Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
У поліського фермера виростають 18-кілограмові кавуни

Перед тим як почати вирощувати екзоти, пан Василь вивчив про них усю інформацію.

Фото із сайту suspilne.media.

У поліського фермера виростають 18-кілограмові кавуни

У селі Мирин Велицької громади Ковельського району на Волині Василь Сидорук вирощує екзотичні для краю «смугасті ягоди»

Цією справою чоловік почав займатися п’ять років тому. Перед тим багато читав про баштанові поля й здобував досвід самостійно.
– Перша ознака, коли пожовтіло знизу і хвостик засох, – значить стиглий. Якщо ще зелений, то під низ і не заглядай, – ділиться секретом вибору «смугастого» пан Василь.

Перша ознака, коли пожовтіло знизу і хвостик засох, – значить стиглий.

Ще три роки тому, каже чоловік, на двох гектарах поля висаджував 25 сортів, цього року залишив два основних: «Юмі» та «Продюсер».

– Той круглий, цей довгий. «Продюсер» у будь-який рік зійде. Та насінина коштує 20 копійок, а насінина від «Юмі» – 2,5 гривні. Але на Волині робити великі капіталовкладення на вирощування кавунів ризиковано, адже один рік щастить з урожаєм, інший – ні, – каже Василь Сидорук.

Стиглий кавун на його полі, розповів господар, у середньому важить 10–12 кілограмів. Великими називає 18-кілограмові плоди.

– Я задоволений, адже цьогоріч врожайність десь 40 тонн з гектара, – каже чоловік.

Розсаду кавуна Василь Сидорук виростив у теплиці біля дому. А висадив їх у полі на початку червня. Каже, що цьогорічні кавуни достигли на тижнів два пізніше через холодні травень і червень.

Цьогорічні кавуни достигли на тижнів два пізніше через холодні травень і червень.

Щоб ягода вродила, була солодка й соковита, фермер використовує міндобрива, а також поливає кавуни двічі на тиждень. Третя складова хорошого врожаю, зі слів Василя – це сонячна та спекотна погода.

...На дегустацію ягоди Василь запрошує дружину Тетяну, котра в усьому допомагає в сімейній справі.

– Солодкий, смачний... Колір гарний, червоний, такий як має бути, соковитий, зернят мало, – каже пані Тетяна. – Колись ми купували південні кавуни, міняли на їх картоплю, а тепер маємо свої...

Збувати «миринські» кавуни, каже фермер Василь Сидорук, почне цього тижня. Проте на його поле за врожаєм уже приїздять постійні клієнти. З радістю ділиться і з військовими, що несуть службу на Волині. Щороку пригощає і місцевих дітей.

Баштанні не є традиційною для Волині культурою, розповів Суспільному начальник управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко. «Поки що промислового виробництва немає, оскільки Волинь – це ризикована територія щодо погодних умов, але якщо будуть продовжуватися зміни клімату, які є на сьогодні, то не виключено, що ми матимемо і промислові плантації для вирощування кавунів», – додав посадовець.

Господиня баштанового поля і дружина фермера – Тетяна Сидорук.

Ось вони, «миринські смугастики»: червоний і жовтий.

Читайте також: 27 кілограмів одних білих насушив: на Волині чоловік збирає гриби відрами (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel