Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Як пізнати літність корови по рогах

Волинь-нова

Як пізнати літність корови по рогах

Дуже часто селянин, купуючи рогату, не знає, скільки вона має літ

Роки корови можна визначити по зубах, але цей спосіб незручний. Значно легше сказати про вік корови по рогах.

У кожної тварини роги розділяються на дві частини: перша — ​верхня, мастка і друга — ​складена зі складок, на подібність обручок.

От ті обручки завжди й скажуть господареві, скільки корові літ. Бо кожен наріст формується за один рік.

Порахувавши обручки, треба додати до них ще два роки.

Порахувавши обручки, треба додати до них ще два роки (це верхню частину рогів, що наросла від народження до часу першого отелення), і тоді ми будемо мати правдиву кількість років корови. Наприклад: на рогах є сім обручок, то якщо вважати кожну за один рік і додати ще два роки, виявиться, що корова має дев’ять літ.

Роги, як і ратиці, постійно ростуть, і тому на свій ріст беруть з організму корови деякі соки. Поки вона споживає всі харчі (соки) виключно для себе, доти ростуть і роги, а як побігає й почне віддавати частину корму на теля, їхній ріст припиняється. Це ясно видно навіть з того, що верхня частина рогів більша, ніж щорічні обручки, а відомо, що теличка рідко коли побігає раніше 2-х років. Доказом цього служать роги волів, бо на них жодних обручок немає, тому що їхній ріст не припиняється.

І. ЛЮШУК, «Український голос», № 6, 5 лютого 1942 року.

Довідка «Волині-нової»

Газета «Український голос» виходила у Луцьку у 1941–1944 роках раз на тиждень, пізніше – двічі на тиждень. Головними редакторами були Володимир Постригач, пізніше Анатоль Дублянський. Мова видання – українська. Обсяг – від 2 до 8 сторінок.

Telegram Channel