Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Альпініста з Червонограда, якого вважали мертвим, знайшли в тюрмі Таїланду

Георгій Сутурін (на першому фото у центрі) може незабаром повернутися на Батьківщину.

Фотоколаж із сайту oboz.ua.

Альпініста з Червонограда, якого вважали мертвим, знайшли в тюрмі Таїланду

«Він не знає, що сталося з Бучею, він не знає, що сталося з Маріуполем»

Українця виявили російські музиканти

У в’язниці Таїланду перебуває український альпініст і фотограф, якого друзі кілька років вважали його мертвим. З’ясувалось, що 58-річний Георгій Сутурін із Червонограда, що на Львівщині, живий і останні три роки перебуває за ґратами у Бангкоку.

Про місце перебування Георгія розповів російський музикант Гліб Колядін в інтерв’ю російському опозиційному виданню «Медуза». Колядін грає в рок-гурті «Бі-2», який нещодавно у повному складі опинився у тюрмі для мігрантів у Бангкоку. «У цій в’язниці досі сидить людина з України Георгій Сутурін. Він сидить уже три роки – за цей час ніхто з українського консульства до нього так і не прийшов», – розповів Колядін. За його словами, Георгій опинився за гратами ще до пандемії і взагалі не в курсі того, що відбувається у світі та Україні. «Він дізнається новини з уривків англомовних газет, які потрапляють до його рук раз на тиждень на прогулянці. Він не знає, що сталося з Бучею, він не знає, що сталося з Маріуполем. А головне, він не знає, чи живий його син, і що з ним відбувається», – наголосив російський музикант в інтерв’ю «Медузі».

Зазначимо, що 24 січня російський гурт «Бі-2» у повному складі затримали в Таїланді через відсутність робочої візи. Музиканти припускають, що за цим стоїть консульство рф. Їх нібито хотіли депортувати до росії за антивоєнну позицію та підтримку України. Зрештою, музикантів випустили, і вони у повному складі приїхали до Ізраїлю, адже мають паспорти і цієї країни.

Про «смерть» повідомила подруга

Кілька років тому Георгій Сутурін зі своєю подругою переїхав до Таїланду. Львів’янин Сергій Федірко, з яким Георгій займався альпінізмом, у фейсбуці розповів, що у 2018 році йому повідомили про нібито загибель товариша. «Про це розповіла його подруга. Це було у грудні 2018 року. Вона написала повідомлення, що Георгій помер. Після цього видалила свій акаунт, і я не зміг дізнатися більше.

Тому фактично досі думав, що він мертвий. Але як виявилося, ні, Гоша живий, він усі ці роки був у Таїланді у бангкокській в’язниці», – розповів він. Він додав, що написав листа до консульства і попросив з’ясувати обставини.

У коментарі для ВВС у МЗС України заявили, що повідомлення про те, що дипломати нібито кинули напризволяще українця в Таїланді, не відповідають дійсності. Речник МЗС України Олег Ніколенко сказав, що дипломати займаються справою Георгія з перших днів його затримання, а за ґратами він перебуває через нелегальний статус. Українська сторона постійно на зв’язку 
з Георгієм Сутуріним і вже організовує його повернення додому – оформлює йому необхідні українські проїзні документи та домовляється про оплату авіаквитка.

Анна ПАСКЕВИЧ.

Читайте також: «Ухилянти 11 годин просиділи на дереві посеред річки: їх виявили прикордонники».

Реклама Google
 

Telegram Channel