Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Герда знаходить Кая

Фото із сайту dreamstime.com.

Герда знаходить Кая

— Ти мене вибач, Гердо! Хоча гарне, незвичне й екзотичне ім’я дала тобі матінка, але в твоєму випадку твоє ім’я – це діагноз! Ти просто бісиш мене своїм постійним піклуванням. Я цілком доросла людина. А натомість постійно чую: візьми теплу куртку, з’їш котлетку, випий таблетку. Ти мене втомила. З тобою почуваюся не чоловіком, а беззахисним малятком. Я розумію, що ти чудовий дипломований кухар, але це не значить, щоб раз по раз кликати мене до столу й перетворювати на барило. Так більше не може тривати. Це набридло. Але ти не пропадеш, з таким характером, Гердо, з дипломом кухаря, ти таки знайдеш свого Кая, який не може жити без постійного піклування і опіки. А я пішов, бувай. Щасти тобі!

Двері за Стасом із гуркотом зачинилися. Герда сіла і заплакала. Що було не так? Оточила чоловіка жіночим піклуванням. Прагла, щоб жив у теплі й комфорті. І на тобі! Виявилося, що Герда – це не тільки ім’я, це ще й діагноз. Вона й гадки не мала, що дбати про чоловіка — це злочин.

А Стас у цей час, весело потираючи руки й насвистуючи веселу мелодію, поспішав до своєї пасії Галини. «Оце жінка!» – сама строгість. Не догоджає мужчинам, не заглядає їм у рот. Якось хотів у неї перекусити, то сказала: «Хліб у пакеті, сардельки й масло в холодильнику. І мені теж зроби бутерброди й принеси з чаєм». Сказала суворо, а обпекла запаморочливим поцілунком, тут не тільки бутерброди зробиш, а й холодець із жар–птиці. Вередлива штучка! Не те, що його розмазня Герда – на тобі, любий, це, на тобі те…

Герда ж у цей час тужно обіймала подушку, рясно поливаючи її сльозами. І тут продзвенів дзвінок. Це була подруга.

— Ти забула, що сьогодні в «ПортСіті» розігрують поїздку на двох до Швеції?

—Мене покинув Стас. Я нікуди не піду.

—Встала і приїхала!

—Мені погано.

—Тільки не думай, що тобі найгірше. Збирайся.

Вона примусила себе приїхати. І чудо! На Її чек випав приз. І ось на руках путівка до Швеції. На двох. Другою ж буде, звісно, Лілька, вірна подружка. Ясно, що за переліт потрібно заплатити. Але ж проживання, харчування, екскурсії таки безкоштовно.

— Погано, що повертаємося додому 8 Березня. На свято, – занила подружка. – Але літак аж о 17–й годині, то ще таки половина святкового дня у Швеції.

Сказала строго, а обпекла запаморочливим поцілунком, тут не тільки бутерброди зробиш, а й холодець із жар-птиці. Вередлива штучка! Не те, що його розмазня Герда – на тобі, любий, це, на тобі те…

Сказати, що їм сподобалося в цій країні, – нічого не сказати! Вони милувалися архітектурою шведських міст, побували навіть у відомому парку розваг Лісеберзі. Це трохи відволікло Герду від сумних думок про Стаса. Але кілька чудових днів пролетіли дуже швидко, і на серці знову стало порожньо й сіро. Сівши в літак, який летів із Гетеборга до Варшави, Герда з сумом думала, як вона відчинить двері у спустілу домівку. Біля неї сиділа мати з хлопчиком років десяти. Коли стюардеса розносила наїдки і напої, дитина попросила чаю. Літаком струснуло, гаряча цівка чаю вихлюпнулась із відкритої паперової склянки і зробила виразну пляму на білому светрі, купленому Гердою спеціально для цієї поїздки.

Дівчина швидко підвелася й побігла до туалету змивати бруд. Коли вона поверталася на своє сидіння, прохід перегородила стюардеса з досить масивним візочком, на якому вона розвозила косметику, пропонуючи її пасажирам. Розминутися було ніяк. Стюардеса попросила вибачення за таку незручність.

Герда залишилася стояти в проході. Тут літаком знову струснуло, вона заточилася й похилилася на мужчину, біля якого стояла.

— Сідайте, тут же є вільне місце! – озвався він до неї англійською.

— Познайомимося? — Мене звати Кай.

— Герда…

— Герда? То це просто казкова зустріч! – аж розцвів чоловік. – Розкажіть про себе. Чим займаєтеся?

— Я – кухар. І хороший. Українка.

— Ще одна приємна несподіванка. Я власник мережі ресторанів. І якраз думаю про відкриття ресторану української кухні. Якщо ви не поспішаєте, то пропоную вам затриматися у Варшаві, щоб усе обговорити. Я найму для вас номер у готелі й заплачу за нього.

Вони разом провели Лільку до автобуса, перед тим посидівши в кафе, де Кай, дізнавшись, яке сьогодні свято в жінок України, подарував їм розкішні букети квітів і парфуми. Він пообіцяв робоче місце і Лілі.

— Яке щасливе 8 Березня, – прошепотіла вона, сідаючи в автобус. – З тебе могорич, що витягла тебе тоді в «ПортСіті».

…Вкотре зголоднілий Стас, втомившись за півтора року від бутербродів і тиранії своєї пасії, таки не витримав і зателефонував Герді на Viber. Разом із голосом молодої жінки почувся дитячий плач. Стас одразу перервав дзвінок, зрозумівши, що Герда таки знайшла свого Кая.

Sandra OLEK

Telegram Channel