Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Не панікуйте, що найкращих фахівців «розберуть». Без допомоги ніхто не залишиться»

Волинь-нова

«Не панікуйте, що найкращих фахівців «розберуть». Без допомоги ніхто не залишиться»

Чи вистачить кваліфікованих сімейних лікарів для усіх волинян? Що зміниться на первинному рівні медицини з наступного року? Як правильно «узаконити стосунки» з тим, кому довіряєш своє здоров’я? Відповісти на ці та чимало інших запитань, з якими звертаються до редакції читачі, ми попросили головного позаштатного спеціаліста управління охорони здоров’я облдержадміністрації з питань сімейної медицини, головного лікаря Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Лідію Кривдік (на фото)

«Колись килими і ковбаса були дефіцитом, тепер — добрі лікарі»

— Цю фразу, Лідіє Олексіївно, почула з уст 85–річного лучанина Івана Курка, який зателефонував із приводу майбутніх реформ у медицині. Чоловік запитує, де можна знайти докладну інформацію про всіх сімейних лікарів міста, щоб зробити правильний вибір і «не поміняти шило на мило».

— У багатьох Центрах первинної медико-санітарної допомоги таку інформацію вже розмістили на своїх сайтах, але, на жаль, не у всіх людей є можливість користуватися інтернетом. Тому необхідно у кожному закладі повісити спеціальні стенди про наявний кадровий потен­ціал. Важливо, щоб там були не тільки дані про стаж, категорію, відзнаки, а й фотографії лікарів, адже ми з досвіду знаємо, що і зовнішнє сприйняття людини має значення. Мусить бути взаємне відчуття довіри, симпатії.

— А в області достатньо сімейних лікарів?

— На Волині налічується 20 Центрів первинної допомоги, яким підпорядковані 139 амбулаторій, 755 фельдшерсько-акушерських пунктів. Окрім 445 сімейних лікарів, врахуйте ще і терапевтів, і педіатрів. Тому вибирати є з кого. При підписанні декларацій не буде мати значення, де людина зареєстрована. Але я раджу все ж зважати на територіальний фактор, щоб пацієнтам було ближче приходити на прийом, а нам не доводилося виїжджати на виклики в інший район міста. Однак не відмовлятимемо сільським жителям, які виявлять бажання обслуговуватися у Луцьку. За потреби Центр зможе найняти більше лікарів, аніж є зараз. Тож не варто панікувати, що найкращих фахівців «розберуть». Без допомоги ніхто не залишиться. Тим більше, що наступні півроку, а то й рік, коли триватиме перехідний період, фінансування проводитиметься за так званими «червоними списками», які охоплюють весь контингент наших пацієнтів. Нова база даних поступово сформується.

— Особисто ви вже почали укомплектовувати свій реєстр пацієнтів?

— На жаль, не всіх, хто звертається, зможу охопити. Але обіцяю, що за потреби нікому не відмовлю у консультації.

— До речі, якщо мова зайшла про професіоналізм, то хочу вас привітати. Знаю, що за результатами Всеукраїнського конкурсу ви стали лауреатом третьої премії «Кращий головний лікар року».

— Я дуже люблю свою роботу. Працюю як менеджер і практикую як лікар. У нас гарний колектив. І якби мене спитали, з ким підписувати декларацію, то я могла б назвати прізвища більшості з 27 своїх колег. Є, звичайно, як і скрізь, сильніші й слабші лікарі, але реформа створить конкурентне середовище і змусить кожного з нас професійно вдосконалюватися і не забувати про людяність.

— Пацієнти поважного віку не читають роз’яснень керівників міністерства у соціальних мережах, не мають сучасних гаджетів, а тому побоюються, що через технічні проблеми залишаться «нічиїми».

— План реформування медицини передбачає, що процес підписання декларацій повним ходом запрацює з квітня 2018 року. Зараз ми перебуваємо на етапі автономізації медичних закладів. Коли матимемо ліцензії, коли буде створено Національну службу здоров’я, тоді дійде черга і до електронної системи охорони здоров’я. Нині люди мають час, щоб визначитися з кандидатурою сімейного лікаря. А технічний бік справи — не їхній клопіт. Достатньо буде принести документи (паспорт, індивідуальний податковий номер, свідоцтво про народження дитини), щоб працівник центру міг ввести дані в електронну форму декларації, а потім разом із лікарем пацієнт підпише цей документ і забере свій примірник.

Більше навантаження — кращі фінансові стимули?

— Лідіє Олексіївно, відомо, що сімейний лікар обслуговуватиме до двох тисяч осіб. Від кількості підписаних декларацій залежатиме обсяг виділених коштів, зарплата медичних працівників. Чи не станеться так, що у гонитві за прибутками лікарі братимуть на себе непідйомну ношу?

— Я вважаю, що підписана декларація передбачає чесні стосунки між пацієнтом і лікарем. Зможете її анулювати, якщо якість послуг вас не задовольнятиме, й укласти з кимось іншим. Ну а говорити сьогодні про надприбутки сімейних лікарів ранувато. Попередньо відомо, що на одного пацієнта віком від 18 до 45 років на рік виділятимуть 370 гривень, на маленьких дітей і людей похилого віку — удвічі більше. Але ми ще достеменно не знаємо, чи не доведеться з одержаної суми викроювати кошти на оплату комунальних послуг для закладу. Якщо врахувати ці витрати, то зарплата сімейного лікаря за приблизними підрахунками становитиме не більше 8 тисяч гривень. Тому маю надію, що утримання закладів фінансуватиметься з інших джерел.

— З нового року значно розширюється урядова програма «Доступні ліки», люди частіше звертатимуться до сімейних лікарів за рецептами, щоб безкоштовно чи з невеликою доплатою отримати необхідні препарати. А потім ще й оформлення декларацій додасться. Виходить, черги біля кабінетів ще більше зростуть?

— Так, програма «Доступні ліки» заохочує, стимулює людей звертатися до сімейних лікарів, і це — позитивний фактор. Цього року вона активізувала контроль над лікуванням людей із гіпертензією, бронхіальною астмою і цукровим діабетом другого типу, з 2018-го дасть змогу охопити ширше коло пацієнтів із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, депресивними станами та вагітних жінок із анемією. Роботи у сімейних лікарів додасться. Але ми розуміємо, що ця програма — в інтересах людей, і я обома руками підтримую її розширення. Будемо думати, як зробити, щоб не зростали черги. Сьогодні багато питань лікар із пацієнтом можуть вирішувати у телефонному режимі. Скажімо, якщо у вас респіраторне захворювання з невисокою температурою, то зовсім не обов’язково йти на прийом, можна проконсультуватися по телефону і навіть відкрити лікарняний листок.

Реформа створить конкурентне середовище і змусить кожного з нас професійно вдосконалюватися і не забувати про людяність.

— «Уже нинішнього року важко було домогтися скерування на консультацію до того чи іншого спеціаліста, бо сімейний лікар сприймала це як особисту образу. А що буде далі?» — скаржиться у листі наша читачка.

— Не думаю, що тут виникнуть якісь проблеми. Сімейний лікар нічого не втрачатиме, за потреби скеровуючи хворого до «вузьких» спеціалістів, послуги яких у цьому випадку будуть безкоштовними для людей. Автономізація закладів розв’язує нам руки у вирішенні багатьох організаційних питань. Скажімо, у нашому Центрі, на відміну від тих, які були сформовані на базі поліклінік, на перших порах було менше можливостей для обстеження пацієнтів. Але зараз у хворих є змога на місці проконсультуватися у невропатолога, дерматолога, а віднедавна і в отоларинголога. Завдяки підтримці міської влади, яка виділяє кошти з бюджету на придбання медичного обладнання, зміцнюється матеріальна база. Збережемо і денний стаціонар. Одне слово, тривожитися, що сімейний лікар стане якимось «узурпатором», нема підстав.

— Лідіє Олексіївно, оприлюднений пакет безкоштовних послуг для пацієнтів виглядає доволі скромно. А ви якої думки?

— Що стосується первинної ланки, то перелік безкоштовних послуг ще у стадії формування. Міністерство збирає пропозиції лікарів, прислухається до нас. Наприклад, ми вважаємо, що окрім загального аналізу крові, сечі, досліджень на холестерин і цукор, варто безкоштовно для хворих робити ще й печінкові проби. Чи зважать на цю пропозицію — побачимо. А загалом я вважаю прогресивним те, що нарешті звернули увагу на паліативну допомогу, невиліковно хворі матимуть право безкоштовно отримувати знеболення, їхні рідні — консультації про правила догляду. Також важливо, що екстрена медична допомога залишиться безплатною. Я вважаю, що реформи давно назріли, ми з ними й так серйозно спізнилися. І треба всім бути готовими до змін. Люди сьогодні не випадково кажуть, що гірше, аніж є, бути не може.

Telegram Channel