Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Ідеальна вага ​у кожного своя

Волинь-нова

Ідеальна вага ​у кожного своя

Раніше вважалося, що вона дорівнює зросту людини у сантиметрах мінус сто. Проте нині на цю абсолютно не точну формулу покладатися не варто. Найадекватніші показники зможе вам дати число ІМТ — ​індекс маси тіла (англ. BMI — ​Body mass index), який оцінить кількість жиру в організмі

Визначити ІМТ дуже просто. Для цього масу тіла в кілограмах потрібно поділити на квадрат зросту (в метрах). Приміром, дівчина заввишки 177 сантиметрів важить 70 кілограмів. Для початку вирахуйте квадрат зросту (1,77х1,77=3,1329) і поділіть масу тіла на отримане число: 70:3,1329=22,34.

Оцініть результат. Про те, що ваша вага в нормі і ви перебуваєте в найбезпечнішій ваговій категорії, свідчить ІМТ від 18,5 до 24,9. Якщо більше 30 — ​у вас ожиріння і треба негайно сідати на дієту, а коли більше 40, то ще й звернутися до ендокринолога. Є сенс говорити про надмірну худорлявість, замалу масу тіла та необхідність візиту до лікаря і в тому випадку, якщо ваш результат нижче 18,5.

Критичним є й індекс від 25 до 29,9. Але тут окрема історія. Сідати на сувору дієту вам не треба. Просто більше рухайтеся, збалансовано харчуйтеся, займайтеся спортом. У цій категорії знижувати вагу обов’язково потрібно в тому разі, якщо вже є проблеми зі здоров’ям або ви у групі ризику — ​маєте підвищений вміст холестерину у крові, окружність талії більше 101 сантиметра, хворієте на діабет або страждаєте від підвищеного тиску. Якщо обхват талії більший за норму, значить ваш тип фігури — ​«яблуко», і жир у вашому організмі відкладається на животі, а не на стегнах, як у типу «груша». А це для здоров’я значно гірше.

Можна ще точніше визначити ідеальну вагу, враховуючи свою конституцію. Для початку виміряйте обхват свого зап’ястя. Якщо він становить 13–14 сантиметрів, то ваші ідеальні показники ІМТ — ​від 18, 5 до 20; від 14 до 16,5 см — ​то 21–23, а при обхваті 17–18 сантиметрів ви наближаєтеся до індексу 24–25.

Загалом ІМТ — ​найточніший показник маси тіла, проте підходить він не всім. Винятками є особи до 18 років і вагітні жінки. Крім того, причина зайвої ваги пов’язана з надмірною кількістю жиру, а м’язова маса не враховується, хоч вона і перевищує масу жиру. Тому людям атлетичної статури, велика вага котрих не пов’язана з ризиком для здоров’я і не є наслідком жирових відкладень, турбуватися з цього приводу теж не варто. Пам’ятайте, що краса — ​це насамперед здоров’я. Будьте здорові — ​і зайва вага вам не загрожуватиме.

Telegram Channel