Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
12-річна українка  на протезах пробігла 5 км  на Бостонському марафоні

Нескореній юній українці аплодують у світі і присвячують картини.

Ілюстрація із сайту sport.ua.

12-річна українка на протезах пробігла 5 км на Бостонському марафоні

Яна Степаненко, яка втратила ноги під час російського удару по вокзалу в Краматорську, продемонструвала всьому світу незламність українського народу

Під час марафону американці підтримували нашу землячку вигуками: «Go, Yana, go…» (« Біжи, Яно, біжи...»). А бігла на протезах юна українка в США заради важкопораненого воїна Олександра Рясного, який на передовій втратив ногу.

До участі в Бостонському марафоні Яну запросила американська фундація One World Strong Foundation, яка допомагає ветеранам і цивільним, що постраждали внаслідок терактів та військових дій.

Яна поїхала до Бостона з благодійною метою – для збору коштів на спортивний протез для важкопораненого захисника Олександра Рясного.

«Перед марафоном відчувала хвилювання, але вірила,  що в мене все вийде», – зізналась Яна Степаненко журналістам.
«Перед марафоном відчувала хвилювання, але вірила, що в мене все вийде», – зізналась Яна Степаненко журналістам.

 Йому – 30 років, він – із Запорізької області. Ще у 18  пішов на військову службу за контрактом, а згодом поповнив лави Національної гвардії. Пройшов всі етапи цієї війни: АТО, ООС і, зрештою, повномасштабне вторгнення. Важкого поранення зазнав торік у вересні на Запорізькому напрямку, коли під час бою втратив ногу. Наразі Олександр вже на етапі активної реабілітації і протезування.  

Яна дуже інтенсивно готувалася до марафону, проводила тренування по декілька ра-
зів  на тиждень. Все заради того, щоб наш захисник Олександр Рясний також мав змогу бігати.

«Мені було дуже страшно, коли я вперше пробігла. Водночас відчувала гордість, що хоч трішки, але пробігла. Я пережила дуже важкі моменти і зараз щаслива, що можу ходити і бігати. Відомий протезист Пітер Гарш подарував мені бігові протези, і з того моменту я знову полюбила спорт. У мене є класні реабілітологи та тренери, які займаються зі мною і спонукають працювати. Мене підтримує моя родина: мама, брат, племінниця, сестра. Перед Бостонським марафоном я відчувала хвилювання, але вірила, що в мене все вийде, і я з можу стати прикладом для інших», – розповіла Яна журналістам. І в неї все справді вийшло. Браво!

Нагадаємо, у квітні 2022 року Наталя Степаненко (з двійнятами Яною та Ярославом) потрапила під ракетний обстріл вокзалу Краматорська. Мама втратила одну кінцівку, донька – обидві. У Львові їх кілька місяців лікували та готували до протезування. Потім родина поїхала до США. Рік Степаненки мешкали у місті Сан-Дієго, де мама з донькою проходили реабілітацію та протезування в американській клініці. Дівчинка наново навчилася ходити на протезах. Згодом повернулася до Львова для продовження реабілітації в Національному центрі «Незламні» (UNBROKEN).

Лія ЛІС.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel