Курси НБУ $ 39.36 € 42.40
Запас біди не чинить: найкращі рецепти консервації

Із таким «арсеналом» зима не страшна.

Фото із сайту youtube.com.

Запас біди не чинить: найкращі рецепти консервації

Експерти, політики, урядовці ледве не в один голос попереджають, що наступна зима буде не легшою, а може, і складнішою за минулу. Але ми, жінки, мусимо нагодувати своїх рідних за будь-яких обставин. Консервація – одна з можливостей завжди мати про запас «сухпайок». Пропонуємо кілька варіантів ситних заготовок

Салат «Палочка-виручалочка»

Він стане у пригоді, якщо нема часу стояти біля плити, а також у випадках відсутності світла чи газу

Інгредієнти: 1 кг варених грибів (підійдуть лисички, опеньки, навіть печериці, якщо немає лісових), 1,5 скл. рису (приблизно 300 г), 1 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю (бажано червоного), 700 г моркви, 500 г цибулі, 2 ст. л. солі, 6 ст. л. цукру, 75–100 мл оцту (9%), 150–200 мл олії, спеції до смаку.

Приготування. Відварити гриби упродовж 20 хвилин після закипання, відцідити та обсмажити. Цибулю нарізати чвертькільцями, обсмажити до напівготовності. Моркву натерти на тертці з великими отворами, підсмажити 5 хвилин. Перець покраяти кубиками, з томатів зняти шкірку й теж нарізати кубиками. У каструлю з товстим дном (у якій готуватимете салат) налити олії, всипати перець і томати, готувати 5 хвилин, тоді додати обсмажені овочі та гриби. Тушкувати на невеликому вогні пів години, періодично помішуючи. Рис добре промити і трішки відварити у великій кількості води, відцідити на друшляк, промити і додати до овочів. Якщо мало рідини, можна додати ще трішки перетертих томатів. Всипати сіль, цукор, половину оцту та спеції на свій смак (підійдуть перець чорний мелений, паприка, хмелі-сунелі, перець чилі, часник). Перемішати й прокип’ятити ще 15 хвилин, тоді варто спробувати, за потреби досолити, додати спецій, влити решту оцту. Цукру також може знадобитися більше, якщо помідори кислі. Після того, як довели до смаку, варимо ще 5–7 хвилин і розкладаємо у стерильні банки, закручуємо простерилізованими кришками і вкутуємо. Догори дном можна не перевертати.

Салат із рисом

Завдяки вдалому поєднанню складників страва виходить смачною і ситною Інгредієнти: 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 кг помідорів, 1 кг перцю, 1 скл. цукру, 2 ст. л. солі (без верху), 1 скл. олії, 150 мл оцту, 200 г рису.

Приготування. Рис відварити заздалегідь. Моркву потерти на грубій тертці, цибулю порізати півкільцями, томати покраяти скибочками, перець – соломкою. У каструлю з товстим дном влити олію, додати сіль і цукор, всипати моркву й цибулю і тушкувати 10–15 хвилин. Потому вкинути помідори та перець, готувати ще 10–15 хвилин. Наприкінці додати рис і оцет, вимішати й тушкувати разом іще 20 хвилин. Тоді розкласти киплячий салат у попередньо простерилізовані гарячі слоїки, закатати стерильними кришками. Вихід із порції – 7–8 півлітрових банок.

Заготовка «Ситна»

Приготуйте такий овочевий салат на зиму, він неодмінно припаде до смаку тим, хто любить страви з квасолею

Інгредієнти: 2 кг моркви, 2 кг квасолі, 2 кг солодкого перцю, 2 кг цибулі, 6,5 кг помідорів, 4 ст. л. солі, 300 г цукру, 4 ст. л. оцту, 1 гострий перець, 2 головки часнику, 400 мл олії.
Приготування. Квасолю замочити на ніч, зранку зварити до готовності. Свіжу моркву натерти, порізати перець і цибулю, з помідорів відтиснути сік. Інгредієнти змішати у великій каструлі або мисці, додати оцет, сіль та цукор, варити приблизно годину. Тоді додати решту інгредієнтів: подрібнені гострий перець та часник, влити олію. Добре вимішати і готувати ще приблизно 15–20 хвилин. Розкласти у чисті гарячі банки, закатати кришками.

Салака в томаті

Куди там тій магазинній кільці в томаті!

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 3 кг свіжомороженої салаки, 1 скл. олії, 300 г цукру, 100 г солі, 0,5 л томатної пасти, кілька лаврових листків, 1 ч. л. перцю горошком.

Приготування. Підготовлені помідори, цибулю та моркву пропустити через м’ясорубку з дрібною решіткою, викласти у велику каструлю або миску і поставити на вогонь. Варити півтори години, періодично помішуючи. За цей час помити, почистити й порізати на невеличкі шматки рибу. Всипати салаку до овочів, додати олію, цукор, сіль, томатну пасту, лаврове листя і перець горошком.

Варити 3,5 години, час від часу помішуючи, щоб не пригоріло. Потому гарячим розкласти у простерилізовані слоїки, закатати й укутати банки для повільного охолодження. Вихід – приблизно 10–11 півлітрових слоїків.

Гречана каша зі свининою

Маючи кілька банок такої заготовки, можна не хвилюватися у випадку непередбачуваних ситуацій

Інгредієнти: 1,5 кг м’яса, 600 г гречаної крупи, 100 мл олії, 2 цибулини, 1 морквина, 2 ч. л. оцту (9%), 2–2,5 ст. л. солі, перець, спеції – до смаку.

Приготування. Свинину нарізати на середні шматки. Крупу промити кілька разів водою. Почистити цибулю та моркву. Цибулю покраяти кубиками, моркву натерти на великій тертці. Просмажити в олії овочі до м'якості протягом 8–10 хвилин. До м'яса додайте крупу, овочі та спеції, а також оцет. Ретельно все перемішайте, розкладіть у попередньо простерилізовані банки, наповнюючи їх на 2–3 пальці вище від середини слоїка. Залийте водою кімнатної температури, не доходячи до верху на 2–3 см. Накрийте кришками і поставте в широку каструлю, застелену рушником і заповнену теплою водою так, щоб вона доходила до плічок банок. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь, накрийте каструлю кришкою і готуйте 5 годин. Потому закатайте слоїки, укутайте і залиште охолоджуватися. Таку тушкованку зазвичай зберігають протягом кількох місяців при температурі 10–12 градусів вище нуля.

Читайте також: «Хоч рівні зуби має, та в хустки ховає…»: суперові рецепти страв із кукурудзи.

Реклама Google

Telegram Channel