Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Перша частина — на п’ять! Починаємо мріяти про «бронзу»?

Вболівальники, неначе та озимина: чи то вимерзли, чи надійно сховалися під снігом на трибунах… Тому гол Станіслава Куліша мало хто бачив.

Фото із сайту veres.club.

Перша частина — на п’ять! Починаємо мріяти про «бронзу»?

«Верес» тішить, Суркіс із Маркевичем міряються язиками, а сайт УПЛ з якогось переляку хоче відправити Чечера «у вічність»

Для розігріву — скандальчик від Ігоря Суркіса та Мирона Маркевича…

Завершальний тур першої частини чемпіонату Української Прем’єр–ліги відбувався на тлі відлуння чергового гучного конфлікту в українському футболі. Цього разу «поцапалися» президент київського «Динамо» Ігор Суркіс та екс-головний тренер «Карпат», «Металіста», «Дніпра» та Національної збірної України (який свою тренерську кар’єру починав колись у Луцьку) Мирон Маркевич. Спочатку Маркевич, який нині є чиновником ФФУ, висловив на адресу Суркіса та нинішнього «Динамо» чимало дошкульних слів. До прикладу:

«Суркіс сказав, що по ту сторону фронту воюють уболівальники «Шахтаря»? Це бурхлива фантазія Ігоря Суркіса, який не розуміє, що відбувається…».

«Просто президент «Динамо» звик, що коли федерацію футболу очолював його брат, то він міг вирішити для «Динамо» будь-які питання. Будь-які!»

«Схоже, вони розраховували, що з нинішнім президентом ФФУ все буде, як раніше. Але зараз ситуація змінилася, і, схоже, Ігоря Суркіса це просто бісить… Ясно, що ситуація змінилася. І якщо брати Суркіси з різних причин не можуть утримувати «Динамо», то нехай продадуть або віддадуть його і не мучаться! Навіщо придумувати різні схеми? «Динамо» – це символ України. І щоб ним керувати, потрібен справжній управлінський талант! І не потрібно все валити на тренерів, змінювати їх щосезону. Хто, наприклад, набрав гравців у цей склад? Це ж ганьба, а не «Динамо»!»

Варто визнати, що в Маркевича вийшло доволі дошкульно. Проте й Суркіс за словом у кишеню не поліз:

«Мене не цікавить думка людини, яка за свою кар’єру «скатала» більше договірних матчів, ніж усі інші тренери України разом узяті. Як ви думаєте, чому тренер фіналіста Ліги Європи досі не затребуваний ні у себе в країні, ні за кордоном? Так все з цієї ж причини: договорняки, ніхто не хоче з Маркевичем зв’язуватися. Ось він і сидить у Федерації футболу, член клубу збитих льотчиків, займаючись невідомо чим».

«Я прошу вас, Мироне Богдановичу, залиште «Динамо» в спокої! Розумію, що зараз на вашій вулиці свято, вантажівка з пряниками перекинулася — Лозанна (зарахували технічну поразку 0:3 за неявку в Маріуполь. — Ред.) вирішила проти «Динамо», «Вересу» (1:3 — Ред.) програли. Якщо у вас є залишки совісті – знайдіть в собі мужність промовчати, а не зловтішатися».

Хай там як, у ФФУ вже відбулася чи не остаточна «зачистка» людей, які хоч якимось чином симпатизували «Динамо». Тепер наше футбольне господарство, називаючи речі своїми іменами, є чи не повністю підконтрольним Ринату Ахметову. А киянам для того, аби обійти «Шахтар» у чемпіонській гонці, треба демонструвати не просто кращу гру (чого нині, будьмо відвертими, й близько немає), а бути вищими за «гірників» щонайменше на три голови…

На «смарагдовім газоні» — під мороз і завірюху…

«Сталь» (Кам’янське) — «Верес» (Рівне) — 0:1 (Станіслав Куліш, 30 хв.)

4 березня. Київ. Стадіон «Оболонь–Арена». Головний суддя Ярослав Козик (Мукачево).

«Верес»: Богдан Сарнавський, Володимир Адамюк, Сергій Борзенко, Микита Каменюка, Павло Лук’янчук, Максим Каленчук, Роман Карасюк, Денис Кожанов, Артур Западня (Пепі, 75 хв.), Станіслав Куліш, Руслан Степанюк (Жуліо Сезар, 90+1 хв.). Головний тренер Юрій Свірков.

У попередньому турі, феєрично здолавши у Львові київське «Динамо», «Верес» фактично гарантував собі місце у шістці кращих колективів за підсумками першої частини чемпіонату. Та все ж у матчі зі «Сталлю» ми також прагнули побачити у виконанні підопічних Юрія Свіркова змістовний футбол і переможний результат.

Прикметно, що поле «Оболонь–Арени» обідньої пори (на відміну від газону НСК «Олімпійський» того ж дня увечері, під час матчу «Динамо» та «Зорі») снігом укрите ще не було. «Біленький» лежав хіба на трибунах. І зчищати його, на жаль, жодної потреби не виникло — вболівальників на матч зібралася буквально «жменька» (офіційно, певно, напишуть, що було їх 100, але то буде велика брехня)…

У старті «Вереса» ми побачили воротаря Богдана Сарнавського та захисника Павла Лук’янчука. Адже у попередньому турі Олександр Бандура «заробив» перебір жовтих карток, а Сергій Сімінін — вилучення за два «гірчичники» в одному матчі.

Скажу так: після «Динамо» для нас усе тільки розпочалося.

«Сталь» почала доволі жваво — забивати підопічні болгарського фахівця Ніколая Костова могли вже на першій хвилині! Проте рівняни потроху «присадили» атакувальний порив господарів. А на 30–й хвилині 29–річний вихованець дніпровського футболу Станіслав Куліш відкриває рахунок, не змарнувавши вихід «на побачення» з Германом Пеньковим! Нападник забиває у другому поспіль поєдинку — до того ж, цього разу його гол виявився переможним!

Тож «Верес» фінішує на п’ятій позиції і в другій частині першості братиме участь у боротьбі за медалі та «зону єврокубків»!

Тим часом найяскравішим поєдинком туру стала зустріч «Динамо» та «Зорі». У першому колі, нагадаємо, ці команди видали на «Славутич–Арені» у Запоріжжі фантастичні 4:4 (це при 3:0 на користь киян після першого тайму!)

На НСК «Олімпійський» найзахопливіші події також розгорнулися в другому таймі. Луганчани двічі виходили вперед: спочатку свій колишній клуб засмутив вихованець «Динамо» Ігор Харатін, а згодом відзначився бразилець Юрі (до речі, обидва гравці забивали киянам і в Запоріжжі). Проте динамівці двічі зрівнювали рахунок зусиллями словенця Беньяміна Вербича (гольовий дебют «свіженького» придбання клубу) та невгамовного Віктора Циганкова (четвертий гол цього року в п’яти поєдинках!)

Ну а на доданих хвилинах господарі таки дотиснули підопічних Юрія Вернидуба — польський захисник Томаш Кендзьора при подачі кутового зіграв у кращих традиціях Домагоя Віди і вирвав перемогу для «Динамо»! 3:2 — і 7:6 «за сумою двох матчів» у справді найяскравішому протистоянні першої частини чемпіонату!

До речі, цей матч через відсторонення пропускав гравець «Зорі» В’ячеслав Чечер. На його рахунку вже 397 зіграних поєдинків у першості України, тож із цього приводу офіційний сайт УПЛ цими днями «розродився» матеріалом з відверто дивним заголовком: «В’ячеслав Чечер: три кроки до вічності»…

Після цього у вболівальницьких колах розгорнулася справжня дискусія: в УПЛ справді курять щось «цікавеньке» чи просто добряче випивають?

Натомість «Карпати» у поєдинку із «Шахтарем» трималися на львівській «Україні» аж до 55-ї хвилини. Проте згодом таки одержали три «бразильських» голи від Бернарда, Алана Патріка та Ісмаїлі.

Таким чином «Шахтар» виграє три цьогорічні поєдинки першості із загальним рахунком 13:0! Авторами ж 11-ти з цих 13-ти голів є латиноамериканські легіонери «гірників».

Цікаво, що останню «путівку» в «сикстеті» найсильніших в очному протистоянні з «Олімпіком» виборов ФК «Маріуполь». Тобто, у другій частині цей клуб знову зустрічатиметься з «Динамо». Ігор Суркіс уже заявив: якщо буде мирна обстановка, то динамівці обов’язково вирушать до Маріуполя. Діватися вже нікуди…

 

За воротами

Юрій СВІРКОВ, головний тренер «Вереса»:

«Перемога далася нам дуже важко. «Сталь» — хороша команда. В них є достатньо швидких футболістів. До того ж, ми вперше у цьому році грали на такому м’якому полі. Тренуємося на штучних полях, а проти «Ворскли» та «Динамо» грали на жорсткіших. Було важко. Довелося спростити гру.

І на такому полі можна комбінувати. Але сьогодні це не виходило.

У нас не було жодної ейфорії чи якихось захмарних ідей. Готувалися у штатному режимі. Скажу так: після «Динамо» для нас усе тільки розпочалося».

Усі результати 22-го туру: «Ворскла» — «Чорноморець» — 2:1; ФК «Маріуполь» — «Олімпік» — 1:0; «Сталь» — «Верес» — 0:1; «Динамо» — «Зоря» — 3:2; «Карпати» — «Шахтар» — 0:3; «Зірка» — ФК «Олександрія» — 0:0.

 

Турнірна таблиця першої частини Української прем’єр-ліги
КОМАНДА I В Н П М’ЯЧІ О
1 «Шахтар» 21 15 3 3 48-18 48
2 «Динамо» 22 13 6 3 42-20 45
3 «Ворскла» 22 11 4 7 28-22 37
4 «Зоря» 22 8 9 5 38-28 33
5 «Верес» 22 7 11 4 26-17 32
6 ФК «Маріуполь» 22 9 5 8 30-27 32
7 «Олімпік» 22 7 7 8 24-26 28
8 ФК «Олександрія» 21 4 10 7 19-23 22
9 «Карпати» 21 3 10 8 13-32 19
10 «Зірка» 21 4 6 11 13-32 18
11 «Чорноморець» 22 3 9 10 16-36 18
12 «Сталь» 22 3 6 13 15-32 15

Гонку бомбардирів упевнено очолює Факундо Феррейра («Шахтар») — 17 голів (1 — з пенальті).

Telegram Channel