Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Розвідники пройшли 600 км в тилу ворога, щоб знищити літаки-бомбардувальники

Фото із сайту tvoemisto.tv.

Розвідники пройшли 600 км в тилу ворога, щоб знищити літаки-бомбардувальники

На жаль, повертаючись із завдання, група потрапила в засідку. Її командир Олег Бабій, прикриваючи відхід побратимів, загинув

«Твій татко – Герой, а ти – син Героя…»

Ці слова Президента України під час вручення батькової «Золотої Зірки» тоді семирічний Артемчик не забуде ніколи. Лише вони, як розповідає його мати – дружина розвідника полковника Олега Бабія, допомогли малюку зрозуміти та трішки вгамувати біль від втрати найріднішої людини.

– Ми дізналися про загибель Олега 31 серпня (2023 року. – Ред.), а 1 вересня я збиралася вести нашого старшого сина у перший клас. Розуміла, що це надважливий день у житті нашого сина, тому не могла його затьмарити такими новинами. В той же час думки, що ні він, ні молодша доня, якій тоді виповнився лише один рік, ніколи більше не побачать батька – не давали спокою, – розповідає Юлія Бабій.

Звідки брала тоді сили, досі не може зрозуміти, але, зізнається, мусила бути сильною, адже обіцяла чоловікові триматися заради дітей.

– Олег завжди повторював мені одні і ті ж слова: «Ти маєш бути сильною заради наших дітей, бо знала, за кого виходила заміж», – каже Юлія.

Вона звикла бути дружиною військового, усвідомлювала, що кожне його завдання – смертельний ризик, але розуміла, що все це він робить насправді заради їхніх дітей, щоб вони могли жити спокійно у мирній незалежній країні.

За свій подвиг 33-річний полковник Бабій був удостоєний посмертно звання «Герой України» із врученням ордена «Золота Зірка».

Коли 24 лютого 2022 року росія розпочала велику війну проти України, Юля не мала сумніву, що її чоловік, син військовослужбовців, не сидітиме склавши руки, а робитиме все можливе, щоб зупинити цю навалу, навіть ціною власного життя. Тож він поїхав у свою частину, вона з дітьми – виїжджала з обстрілюваної Бучі, де родина мешкала останнім часом.

Її чоловік пройшов зі своїм підрозділом понад пів тисячі кілометрів у тил ворога та знищив три ворожі бомбардувальники Ту-22.

– Можливо через це, росіяни не одразу віддали нам тіло Олега. Я не знаю, скільки зусиль коштувало це його командирам, але головне моє прохання – хоча б поховати чоловіка – вони виконали, за що їм велика дяка, – каже Юлія.

…Офіційне відкриття меморіальної дошки Герою України полковнику Олегу Бабію відбулося у Львові на День Соборності України 22 січня 2024 року.

Подвиг, який залишиться у підручниках

Як відомо, 19 серпня 2023 року в росії стало відомо про удар по військовому аеродрому «Сольци» в Новгородській області. Авіабазу атакували БПЛА типу коптерів. Тоді вдалося повністю знищити один ракетоносець Ту-22M3 та два пошкодити. Такі літаки запускають по Україні ракети Х-22.

Як повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, щоб знищити російські бомбардувальники, українські розвідники подолали пішки понад 600 кілометрів територією противника.

Пробравшись у глибокий тил ворога, завдання розвідники виконали, однак і самі зазнали непоправних втрат. Повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідувальна група полковника Олега Бабія потрапила у засідку та вступила в нерівний бій з російськими загарбниками.

У цьому бою 30 серпня 2023 року, прикриваючи відхід своїх бойових побратимів, український розвідник полковник Олег Бабій зазнав смертельного поранення та загинув. За свій подвиг 33-річний полковник Бабій був удостоєний посмертно звання «Герой України» із врученням ордена «Золота Зірка».

Усього на рахунку Олега Бабія – 9 успішних розвідувальних виходів у ворожий тил, 12 спеціальних заходів з організації та забезпечення руху опору на тимчасово окупованих територіях України та в тилу противника.

Завдяки успішному виконанню завдань групою полковника Бабія вдалося дезорганізувати логістику окупантів, знищити їхні важливі об’єкти та елементи критичної інфраструктури. Цілі підрозділи російських окупаційних військ втрачали боєздатність, систему управління військами та зброєю, зазнавали порушення комунікації, а відтак – втрат оперативності у взаємодії зі своїм тилом.

Вічна пам’ять і слава Герою!

За матеріалами Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Син та батько Олега Бабія на відкритті меморіальної дошки Герою.
Син та батько Олега Бабія на відкритті меморіальної дошки Герою.
Telegram Channel