Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Тепер у Камені-Каширському не добиратимуться до осель на човнах

Розчищення річечки врятує від підтоплень не лише існуючі домогосподарства райцентру, а й ті, що будуть у майбутньому.

Фото Іванни ГАЙДУЧИК.

Тепер у Камені-Каширському не добиратимуться до осель на човнах

У поліському райцентрі очистили від замулення та забруднення річку Цир. Крім того, формують захисну дамбу. Такі заходи проводять не лише з метою облагородження прибережної зони, але й для запобігання у майбутньому підтопленню житлових будинків, господарських споруд, земельних ділянок  містян

Грудень 2022-го та весну 2023-го камінь-каширці довго не забудуть. Особливо ті, кому доводилося добиратися до своїх будинків човнами та регулярно викачувати воду із обійсть аж до травня.

Окремі житлові масиви були відрізаними від цивілізації. Тоді представники органів місцевої влади обіцяли вирішити проблему й надалі запобігати такій критичній ситуації. Слова дотримали.

За кошти субвенції міськради (а це 500 тисяч гривень) замовили у Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області проєкт на очищення 1600 метрів річки Цир. Упродовж останніх двох тижнів завершили упорядковувати ділянку, яка тягнеться від моста, що на вулиці Шевченка, до заміської зони у напрямку вулиці Воля. 

Вдалося розчистити не тільки 1600 метрів річки, але й понад 4 кілометри меліоративних каналів у зоні колишнього поселення Поричани.

Підрядник робіт – місцеве товариство з обмеженою відповідальністю «ДОФ Арбо». Крім того, розпочали облаштування дамби (в районі басейну та пожежної частини) довжиною 800 метрів. Перший етап уже завершили. Це врятує від підтоплень не лише існуючі домогосподарства в цій частині райцентру, а й ті, що будуть у майбутньому.

– Канали поза містом не чистили вже років із десять, а річку (і то тільки кілометр у зоні міського парку) востаннє облагороджували у 2018-му. 

Відрадно, що попри умови війни цієї осені міськрада та райдержадміністрація пішли нам назустріч. Завдяки цьому вдалося розчистити не тільки 1600 метрів річки, але й понад 4 кілометри меліоративних каналів у зоні колишнього поселення Поричани. Уже розробили проєкт на упорядкування 32 кілометрів річки Цир від Яловацька до Ворокомля. Як тільки його погодять усі інстанції та з’явиться фінансування, зможемо продовжувати роботи, – запевнив очільник Камінь-Каширської експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів Леонід Занюк.

Іванна ГАЙДУЧИК.

Реклама Google

Telegram Channel