Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Не варто приймати антибіотики  «про всяк випадок»: як діяти за підвищеної температури?

Підхід, що до 38 градусів температуру збивати не варто, застарів. Сьогодні лікарі рекомендують приймати жарознижувальне з огляду на самопочуття, адже всі ми різні й по-різному переносимо гарячку.

Фото із сайту ukr.net.

Не варто приймати антибіотики «про всяк випадок»: як діяти за підвищеної температури?

У випадках COVID-19 та грипу температура може підвищуватися до +38+39 градусів за Цельсієм  й утримуватися  протягом кількох днів

Це дискомфортно, неприємно, але це – нормальна реакція організму у відповідь на гострий запальний процес. Як діяти в таких випадках? Чи потрібно приймати ліки, чи, можливо, варто просто перетерпіти та дочекатися, коли організм самостійно впорається з респіраторним вірусом? Про це «Високому Замку» розповіла лікар-терапевт Ольга Завадська.

Температуру понад +38,5 градуса можна збивати  ібупрофеном або парацетамолом, не перевищуючи рекомендованої добової дози, яка визначається з урахуванням ваги та віку пацієнта. Терпіти, мучитися не потрібно. Сучасний підхід передбачає, що людина не повинна страждати – ні від болю, ні від дискомфорту, ні від інших симптомів хвороби.

«Коли є гарячка, раджу пацієнтам приймати жарознижувальне, багато  пити та перевірити, яка температура у кімнаті. Щоб почуватися краще, варто провітрити приміщення», – каже Ольга Завадська.

Якщо температура у людини +37,5 градуса за Цельсієм, але в неї ломить суглоби, болять м’язи та голова, то таку температуру, щоб зменшити дискомфорт, теж можна збивати. Самопочуття – основний критерій, на який слід орієнтуватися у таких випадках. «У людей багато тривоги та мало знання, що ж насправді відбувається з їхнім організмом, коли у них є гарячка. Деякі пацієнти, які до мене зверталися, боялися «згоріти» через високу температуру. Тобто боялися коагуляції білка, процесу, який спостерігаємо, коли готуємо яйця. Але коагуляція починається зі 70 градусів,  до такої температури наш організм точно не «розженеться», – заспокоїла лікарка.

Власта КОЛОДИНСЬКА.

Реклама Google

Telegram Channel