Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
І Футболісти «Волині» отримують повістки в армію

Волинь-нова

І Футболісти «Волині» отримують повістки в армію

Майже півтори години наші читачі мали змогу спілкуватися з військовим комісаром області полковником Романом Куликом (на фото). Надійшло два десятки дзвінків із різних районів. Люди цікавилися: чи має право на відстрочку призовник, що доглядає стареньку 80–річну бабусю–сусідку, який термін служби у солдата з вищою освітою і навіть… чи отримують повістки футболісти луцької «Волині»?

Кость ГАРБАРЧУК


«Якщо ви — інвалід, а син — єдиний опікун, матиме право на відстрочку»
— Пане комісар, до вас звертається лучанин Сергій. У газеті «Волинь–нова» опубліковано опитування щодо позбавлення звання Почесний громадянин Луцька Анатолія Тимощука. Як би ви відповіли на це запитання? І скажіть, чи з нашого футбольного клубу «Волинь» хтось отримував повістки, чи, може, самі зголошувалися на службу?



Право на відстрочку мають громадяни України, на утриманні яких перебувають непрацездатні особи, у випадку, якщо у цих непрацездатних осіб немає інших осіб, які зобов'язані ними опікуватися.



— Я вважаю, що наш земляк, талановитий футболіст Анатолій Тимощук заслужив це звання своєю грою. Він неодноразово декларував свою патріотичну позицію, виступаючи у різних клубах. Пам’ятаєте, як він виходив з українським прапором. А те, що спортсмен заробляє гроші, то він не один такий. Я не можу його за це засуджувати.


І у нас є випадки, коли повістки отримують футболісти луцької «Волині». Там же здорові хлопці призовного віку. Але надходять клопотання від клубу «Волинь», від Федерації футболу України з проханням надати спортсменам відстрочку на кожний ігровий сезон. Ми йдемо їм назустріч. Обласна призовна комісія має такі повноваження й може надавати відстрочку з причин, які становлять суспільний інтерес. У цьому випадку їхня гра для нашої громади — справді великий суспільний інтерес.



— До вас звертається жителька села Здомишель Ратнівського району Тетяна Прокопчук. Мій син був призваний на строкову службу 24 червня 2016 року, а диплом про закінчення вищого навчального закладу отримав 30 червня. Він зараз служить у Маріуполі в Національній гвардії. Поясніть, який термін його служби?
— Громадяни з вищою освітою служать 9 місяців. Якщо в нього є диплом, то вашому синові потрібно написати рапорт командирові військової частини й подати копію цього документа. Його повинні звільнити. Отож чекайте додому сина.



— Мене звати Лідія Решетицька. Телефоную з Маневицького району. Мій син призовного віку — йому 21 рік. Він оформлений опікуном з догляду за 80–річною бабцею–сусідкою, а я не працюю — після інсульту, але ще не маю групи інвалідності. Чоловік із нами не проживає вже півтора року, але офіційно я з ним не розлучена. Мого сина можуть призвати в армію?
— Згідно із законом України «Про військовий обов’язок та військову службу», а саме статті 17 частини другої: право на відстрочку мають громадяни України, на утриманні яких перебувають непрацездатні особи, у випадку, якщо у цих непрацездатних осіб немає інших осіб, які зобов'язані ними опікуватися. Оскільки у вашої сусідки, як ви пояснили, є працездатний власний син, то ваш син матиме право на відстрочку лише у тому випадку, коли ви оформите групу інвалідності після інсульту, а він стане офіційним вашим опікуном.


 


«Чи може чоловік розірвати контракт, укладений на 3 роки?»


— Вас турбує підполковник запасу Полухтович. Мені 39 літ. Звільнився 10 березня за сімейними обставинами – троє дітей. У Державній службі транспорту я відслужив 21 рік. Родом із селища Турійськ. Там живе батько. Хотів би ще дослужити 4 роки, щоб заробити пенсію, але десь поближче до Турійська.



Хочу заспокоїти родичів призовників: відповідно до Указу Президента №744 військовослужбовці строкової служби не залучаються до виконання завдань у зоні АТО.



— У Володимирі–Волинському маємо дві бойові частини: 14–та окрема механізована бригада і 39–й зенітно–ракетний полк. Там якраз не вистачає кваліфікованих офіцерів, і ми готові вам допомогти. Думаю, вам зможуть запропонувати різні посади. Чекаємо вас у військовому комісаріаті. Ми оформляємо документи за 10 днів, і впродовж місяця ви зможете приступити до служби.



— До вас звертається Мельник Андрій Володимирович із Камінь–Каширського району. Я був призваний у 2014 році в 51–шу бригаду, але до цих пір не отримав «корочки» – посвідчення учасника бойових дій. Уже неодноразово звертався у військкомат, подав усі документи, а мені кажуть, що треба ще їхати у Володимир–Волинський. Я був прикомандирований до 128–ї бригади, звідтіля прийшло підтвердження.
— Це питання ми зможемо оперативно вирішити й допоможемо вам. У нас є всі витяги з наказів. Уже найближчим часом зможете отримати документ. Нам від вас потрібна лише заява. Можна звернутися безпосередньо в обласний військовий комісаріат за адресою: м. Луцьк, вул. Теремнівська, 85–а або за телефонами: (0332)75-03-52, 0950124215.



— Пане комісар, до вас телефонують із села Піщане Камінь–Каширського району. Мого сина, Івана Оліферчука, 1996 року народження, викликали у військкомат, дали повістку й призивають на службу. Хоча в нього серйозні діагнози «остеохондроз грудного відділу хребта», «сколіоз першого ступеня». У дитини спина болить, а його в армію забирають. Хіба з таким станом здоров’я він зможе служити? Вже не знаємо, до кого звертатися. Він зараз перебуває в Луцьку на призовному пункті.
— Нікого відразу не призивають, спочатку вручається повістка. Тоді необхідно пройти медичний огляд. Після цього ще один контрольний медичний огляд — в обласному військовому комісаріаті. Лише тоді призивають на строкову військову службу. Наскільки я зрозумів, стан здоров’я вашого сина дозволяє служити — такий висновок зробили медики. Він не потрапить у бойову частину, а в підрозділ тилового забезпечення. Але ми перевіримо цю інформацію й надамо вам відповідь.



— У січні 2014–го мій чоловік підписав контракт на 3 роки й зараз служить у 14–й бригаді. За сімейними обставинами йому треба розірвати контракт й повернутися додому. Яким чином це можна зробити?
— В умовах контракту є перелік сімейних обставин, за якими можуть звільнити вашого чоловіка зі служби. Йому потрібно подати рапорт на ім’я командира військової частини й представити підтверджуючі документи, що дають право на розірвання контракту. Але, як правило, надається відпустка, щоб врегулювати ситуацію.


— До вас звертається мама військовослужбовця із села Річиця Ратнівського району Світлана Михайлівна. Мій син восени був призваний на строкову службу, а коли вже служив, то підписав контракт на 3 роки. Чи має він право на отримання одноразової допомоги, так звані «підйомні», які виплачують органи місцевого самоврядування?
— Якщо він підписав контракт, то має право на таку допомогу. Вона видається на підставі наказу командира про зарахування у списки військової частини. Так що ваш син повинен отримати таку виплату.



«Збройні сили потребують кваліфікованих знавців англійської та французької мов»
— Бажаю здоров’я, товаришу полковник. Мобілізований 4–ї хвилі Машеров. Я 13 місяців прослужив інструктором на Яворівському полігоні. Хотів би дізнатися, чи маю якісь пільги? Моя дружина потрапила в онкодиспансер, чи можна ліки або процедури отримати безкоштовно?
— Прикро це визнавати, але, на жаль, у такому випадку не передбачена ніяка компенсація для звільнених військовослужбовців, оскільки ви не брали участі в антитерористичній операції.


— До вас звертається вчителька з Луцька. Мене звати Марина. Я закінчила факультет романо–германської філології й працюю в школі, викладаю англійську й французьку мови. Хотіла б підписати контракт, але щоб не втратити кваліфікацію. Чи потрібні Збройним силам України фахівці зі знанням іноземних мов?
— Чекаємо вас у військовому комісаріаті, думаю, зможемо вам допомогти. Армія потребує кваліфікованих знавців англійської та французької. У нас зараз активне міжнародне співробітництво з країнами НАТО, спільні навчання, часто Україну відвідують закордонні делегації, у них, як правило, робоча мова — англійська.


— Пане комісар, яка зараз ситуація із контрактною службою, чи виконує Волинь планові завдання? Розкажіть також, як відбувається весняний призов на строкову службу?
— Волинська область на перший квартал отримала планове завдання набору на контрактну службу — 300 військовослужбовців. Ми його виконали на 76 відсотків. Найкращі показники: місто Луцьк та Луцький район, місто Володимир–Волинський, Горохівський та Старовижівський райони. На другий квартал у нас завдання — 270 кандидатів.
Щодо строкової служби, то планове завдання на весняно–літній період — 340 юнаків. Команди вже укомплектовані на 70 відсотків. Найкраще спрацював Турійський район, який виконав план на 100 відсотків. Хочу заспокоїти родичів призовників: відповідно до Указу Президента №744 військовослужбовці строкової служби не залучаються до виконання завдань у зоні АТО.
Відеозапис прямої лінії з військовим комісаром Волині полковником Романом Куликом – https://www.youtube.com/watch?v=wU1B5D_QtsI :



 

Telegram Channel