Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Депутатство аж ніяк не допомагає вирішувати бізнесові справи. Швидше — навпаки...»

Депутат Волинської обласної ради Юрій Гупало: «Ніколи на сесії не беру слова просто заради виступу».

Волинь-нова

«Депутатство аж ніяк не допомагає вирішувати бізнесові справи. Швидше — навпаки...»

Про це заявив в інтерв’ю нашій газеті депутат Волинської обласної ради від фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій ГУПАЛО

«Розмитнення іномарок на «євробляхах» потребує термінового врегулювання на законодавчому рівні»
 

— Юрію Володимировичу, продовжіть, будь ласка, речення: «Для мене найважливішим у депутатській діяль­ності стало те...»

— ...що зумів допомогти громаді округу, від якої обирався, — усміхається мій співрозмовник. — Тішить, що врешті-решт на умовах співфінансування вдалося облаштувати 17 кілометрів дороги між селами Старовойтове і Забужжя. Підготовчий процес був тривалий — він вмістив у себе численні зустрічі, консультації з депутатами Рівненської сільської ради, які погодилися допомогти, Любомльської районної ради та керівниками облдержадміністрації. Левова частка коштів надійшла від перевиконання планових завдань Ягодинською митницею. До знакових подій я б відніс і облаштування вуличного освітлення в селі Полапи протяжністю десять кілометрів.

На моє клопотання також було виділено бюджетні кошти на заміну вікон та ліжок у між­обласному дитячому протитуберкульозному санаторії «Згорани», здійснено капітальний ремонт ДНЗ в Олеську, оснащено новою технікою комп’ютерні класи у школах сіл Римачі та Полапи. Крім того, відновили постачання скрапленого газу для господарських потреб мешканцям Любомльського району, відремонтували дорогу місцевого значення сполученням Штунь — Радехів.

— Ваш округ включає небідні села поблизу Ягодинської митниці, тому, напевно, і питання легше вирішувати?

— Я так не сказав би. Прилягають до митниці лише населені пункти Рівненської сільської ради, бюджет якої — понад двадцять мільйонів гривень, тож є можливість допомагати і сусіднім селам, і району в цілому. А решта сіл живуть як усі. Я систематично виїжджаю на свій виборчий округ, зустрічаюся з виборцями, тісно співпрацюю з депутатами сільських рад та Любомльської районної ради, буваю на сесіях, спільно з очільниками відповідних профільних відомств області організовую виїзні зустрічі (інспектування стану дорожньої інфраструктури округу, реконструкція та будівництво освітніх закладів, земельні питання тощо). Мене як уродженця Любомльщини дуже непокоять проблеми, пов’язані з міжнародними пунктами пропуску.

— Ви як заступник голови постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій якраз і маєте можливість глибше в це вникати, вживати необхідних заходів?

— Вважаю, що в першу чергу ми зобов’язані довести до пуття митні переходи, особливо ті, що межують із Республікою Білорусь. Адже це — обличчя держави. Ми разом із депутатами Валерієм Курстаком та Аллою Лісовою активно над цим працюємо: цікавимося думкою керівників митних та прикордонних органів, пропонуємо колегам підтримати звернення до вищих посадових осіб держави, аби привернути їхню увагу до таких нагальних питань. У полі зору — проблеми, пов’язані з недобросовісною роботою митних органів Волинської області, наприклад, чергами та корупцією на ПП «Ягодин». Проводимо виїзні засідання комісії.

Мене як уродженця Любомльщини дуже непокоять проблеми, пов’язані з міжнародними пунктами пропуску.

Як результат — підприємці, котрі здійснюють господарську діяльність у сфері міжнародних вантажних перевезень, отримали можливість оформляти митні свідоцтва на транспортні засоби не лише на ПП «Ягодин», як це було раніше, а й в інших представництвах митниці, що значно полегшило роботу перевізників. На останньому засіданні обговорили питання продовження терміну перебування автомобілів з іноземною реєстрацією на території України з подальшим винесенням його на наступну сесію облради. Ми змушені апелювати до вищої виконавчої влади, аби внести відповідні зміни до законодавства. Розмитнення іномарок на «євробляхах» потребує термінового вирішення і має бути чітко врегульоване на законодавчому рівні.

«Вважаю, що головам облдержадміністрації та обласної ради треба сідати за стіл переговорів»

— Юрію Володимировичу, про це вже давно ведеться мова, а віз, як кажуть, і нині там. Яким чином можна заставити народних обранців все ж таки прийняти необхідні законопроекти?

— Ми не в змозі якось моментально вплинути на цей процес. Згадайте, скільки різних звернень і заяв ми адресували керівникам держави, і не лише тих, що розглядалися нашою комісією. Цікаво, чи вони хоч їх прочитали, не кажучи вже про якусь реакцію? Та мовчати не можемо і не маємо права.

На жаль, буває і так, що принципова позиція обранця громади повертається проти нього. Свого часу ми на сесії облради проголосували за висловлення недовіри начальнику головного управління Державної фіскальної служби України у Волинській області. Так от, після цього я як підприємець мав проблеми. Незважаючи на те, що накладено мораторій на позапланове проведення перевірок, до мене відразу нагрянули податківці. Як результат — велика сума штрафів. І досі суджуся з ними.

— Чи вважаєте, що можна більше коштів «вибити» на свій округ активною позицією в облраді?

— Ніколи на сесії не беру слова просто заради виступу. Вважаю, що можна робити свою справу й без зайвого піару. Розглянув понад 100 запитів громадян, опрацював 35 письмових звернень, які направив голові Волинської облдержадміністрації, а також у відповідні профільні відомства. За два роки 16 таких документів на пленарних засіданнях сесій обласної ради одноголосно підтримані депутатами. Всіляко намагаюсь сприяти безперешкодній роботі іноземних інвесторів, які створили фермерські господарства, робочі місця в Любомльському районі.

— Якби ви потрапили у Верховну Раду, а таку спробу робили, чи змогли б щось змінити на краще?

— Принаймні я б намагався сприяти наведенню порядку на митницях, у розмитненні автомобілів, прийняттю змін до податкового законодавства, вирішенню інших проблем, які турбують наших громадян. Вважаю, що криком ще ніхто нічого не добився. Депутат — це законотворець, який повинен послідовно і цілеспрямовано працювати над розробкою тих документів, які відповідають інтересам українців. Дехто нарікає, що проекти законів підготовлені, але вони лежать десь «під сукном», бо певним політичним силам не вигідно їх приймати. Але коли ти входиш у коаліційну більшість, тоді до тебе мали би прислухатися.

— Скажіть, вам як бізнесмену комфортно бути депутатом?

— Скажу відверто: депутатство аж ніяк не допомагає вирішувати бізнесові справи. Швидше — навпаки, бо дуже багато часу і матеріальних ресурсів витрачаю на громадську діяльність. Хоча набув теж немало — нових друзів, можливість більше спілкуватися з людьми. Неприємно спостерігати на сесійних засіданнях протистояння між головами обласної ради й обл­держадміністрації. Вважаю, що двом сторонам потрібно сідати за стіл переговорів, переступити через свої амбіції заради співпраці на користь волинян.

«Ще раз спробую свої сили до Верховної Ради, аби політику зробити чистішою»

— Пане Юрію, знаю, що багато уваги приділяєте розвитку спорту і самі є взірцем того, як тримати гарну фізичну форму. Навіщо це вам?

— Люблю спорт з дитинства. Про успіхи волейбольного клубу «ОЛЮРТРАНС», де я є президентом, волиняни знають — ми увійшли до вищої професійної Ліги чемпіонату України з волейболу сезону 2017–2018 років. Уже відбулося два тури змагань, із шістнадцяти команд–учасниць наша — на 3–му місці. Докладаю максимум зусиль для розвитку спорту в Любомльському районі, продовжую започатковану мною ще у 2015–му ініціативу щодо відновлення занедбаних волейбольних майданчиків в області та популяризую волейбол у нашому краї. Зокрема, придбав нову форму для команд сіл Забужжя та Гуща, допоміг коштами на нові сітки, обладнання душової у спортивному залі ЗОШ І — ІІІ ступенів села Гуща.

— До благодійництва часто долучається приватне підприємство, яке очолює ваша дружина?

— Вона не може бути байдужою до питань, які мені доводиться вирішувати. Приватне підприємство фінансувало ремонтні роботи Гущанської амбулаторії, придбало дашки для ФАПу в селі Ладинь. А ще — було здійснено ремонт пожежного автомобіля, що обслуговує населені пункти Штунської та Радехівської сільських рад, реставраційні роботи в церкві села Мосир. Надали й грошову допомогу на лікування тяжкохворим.

— Якби вибори відбулися незабаром, ви ризикнули б ще раз позмагатися за мандат депутата Верховної Ради?

— Перший раз був пробний — побачив, як мене сприймає громада. Незважаючи на те, що політика — це брудна справа, я вже в неї дещо втягнувся. Тому, напевно, спробую ще раз. І йтиму з однією метою: аби політику зробити чистішою. Я вірю в Україну та українців — нам усе вдасться! 

Роксолана ВИШНЕВИЧ

Telegram Channel