В супермаркетах та спеціалізованих магазинах очі розбігаються від різноманіття вин різних виробників - від України, Грузії і Молдови до Франції, Італії, Іспанії та Чилі. Але на свято хочеться придбати щось особливе: якісне, натуральне, нехай і дорожче. Тож перш ніж це зробити, знайдіть свій смак...
В супермаркетах та спеціалізованих магазинах очі розбігаються від різноманіття вин різних виробників - від України, Грузії і Молдови до Франції, Італії, Іспанії та Чилі. Але на свято хочеться придбати щось особливе: якісне, натуральне, нехай і дорожче. Тож перш ніж це зробити, знайдіть свій смак
Юрій ХІНЦІНСЬКИЙ, заступник начальника ВЦ ДП «Волиньстандартметрологія»
За вмістом спирту та цукру вина поділяються на столові (сухі, напівсухі, напівсолодкі) і кріплені (міцні і десертні - солодкі, лікерні). З врахуванням кількості різних хімічних сполук, які входять до складу вина, не дивно, що немає двох вин, які мають однаковий смак. Тому, перш ніж купити вино, уважно прочитайте інформацію на етикетці. Винна етикетка - це не просто естетичне оформлення бутильованого вина, це - ключ до вмісту пляшки. Зверніть увагу на сорт винограду, який визначає смак вина. Має значення й місце виготовлення, яке надає однаковому за назвою вину особливий смак і аромат. Ще можна довідатися, чи витримувалось вино в діжках, і до яких страв його подавати. Однак основне питання, на яке не знайти прямої відповіді на жодній етикетці, звучить так: чи є вино, яке я хочу купити, якісним? Ви самі повинні знайти відмінність між корисною інформацією і відомостями рекламного характеру. Згідно з європейською класифікацією вин існують специфічні позначення: - якісні вина позначаються: у Франції - АОС або VDQS, в Італії, Іспанії, Португалії - DOC, DOCG або IPR, у Німеччині -QmP або QbA; - регіональні вина: у Франції - vin de pays, в Італії - IGT, в Іспанії - vino de la tierra, y Португалії - vinho regional, у Німеччині - Landwein; - столові вина: у Франції - vin de table, в Італії - vino da tavola, в Іспанії - vino de mesa, y Португалії - vinho de mesa, у Німеччині - Tafelwein. Врахуйте, що для запобігання розвитку у вині мікроорганізмів до них додають консерванти (сульфіти). Тому бажано відкрити вино за 15-20 хвилин до застілля, за цей час добавки частково вивітряться. Якщо ж у вас виникли сумніви щодо якості і безпечності придбаного товару і ви хочете провести його випробування, то зверніться до спеціалістів - працівники випробувального центру ДП «Волиньстандартметрологія» з радістю нададуть відповіді на всі ваші запитання. Наша адреса: м. Луцьк, вул.Лідавська,1, тел.: (0332) 78-45-68.