Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«Тараса Шевченка потрібно читати і знати, а не святкувати його іменини»

«І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь...»

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

«Тараса Шевченка потрібно читати і знати, а не святкувати його іменини»

Як ви ставитесь до того, щоб 8 Березня — ​Міжнародний день прав жінок і миру — ​зробити робочим, а натомість оголосити вихідним 9 березня — ​день народження нашого Великого Кобзаря?

   Ірина КОНСТАНКЕВИЧ,
народний депутат України  (м. Луцьк):

— День народження Тараса Шевченка однозначно робочий. Він стільки працював і стільки зробив для української нації, а ми байдикували… Думаю, йому б ця ідея не сподобалася. А щодо свята Весни для жінок — ​я консерватор — ​свято має бути! Жінка–мати, жінка–кохана, жінка–подруга — ​це різні іпостасі важливого і значимого не лише для чоловіків, тому треба бути щедрими на вдячність.

 

   Любомир ВАЛІХНОВСЬКИЙ,
завідувач хірургічного відділення Турійської районної лікарні, заслужений лікар України (смт Турійськ):

— Я вважаю, що потрібно і жінок вітати, і нашого славного Кобзаря гідно вшановувати, але зовсім не обов’язково 8 або 9 березня робити вихідним днем. Україна є не настільки багатою і успішною державою, щоб ми могли так багато відпочивати. Січень у нас називають «п’яним», травень теж багатий на вихідні, практично щомісяця маємо додаткову нагоду побайдикувати. У заможніших країнах люди більше працюють, а в Україні багато незайнятого населення, от влада і тішить народ червоними листочками на календарі. Намаганням відволікти нас від справді серйозних проблем я вважаю і дискусію про те, кому віддати перевагу — ​жінкам чи Шевченку. Але ж можна і у робочий день знайти можливість приділити увагу представницям прекрасної статі, купити дружині чи мамі квіти, поздоровити дівчат, з якими працюєш. А 9 березня увечері після роботи чому б не піти на вечір поезії Кобзаря? Головне, щоб ми ставилися до цих дат не формально, а щиро.

 

   Валентина МИХАЛЬСЬКА,
художниця (с. Хворостів Любомльського району):

— Українські жінки такі сильні духом, що можуть зробити собі свято й без приводу. Бо чому тільки восьмого березня? Кожного дня потрібно говорити жінці приємні слова, частіше дарувати квіти, бо це мама, людина, яка несе світло в цей світ. Через неї світ має продовження. І хай не образяться на мене представниці прекрасної статі, бо я завжди на їхній стороні, але для українців День пам’яті Тараса Григоровича Шевченка має однозначно бути державним святом.

 

 Артем ЗАПОТОЦЬКИЙ,
учасник Революції гідності, удостоєний ордена
«За заслуги» ІІІ ступеня  (м. Луцьк):

— Як на мою думку, то нехай би святковими, тобто вихідними, були і 8 березня, і 9–те — ​наш Кобзар, слова якого навдивовиж пророчі і сьогодні, заслуговує такого пошанування. Звичайно, перш ніж робити день народження Тараса Шевченка вихідним, треба прийняти рішення на державному рівні. А для цього поставити питання на широке обговорення. Одне слово, не вносити змін із подачі одної, навіть такої шанованої установи, як Інститут національної пам’яті.

Принагідно на захист 8 Березня скажу, що цей день давно сприймається всіма не як Міжнародний день прав жінок і миру, а як перше свято весни, якого чекають і жінки, і чоловіки. Це нагода виявити ще раз свою повагу і любов представницям прекрасної половини (хоч, звичайно, я розумію, що це «виявлення» не повинно обмежуватись одним днем). У мене таких близьких і рідних жінок три — ​мама, дружина, донька, яких зазвичай вітаю квітами. До речі, коли йдеться про букети, то як людина практична я віддаю перевагу вазонам. Адже зрізані квіти скоро зів’януть і перетворяться на купу сміття, а вазон надовго стане окрасою в домі.

 

   Любов ГАНЕЙЧУК,
голова Союзу українок Волині
(м. Луцьк):

— До 8 Березня у мене неоднозначне ставлення. Це не наше свято, а єврейське — ​пурим. Встановили його за пропозицією комуністки Клари Цеткін. В Англії, Америці, розвинутих європейських державах його не відзначають, а лише в Росії, Білорусі, Казахстані, Україні і країнах третього світу.

У радянські часи жінку вихваляли раз у рік, не щиро, але голосно. Вручали квіти, дякували за роботу, за прополоті рядки буряків, інші рекорди, але нікого не цікавило, як вони їй давалися. А наші жінки достойні, щоб їм дарувати квіти не тільки на 8 Березня. Та й влаштовувати бучні гулянки у дні посту недоречно. Тож я за те, щоб день народження нашого великого пророка Тараса Шевченка мав статус вихідного і люди могли прийти поклонитися його пам’яті. Але Верховна Рада зробила усе можливе, щоб
8 Березня залишилось неробочим.

 

 Антоніна МИХАЛЬЧУК,
редактор газети «Слово правди» (м. Володимир–Волинський):

— Переносити вихідні з 8 на 9 березня недоцільно. Тарас Шевченко — ​наш національний геній. Він має бути в душі кожного українця, який його любить. І вшановувати пророка нації треба достойно. Відзначення дня народження поета — ​це культурна традиція народу. Але робити вихідний 9 березня не слід. Це буде як любов з примусу. Хтось же любить Сковороду, хтось Лесю Українку чи іншого поета. Не треба державні свята прив’язувати до особистостей.

 

   Світлана ОРГАНІСТА,
заслужена артистка України (м. Луцьк):

— Я проти такої ініціативи. Вважаю, що 8 Березня має бути вихідним. Нічого поганого немає у тому, щоб дати жінкам змогу один день відпочити, подумати про себе. Не варто «докопуватися», хто був прабатьками цього свята: Клара Цеткін чи єврейська цариця. Може, хтось скаже, що у нас є День матері, але ж не всі жінки мають дітей.

У заможніших країнах люди більше працюють, а в Україні багато незайнятого населення, от влада і тішить народ червоними листочками на календарі.

Зрозуміло, що шанувати представниць чарівної статі потрібно весь рік, але зайвий раз подарувати квіти й сказати теплі слова не завадить. А що, у день народження Тараса Шевченка треба лежати на дивані і читати «Кобзар»? Думаю, у це свято можна працювати. Напевно, Тарас Григорович не заперечував би. А у нас як вихідний — ​то завжди чарка…

 

   Оксана КОВАЛЕНКО,
головний редактор ТВО телебачення філії НТКУ «Волинська регіональна дирекція»
(м. Луцьк):

— Гарна ідея. Українська. Правда, душа моя жіноча хоче, щоби це свято було. Не день матері, а День саме Жінки. Нехай і робочий. Я — ​з тих, кого дуже і надовго живить увага чоловіка, синів, друзів: це так приємно і ніколи ще не було зайвим. Пам’ятаю з дитинства свій і мамин тюльпани від тата… Іноді саме суспільна традиція допомагає людині вчитися робити іншу щасливою!

 

   Богдан БУТКЕВИЧ,
журналіст, блогер, ведучий на телеканалі «ЕСПРЕСО TV»  (м. Київ):

— Чудово ставлюся до такої ідеї! Сам стільки разів про це говорив, що аж набридло. Величезною помилкою було робити 8–ме число вихідним. Його просто потрібно перенести на якийсь інший день — ​щоб у людей свято залишилося. Наприклад, на День матері. Розумію, що так просто зі свідомості не зникне асоціація березня із так званим Жіночим днем. Радянська влада гарно все продумувала, вигадуючи свята, коли триває піст. Але трохи часу та роз’яснювальна робота зрештою призведе до позитивних змін.

А 9 березня, звичайно, Тараса Григоровича шанувати потрібно. І вихідний можна зробити. Однак, заради Бога, приберімо вже оце розтиражоване зображення, де він, як дід у смушевій шапці. Потрібно Шевченка показувати так, щоб це було цікаво й по–сучасному.

 

   Петро САГАНЮК, володимир–волинський міський голова
(м. Володимир–Волинський):

— Я глибоко поважаю генія української нації Тараса Шевченка. А ще більше — ​прекрасну половину людства. Тому за те, щоб вихідними були обидва дні. 8 Березня в нашій сім’ї традиційно подвійне свято. Вітають мене, в тому числі жінки, бо мав щастя народитися саме цього дня, а я з іншими чоловіками родини — ​наше дороге жіноцтво спочатку — ​з Днем жінки, а тепер — ​з Міжнародним днем прав жінок і миру. Так вже склалося десятиліттями — ​цей день для нас особливий.

 

   Юлія ШАУЛЬСЬКА,
флорист (м. Луцьк):

— Можливо мої слова сприймуться критично, але я — ​проти. Поясню з позиції жінок. Ми дуже любимо Тараса Григоровича, але можемо вшанувати його, відкривши «Кобзаря», прочитавши вірш чи поклавши квіти до пам’ятника. І все це можна зробити в звичайний робочий день. Але день 8 Березня… Нас і так не надто балують увагою. Звичайно, жінок потрібно любити й шанувати щодня, але дайте нам хоч один день, щоб на чоловіках добряче відігратися!

 

   Анатолій ФЕДОРЧУК,
сільський голова (с. Довговоля Володимирецького району Рівненської області):

— Висловлю не лише свою точку зору, але й більшості чоловіків нашого села — ​свято 8 Березня не потрібно відміняти. До цього дня ми спільними зусиллями сильної половини готуємо великий святковий концерт й вітаємо всіх наших односельчанок. Я також активний учасник художньої самодіяльності. Тому у Довговолі ми будемо його відзначати, якщо навіть 8 Березня відмінять на державному рівні. Щодо 9 березня, то було б логічним зробити його вихідним днем.

 

   Світлана ГРУЙ,
начальник відділу з питань внутрішньої політики, взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю Нововолинського міськвиконкому
(м. Нововолинськ):

— На мою думку, не варто робити таку заміну. Безперечно, вшанування нашого пророка і генія — ​свята справа. Особливо зараз, у надзвичайно складний для України час, ми вкотре звертаємося до нього — ​невмирущий дух Кобзаря підтримує і стає дороговказом у бурхливому вирі подій. Тому вважаю, що 9 березня мало би бути вихідним, аби кожен свідомий українець міг поклонитися його пам’яті. Щодо 8 Березня, то цей день нехай би залишався червоним у календарі, бо наші жінки, як, зрештою, і чоловіки, вже внутрішньо налаштовані на цю дату.

У мене є власна пропозиція — ​давайте зробимо офіційним державним вихідним День матері. Це буде знак поваги та шани до жінок, котрі народжують і виховують дітей.

 штучно викорінювати традицію, мабуть, недоречно. Бо ті, хто не вважає 8 Березня святом, за жодних обставин не будуть його відзначати. Але вихідним міг би й не бути — ​тоді б день напередодні повністю використовували не для вітань (так було досі), а для службових справ.

 

  Майя МОСКВИЧ,
учасник АТО  (м. Луцьк):

— Вважаю, що і 8, і 9 березня мають бути звичайними робочими днями. У нас в Україні достатньо вихідних. Саме жіноче свято я не відзначаю й закликаю інших від нього відмовитися. Щодо 9 березня, то Тараса Шевченка потрібно читати й знати, а не святкувати його день народження. У мене є власна пропозиція — ​давайте зробимо офіційним державним вихідним День матері. Це буде знак поваги та шани до жінок, котрі народжують і виховують дітей.

 

   Ігор ЛАПІН,
народний депутат України (м. Луцьк):

— Я не великий прихильник робити 8 Березня робочим днем. Виступаю за декомунізацію і знаю, що придумали це свято марксисти і спочатку пов’язували його з Кларою Цеткін та Розою Люксембург. Але разом із тим 8 Березня вже давно стало далеко не ідеологічним, а звичаєвим, усі сприймають його як свято весни та жінок. У нас є День захисника Вітчизни, День українського добровольця, День батька, інші дні для вшанування чоловіків. А для жінок лише День матері. Тому я за те, щоб залишити 8 Березня святковим і заміняти його днем народження Шевченка не готовий.

 

 Володимир ЯРЕНЧУК,
керівник фермерського господарства «Перлина Турії»
(с. Селець Турійського району):

— Я — ​за. Ми ж декларуємо, що йдемо в Європу. Я часто буваю там і знаю, як вони відзначають День матері і День батька, а 8 Березня — ні. День матері святкують, бо всі мають матір. А 8 Березня було в Совєтському Союзі. І відзначають його здебільшого в пострадянських країнах.

 

   Людмила КИРДА,
депутат Волиньоблради
(смт Маневичі):

— Я не проти, аби оголосити вихідним 9 березня, але це зовсім інші речі: Міжнародний день права жінок і миру та день народження Тараса Шевченка, якого ми шануємо, вивчаємо, прислухаємося до його пророчих слів. Справа в тому, що протягом багатьох десятиліть це було суто жіноче свято: матерів, дружин, доньок, дівчат. Сьогодні у суспільстві є багато думок із приводу так званих радянських свят, від яких відхрещуємося. Хоча би раз у рік ми повинні з шанобливістю згадувати про жінок, які працюють нарівні з чоловіками. Бути жінкою надзвичайно важко, оскільки вони є берегинями домашнього затишку, і на роботі мають проявити професійні якості, до того ж, треба гарно виглядати і скрізь встигати. Вважаю, що жінки заслуговують подяки, пошанування і люблячого слова.

 

   Богдан БЕНЮК,
народний артист України (м. Київ):

— Абсолютно позитивно до такого рішення ставлюся, оскільки це питання вже назрівало давно. Треба щоб 8 Березня пішло в минуле, бо це придумане комуністами свято. Про нього треба забути. Відтепер і надалі маємо згадувати про маму, жінку, доньку, внучку, і це буде правильно. День матері ми святкуємо в травні, його й потрібно вшановувати. Щодо дня народження Тараса Шевченка, то його обов’язково слід відзначати на державному рівні. В календарі позначити червоним, але залишити робочим.

 

   В’ячеслав СУДИМА,
заслужений працівник культури України (с. Рокині Луцького району):

— Аби навести лад у країні, нам треба трудитися навіть у святкові дні. Маємо зробити так, щоб запрацювала економіка, бо як у гаманці не дуже повно, то й святкувати не хочеться. А якщо вже й вибирати між робочими днями 8 і 9 березня, то, насамперед, маємо вшанувати нашого національного пророка і зробити цей день державним святом. А День матері поєднати з днем прав жінок і подякувати усім нашим українським жінкам.

Бліц провели
Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Алла ЛІСОВА, Катерина ЗУБЧУК,
Євгенія СОМОВА, Людмила ВЛАСЮК, Лариса ЗАНЮК, Сергій НАУМУК,
Кость ГАРБАРЧУК, Олександр ДУРМАНЕНКО, Олег КРИШТОФ, Василь УЛІЦЬКИЙ. 

Telegram Channel