Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
У Ковелі врятували маму 4-ох дітей з вродженою вадою серця

Операція пройшла успішно!

Фото: facebook.com.

У Ковелі врятували маму 4-ох дітей з вродженою вадою серця

У місцевому МТМО вперше провели ендоваскулярну операцію із закриття множинних дефектів міжпередсердної перетинки

Вроджену ваду серця 40-річній пацієнтці – пані Наталії, мамі 4-х дітей, діагностували зовсім недавно. Вона скаржилась на швидку втомлюваність та задишку. 

Хвора пройшла обстеження на базі кардіохірургічного центру Ковельського медичного об’єднання. Результат ультразвукового дослідження серця, який провела лікар-кардіолог Ольга Танська, підтвердив наявність у жінки вродженої патології, про яку вона навіть не підозрювала.

Діаметр найбільшого із декількох отворів – 4 см2. Така патологія є небезпечною.  

Діаметр найбільшого із декількох отворів – 4 см2. Така патологія є небезпечною. При потраплянні частини крові з лівого передсердя в праве відбувається об’ємне перевантаження правого шлуночка, його гіпертрофія, підвищення тиску в легеневій артерії (легенева гіпертензія). При тривалій гіпертензії зміни в судинах легень стають незворотними.

Корекцію вади серця проводили ендоваскулярно. Через прокол у стегновій судині встановили оклюдер – серцевий імплант, який у складеному стані через катетер провели до передсердя і там розкрили, надійно закривши отвори у перетинці.

Операція пройшла успішно, пацієнтку перевели у палату інтенсивної терапії. Там вона перебувала під наглядом лікарів ще декілька днів, а потім вже вирушила додому.

Як зазначають медики, ще зовсім недавно такі оперативні втручання проводили лише у спеціалізованих клініках. Тепер вони доступні і у Ковельському МТМО. 

За проведення операції дякують кандидату медичних наук, серцево-судинному лікарю-хірургу Науково-практичного Медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України – Аркадію Довгалюку. А також відзначають злагоджену командну роботу місцевих лікарів: Володимира Танського, Павла Андрєєва, Тараса Окуня, Сергія Прудкого, Ольги Танської та середнього медичного персоналу – Світлани Мельничук, Оксани Філіпчук та Юлії Мельник. 

Любов ВОЛИНЮК.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel