Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Волинянин повіз свій фільм про Довбуша туди, де нема кінотеатрів, – на передову

«Олекса Довбуш хотів простого людського життя, він не хотів бути героєм, і тільки обставини змуcили його взяти у руки зброю, захищати батьківщину, встати за власну волю, і за ним пішли люди», – каже про свою стрічку Олесь Санін.

Фото – «Культурний Десант».

Волинянин повіз свій фільм про Довбуша туди, де нема кінотеатрів, – на передову

Відомий режисер Олесь Санін та знімальна група одного з найуспішніших українських кінохітів «Довбуш» (2023) у співпраці з «Культурним Десантом» відвідали прифронтову Донеччину, де протягом трьох днів проводили презентацію цього фільму

«Уже 5 людей, які працювали над «Довбушем», загинули. Але у фінальних титрах  стрічки нема рамочок на прізвищах цих людей. Коли ми знімали, вони були живі, ми були щасливі, фактично картина є пам’яттю тій справі, яку вони робили!».
«Уже 5 людей, які працювали над «Довбушем», загинули. Але у фінальних титрах стрічки нема рамочок на прізвищах цих людей. Коли ми знімали, вони були живі, ми були щасливі, фактично картина є пам’яттю тій справі, яку вони робили!».

 Окрім головного режисера, представляли стрічку продюсер Максим Асадчий та виконавець ролі Олекси Довбуша Сергій Стрельніков. У складних умовах підвальних приміщень та дотримання безпекових заходів «Культурному Десанту» та творцям «Довбуша» вдалося за три дні провести п’ять показів як бійцям, що відновлюються після бойових завдань, так і цивільному населенню прифронтових міст.

Хто уже ходив на «Довбуша», каже, що це один  із найкращих фільмів українського історичного кіно.
Хто уже ходив на «Довбуша», каже, що це один із найкращих фільмів українського історичного кіно.

 «На Донеччину наша команда приїхала тому, що саме тут знаходиться важливий для мене глядач, який не може зараз купити квиток і подивитись мій фільм у кінотеатрі. Тому наша знімальна група синхронно з прокатом у кінотеатрах показує нашу стрічку тим, кого ми дуже любимо, знаємо, і кому вдячні за те, що можемо жити в мирних містах, – воїнам ЗСУ», – розказав режисер фільму Олесь Санін після одного з показів для хлопців, що перебувають у госпіталі неподалік передової. Окрім показів для захисників, стрічку було продемонстровано і людям, які, попри щоденні обстріли, залишаються жити у прифронтових містах Донбасу.

Зараз кожен, хто став на захист України, є Довбушем, який бореться за свій край.

«У час війни ти повинен розуміти, що твоя робота буде або інструментом допомоги, або інструментом у руках ворога. Не існує зараз «сірого», не існує мистецтва поза політикою. Навіть коли ти нічого не робиш – ти так само є невикористаним механізмом, що міг би приносити користь», – резюмував свої зустрічі на Донеччині головний режисер «Довбуша», 51-річний уродженець волинського Каменя-Каширського Олесь Санін.

Як зазначають у «Культурному Десанті», після початку повномасштабного вторгнення культурне життя Донеччини майже зупинилось і саме такі заходи, окрім першочергової цілі підняття морально-психологічного духу бійців, повертають мистецтво у райони, що найбільш потерпають від бойових дій.

Повні зали, нехай і підвальні, у прифронтових містах є важливим індикатором необхідності мистецьких проєктів на всій території України. Адже тепер до понад 500 000 українців, що вже переглянули «Довбуш» у кінотеатрах України, доєдналися і ті, завдяки кому перегляд фільмів у тилових містах є можливим.

«Побудова культурних мостів між військовими і цивільними є однією з місій «Культурного Десанту», тож показ стрічки про легенди та історію Карпат на крайніх східних рубежах держави несе в собі, крім культурологічної, і об’єднавчу функцію. Зараз кожен, хто став на захист України, є Довбушем, який бореться за свій край», – прокоментував поїздку очільник «Культурного Десанту» Коля Сєрга.

Довідка:

«Культурний Десант» – об’єднання відомих митців, сили яких у щоденному режимі спрямовані на допомогу і підтримку духу військових. За час діяльності «десанту» було проведено понад 2500 концертів на лінії фронту, у військових шпиталях і в деокупованих містах. Також ініційовано низку мистецьких та освітніх проєктів, спрямованих на культурне відновлення країни і налагодження культурних мостів між військовими та цивільними.

Читайте також: «Творчість – це Божий дар, який має не кожен»: відому луцьку акторку привітали з ювілеєм».

Реклама Google

Telegram Channel