Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Солдати АТО називають МАМОЮ Аду Роговцеву

Ада Миколаївна у свої 80 допомагає боротися за Україну.

Фото із сайту art.com.ua.

Солдати АТО називають МАМОЮ Аду Роговцеву

Біографія Ади Роговцевої (Роговець) — ​однієї з найвідоміших українок — ​не менш драматична, ніж сюжет сотень вистав і фільмів, в яких вона грала

Сьогодні дописи кремлівських пропагандистів на її адресу здебільшого просочені брудом і злістю, бо мисткиня, яку вони вважали своєю, підтримала Україну у важкий для держави час. Їй пригадують факти із біографії, що різко контрастують із нинішньою пози­цією: батько актриси служив у НКВС, а вона сама була членом КПРС і навіть делегатом XXVII з’їзду партії.

Народилася Ада Миколаївна в Глухові, що на Чернігівщині, у 1937 році. Вона добре пам’ятає кінець війни: бомбардування і покалічених ветеранів. До школи пішла у Полтаві, хотіла стати журналісткою, але подруги нарадили акторський факультет. Ще на останньому курсі Київського театрального інституту імені Івана Карпенка-Карого вийшла на сцену Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки, де пропрацювала понад 35 років. Можливо, грала б там і досі, якби не Дмитро Табачник, який за часів Януковича витурив актрису з трупи, щоб «просунути» свою людину.

Фільмографія Ади Роговцевої налічує близько 80 картин. З початку 2000-х її активно запрошували у російські фільми.

Легенда українського театру скаржиться, що їй не вистачає пенсії, щоб з’їздити до рідних.

Втім, на відміну від багатьох інших представників шоу-бізнесу, на початку війни Ада Роговцева не побігла на «Кремль-ТБ» розповідати про дружбу народів, а поїхала до українських військових на фронт.

«Вони не мене носять на руках, хлопці, може, й театру ніколи не бачили, вони носять на руках свою маму», — ​сказала актриса в інтерв’ю Маші Єфросиніній про наших захисників. А в Росії проти неї порушили кримінальну справу за «фінансування військових дій».

У 2014 році актриса звернулася до Путіна російською, коректно називаючи його «Господин Президент», із проханням «пощадити наш народ». Під цим відеороликом на YouTube тисячі коментарів і більшість від розлючених росіян, які, не підбираючи слів, принижують актрису.

Жінка зізнається, що гостро відчуває біль матерів, які втратили дітей на війні, через смерть власного сина. Він помер у 2012-му внаслідок хвороби, а ще раніше, у 2004 році, рак забрав і її чоловіка — ​актора Костянтина Степанкова, ​з яким вони прожили разом 46 років. Секрет міцності свого шлюбу вона окреслила так: «Я ж не з чоловіком жила, я жила з людиною».

Особиста трагедія не зламала Аду Роговцеву, вона продовжує творити. На свій 80-річний ювілей актриса зіграла у виставі «Соломон у спідниці», яку поставила її донька Катерина Степанкова.

«Не можна зациклюватися на чомусь одному: роботі, дітях, пристрасті, бо коли це втрачаєш, то втрачаєш цілий світ, а життя — ​воно різноманітне», — ​каже Герой України. Це звання Аді Миколаївні присвоїв Президент Віктор Ющенко у 2007 році. А нині легенда українського театру скаржиться, що їй не вистачає пенсії, щоб з’їздити до рідних.

Леонід ОЛІЙНИК.

Telegram Channel