Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На знак протесту волинські шахтарі залишаються під землею

Волинь-нова

На знак протесту волинські шахтарі залишаються під землею

До такої акції вдалися гірники відокремленого підрозділу «Шахта «Бужанська» ДП «Волиньвугілля», яким заборгували зарплатні за три місяці (серпень — частково, вересень і жовтень) майже 16 мільйонів гривень

Як повідомив учора директор шахти Руслан Шатковський, третього страйкового дня відмовилися виїжджати на–гора

23 працівники. Їх підтримували кілька десятків шахтарів на поверхні. Ситуація ускладнилася тим, що гірники працюють лише на одній, 442-й лаві, що дає можливість добувати тільки 150 тонн вугілля на добу. Це не та кількість, яка б дала можливість їм заробляти потрібну суму коштів, аби себе прогодувати. Задіяти ще одну, 452–гу лаву, кажуть, поки що проблемно через брак коштів на закінчення її монтажу.

Де ви, українські меценати, благодійники-патріоти?!

Разом із тим у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості нарікають на погану роботу шахтарів, на те, що вони не змогли запустити нові вибої. ДП «Волиньвугілля», в якому перебуває ще одна діюча шахта — №9, за десять останніх місяців виконало завдання із видобутку палива тільки на 46,6 відсотка. Шахта «Бужанська» реалізувала вугільної продукції трохи більш як на 51 мільйон гривень. А отримала коштів майже на 25 мільйонів більше.

У вівторок із керівниками та гірниками «Бужанської» зустрівся народний депутат Ігор Гузь, який заявив, що готовий підтримувати законні вимоги шахтарів і долучиться до брифінгу в стінах Верховної Ради, куди налаштовані їхати протестуючі. Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зустрівся з профспілковими активістами і запевнив, що до кінця наступного тижня заробітну плату шахтарі отримають.

Хоча всім зрозуміло, що навіть після виконання цієї обіцянки проблема діяльності волинських шахт знята не буде. Дотаційні гроші, які дають можливість виплатити зарплату тим гірникам, котрі безпосередньо видобувають вугілля, у міністерстві обіцяють. А кошти на зарплату працівникам, які обслуговують видобуток, шахта має заробити сама — за рахунок реалізації вугілля, що виконати найближчим часом непросто. Тому важко сказати, в якому режимі мають працювати далі дві волинські копальні.

Стало відомо, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості підготувало проект постанови уряду про передачу всіх державних вугільних шахт до держпідприємства «Національна вугільна компанія» (НВК). Документ направлено на узгодження до виконавчих органів влади, після чого його планують винести на затвердження Кабміну. Створення нової структури нібито допоможе покращити ситуацію у державній вугільній галузі, яка перебуває наразі в жалюгідному стані і до того ж практично втратила держпідтримку. Є побоювання, що туди увійдуть лише ті шахти, які спроможні заробляти на енергетичному ринку. Чи потраплять у цю структуру волинські вугільні підприємства? Поки що це питання без відповіді.

Telegram Channel