на своєму весіллі.

Аватар також моргає і використовує такі вирази обличчя, як усмішки, стиснуті губи і підняті брови, що робить його більш реалістичним.

«Ми просто намагаємося відновити те, чим люди є», — сказав доктор Едвард Чанг, завідувач відділення неврологічної хірургії Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Енн Джонсон — вчителька математики, яка також працювала тренеркою з волейболу та баскетболу в Саскачевані. Вона  була одружена, народила двох дітей. А потім через інсульт її паралізувало.

«Усвідомлювати неможливість обійняти і поцілувати моїх дітей було дуже болісно, але це була моя реальність», — сказала жінка. 

Після декількох років реабілітації до неї поступово повернулися деякі рухи та вираз обличчя, але Джонсон, як і раніше, не могла розмовляти. Її доводилося годувати через зонд, поки ковтальна терапія не дала їй змоги їсти дрібно нарізану або м’яку їжу. А жінка дуже хотіла спілкуватися.

Команда з UCSF разом із колегами з Каліфорнійського університету в Берклі заявила, що вперше мова або вираз обличчя були синтезовані із сигналів мозку.

Щоб навчити систему штучного інтелекту, Джонсон доводилося знову і знову мовчки «повторювати» різні фрази зі словника, що містить 1024 слова, поки комп’ютер не розпізнавав зразок активності мозку, пов’язаний із кожним звуком.

Програму штучного інтелекту навчили розпізнавати фонеми — одиниці мови, з яких складаються слова.
Програму штучного інтелекту навчили розпізнавати фонеми — одиниці мови, з яких складаються слова.

 Замість цілих слів програму штучного інтелекту навчили розпізнавати фонеми — одиниці мови, з яких складаються слова. Наприклад, «Hello» містить чотири фонеми: «HH», «AH», «L» і «OW».

Розпізнаючи 39 фонем, програма штучного інтелекту може декодувати сигнали мозку Джонсон на повні слова зі швидкістю близько 80 слів на хвилину — приблизно половина швидкості звичайного діалогу для людей.

Шон Мецгер, який розробив декодер у рамках спільної біоінженерної програми Каліфорнійського університету в Берклі та UCSF, розповів, що точність, швидкість та словниковий запас програми мають вирішальне значення: «Це те, що дає користувачеві можливість згодом спілкуватися майже так само швидко, як ми, і вести набагато природніші та нормальніші розмови».

Зараз команда працює над бездротовою версією. Це означає, що користувачеві не доведеться фізично підключатися до комп’ютерів за допомогою дротів чи кабелів.

Розробник працював над інтерфейсом «мозок-комп’ютер» понад десять років і сподівається, що інновації команди найближчим часом приведуть до створення системи, яка дасть змогу створювати промову із сигналів мозку.

За матеріалами tsn.ua.

Оксана СКРИПАЛЬ.

Читайте також: Волинянка Соломія Книш, якій два місяці тому пересадили серце, стала першокласницею (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel