Знай і умій І на шубку, і на шапку - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.93 € 33.28
Знай і умій І на шубку, і на шапку

Волинь-нова

Знай і умій І на шубку, і на шапку

Вичинити шкурку з домашніх тварин (кролів, ондатр, нутрій) дуже просто. Після зняття, її треба розтягнути на п’яльцях і підсушити. Способів чинбарення є кілька. Найпоширеніші та найефективніші — ​дублення, кушнірування та виминання

 

Для дублення застосовують відвар кори молодого дуба, ялини, верби, терну, кореневищ щавлю кінського, оману високого, іван–чаю тощо. Шкурку вимочіть, очистіть від м’язги, занурте у відвар кімнатної температури і витримайте протягом 1–2 діб. Потім промийте, вимніть і шкурка готова до пошиття.

Для кушнірування або так званого кислого чинбарення запарюють житній чи пшеничний грис. Коли він забродить, занурте в нього очищену від м’язги шкурку. Процес чинбарення триває чотири — ​п’ять днів. Потім промийте, просушіть і вимніть.

Третій спосіб — ​виминання. Шкурку замочіть, очистіть від м’язги, висушіть і вимніть у руках, щоб зруйнувати волокна сириці. Шкірка стає еластичною, хоча втрачає частину волосу.

Можна вичинбарити шкурку й за допомогою хімічних реактивів. Але тоді треба мати не тільки препарати, але й прилади, за допомогою яких можна визначити міцність розчину, кислотність, температуру.