Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Анна Ярославна з Києва – прабабуся майже 30 французьких королів

Пам’ятник дочці Ярослава Мудрого у Франції.

Фото youtube.com

Анна Ярославна з Києва – прабабуся майже 30 французьких королів

Саме так — ​київська, а не московська! Україна та Росія б’ються не тільки за територію, а й за історію. І ми не дозволили Москві привласнити свою князівну

Анна, звісно, крута жінка і королева. Якби вона жила зараз, а не тисячу років тому, то не зникала б зі сторінок газет та екранів телевізорів. Поміркуйте самі: вийти заміж за короля Франції, після його смерті зв’язатись із одруженим графом-багачем, якого через це навіть відлучили від церкви, заснувати монастир, народити майбутнього короля, керувати країною разом із малолітнім сином — ​це просто готовий серіал (до речі, фільм про Анну якраз знімають разом французькі та українські кінематографісти)!

Навіть теперішній президент Франції Еммануель Макрон, який одружився із на 24 роки старшою за нього жінкою, чим привернув посилену увагу преси, не переплюнув би нашу Анну Ярославну.

А якщо серйозніше, то можна сказати, що саме Макрон розсудив Україну та Росію і поставив крапку у суперечці, кому належить постать Анни Київської. Минулого року на спільній прес-конференції з нашим главою держави Петром Порошенком у Парижі він заявив, що княжна Анна Ярославна є символом давніх відносин Франції й України. Це був гучний ляпас Путіну і привід для всього світу поглянути уважніше на русько-українську історію і не плутати її з російською (м’який знак має значення!). Бо буквально місяць перед цією заявою Путін сказав, що Анна Ярославна — ​російська княжна, яка поклала початок російсько-французькій дружбі. Як виявилося, «царь» даремно розпинався.

Нагадаємо, що на місці Москви, з якої почалася російська державність, у часи Анни жаби квакали. Московія, звісно, згодом сильно розрослась (що-що, а загарбувати вони вміють), прихопивши собі не тільки Київ, а й його історію. Натомість нам вигадувати нічого. Русь була першою українською державою. А Київ — ​нашою столицею як тисячу років тому, так і тепер.

Але якщо повертатись до постаті самої Анни, то мусимо згадати її батька Ярослава Мудрого, якого ще називають «тестем Європи». Континент він завоював не мечем, а… шлюбами. Сам був одружений із Інгігердою — ​донькою шведського короля. Одну свою доньку — ​Єлизавету — ​Ярослав віддав за сина норвезького короля, другу — ​Анастасію — ​одружив з угорським королем Андріаном. А ось Анну у 1051 році відправив аж у Францію, де вона вийшла заміж за короля Генріха І.

Анна народила не тільки майбутнього короля Франції Філіппа І, у неї було ще двоє синів. Один помер дитиною, а другий — ​вермандуанський граф Гуго — ​теж увійшов в історію: він керував першим хрестовим походом!

Коли той помер, зав’язала стосунки із впливовим Раулем IV, графом Валуа. Коли ж і він віді­йшов у кращий світ, повернулась до двору і разом із малолітнім сином Філіппом керувала Францією. Документи підписувала кирилицею. Досі зберігся її автограф — ​«АНА РЪИНА», що означає «Анна-королева». У той час, до слова, далеко не вся французька знать могла похвалитись грамотністю і замість підписів просто ставила хрестики.

Анна народила не тільки майбутнього короля Франції Філіппа І, у неї було ще двоє синів. Один помер дитиною, а другий — ​вермандуанський граф Гуго — ​теж увійшов в історію: він керував першим хрестовим походом!

У 1065 році Анна заснувала абатство святого Венсана у містечку Санліс, що за 40 кілометрів від Парижа, там і жила. Абатство збереглося донині і стало приватним католицьким коледжем. При вході до нього стоїть перший пам’ятник Анні Ярославні, встановлений у ХVІІ столітті. У 1996 році напис на ньому змінили: замість «Анна Російська, королева Франції» написали «Анна Київська, королева Франції». У 2005-му в Санлісі відкрили новий пам’ятник княжні. На урочистостях із цієї нагоди був присутній глава нашої держави Віктор Ющенко.

А 5 літ тому Українська греко-католицька церква за 203 тисячі євро купила у Санлісі стару церкву. Будівлю розділили на дві частини — ​каплицю та культурний центр, в якому відбуваються різноманітні мистецькі акції. Так киянка Анна і через тисячу років єднає людей з берегів Дніпра та Сени.

До речі

В Україні серед гетьманів був лише один Пилип — ​той, що Орлик, автор першої у світі конституції. А от правителів Франції на ім’я Філіпп було аж 5. До Анни Ярославни грецько-візантійське ім’я Філіпп у Західній Європі не було популярним. Моду на нього у Францію принесла саме руська княжна Анна.

Тим часом

Росіяни полюють на мощі Ярослава Мудрого

За останки легендарного князя священикам храму Святої Трійці у Брукліні (США) пропонували чималу суму. Про це розповіла генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

«Я отримала письмове свідчення від людини, яка брала участь у таких торгах у 2016–2017 роках, — ​заявила пані Куковальська. — ​На зустрічі були представники Росії, а також священики храму Святої Трійці у Брукліні, де, як мені повідомили, і зберігаються мощі Ярослава Мудрого. Росіяни запропонували 2 мільйони доларів, однак священикам ця сума видалася замалою. Проте, переконана, у Кремлі не полишили цієї ідеї».

Щоправда, і наші спохватилися. Делегація українських священиків нещодавно побувала у США, де з представниками храму Святої Трійці обговорили проведення експертизи ікони Миколи Мокрого, яку вивезли з Києва разом з останками князя у 1943 році.

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Telegram Channel