Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Це не мобілізація, а військові збори»

На фото (зліва направо): Сергій Соловський, Юрій Кучер, Роман Кулик, Дмитро Маруха, Віталій Сачевчич.

Кость ГАРБАРЧУК

«Це не мобілізація, а військові збори»

На прес–конференції обласний комісар полковник Роман Кулик пояснив, чому зараз волиняни отримують повістки

У лютому — Навчання резервістів першої черги

Відтоді, як навесні 2014–го розпочався військовий конфлікт на Сході України, пройшло шість хвиль мобілізації. Понад 8 тисяч волинян були призвані у Збройні сили, воювали в АТО і мають бойовий досвід. Наші земляки одними з перших стали на захист України. Обласний військовий комісар Роман Кулик пояснив, чому тепер усіх демобілізованих, хто не залишився в армії за контрактом, але придатний за станом здоров’я, зараховують на військову службу в оперативному резерві першої черги.

Такі досвідчені бійці призначені для доукомплектування бойових частин та інших формувань. Вони звільнені в запас зі строкової служби і мають військово–облікову спеціальність та перебувають на обліку.

— Минулого року районні військові комісаріати області призвали понад 1200 резервістів, з них 85 офіцерів, — ​розповів полковник Кулик. — ​Відповідно до плану підготовки, на Волині у 2018–му проведуть 30–денні збори у 19 військових частинах, 15–денні — ​в одній частині й перевірочні впродовж однієї доби — ​у 2 підрозділах. Зараз уже працюють медичні комісії для відбору резервістів у нашу волинську 14–ту бригаду. Тому чимало чоловіків нині отримують повістки. Ми лише хочемо роз’яснити ситуацію, щоби зняти напругу у суспільстві та спростувати всі чутки — ​це ніяка не мобілізація, а звичайні військові навчання. І розпочнуться вони у лютому цього року на території Волинської області. Закликаю наших резервістів взяти в них участь.

За словами пана комісара, восени минулого року вже відбувалося навчання корпусу резерву. В цих зборах брало участь понад 500 волинських воїнів у складі 63–ї окремої механізованої бригади.

Як проходять самі навчання, розповів запрошений на зустріч із пресою резервіст Сергій Соловський:

Хочу заявити офіційно, щоб громадяни знали: ніяких спеціальних постів на митницях та контрольно–пропускних пунктах у місцях перетину державного кордону від військових комісаріатів немає.

— Минулого року я брав участь у військових зборах «Непохитна стійкість — ​2017». Як зв’язківець освоював новітні засоби комунікацій у навчально–тренувальному центрі в Полтаві. Далі було продовження на військовому полігоні. Вважаю, що подібні практичні заняття в нинішніх умовах, коли нам необхідна сильна й боєздатна армія, яка захищає свою країну від сусіда–агресора, важливі та потрібні.

Пан Сергій підкреслив, що речове та харчове забезпечення резервістів було дуже добрим. Це вже не ті часи, коли армія не мала що їсти та не було нормального обмундирування й сучасного озброєння.

 

На кордоні ніхто військовозобов’язаних не перевірятиме

Роман Кулик пояснив, яким чином відбувається оповіщення військовослужбовців, та акцентував увагу на одному важливому моменті:

— Хочу заявити офіційно, щоб громадяни знали: ніяких спеціальних постів на митницях та контрольно–пропускних пунктах у місцях перетину державного кордону від військових комісаріатів немає. А то до мене останнім часом телефонують волиняни й розповідають, що ніби якісь представники зі списками перевіряють військово–облікові документи. Ніхто не має права цього робити. У нас таких вказівок немає. Тим більше, що ми вже відмовилися від тієї практики, щоб надавати довідки для оформлення закордонного паспорта чи якихось інших документів, котрі обмежують свободу пересування громадян.

За словами комісара, Волинь уже готується до весняного призову, який розпочнеться у квітні.

Присутній на прес–конференції офіцер зенітно–ракетного полку, заступник командира роти, молодший лейтенант Віталій Сачевчич розповів про свій підрозділ:

— Як відомо, засоби протиповітряної оборони не використовують на передовій. У Володимирі–Волинському в грудні 2016–го почалося формування зенітно–ракетного полку. Я не кадровий військовий, працював педагогом. Але вирішив служити за контрактом. Для завершення комплектування нашого підрозділу запрошуємо чоловіків, які мають спеціальності зенітно–ракетного профілю, а також водіїв категорій В і С, кранівників, екскаваторників, автоелектриків, майстрів–слюсарів, монтажників, електрозварювальників та кухарів.

Його доповнив Роман Кулик, який зазначив, що у Збройних силах України є чимало вакансій, головне, аби контрактники були придатними за станом здоров’я. Якщо немає спеціальності, то направляють у центри підготовки.

Telegram Channel