Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Нове життя не повинно народжуватися у муках

Волинь-нова

Нове життя не повинно народжуватися у муках

Так вважає французький акушер-гінеколог Мішель Оден, який очолював протягом 20 років пологове відділення лікарні в передмісті Парижа, написав 12 книг і є засновником Науково-дослідного центру первинного здоров’я

«Вимкніть» свій інтелект

«Щоб полегшити пологи, жінка повинна віддатися у владу інстинктів, прийняти, що ми — ​ті ж тварини», — ​заявляє Мішель Оден. У більшості ускладнень і необхідності робити кесарів розтин, на думку фахівця, «винен» неокортекс — ​розвинена частина кори головного мозку, яка відповідає за інтелект. Саме те, що робить людину людиною, може стати перешкодою для нормальних пологів.

У цей відповідальний момент мозок посилено працює: задіяні гіпоталамус, гіпофіз, шишкоподібна залоза — ​тобто нижні відділи мозку, архаїчні, спільні з усіма іншими ссавцями, ті, які відповідають за інстинкти. Коли ж активізується неокортекс, він починає… гальмувати роботу згаданих відділів, ускладнюючи процес народження.

5 умов для легких пологів від Мішеля Одена

1. Усамітнення. Якщо поспостерігати за тваринами, то, як правило, самка, відчувши перейми, йде подалі від стада. Так само чинили і наші давні предки. Коли ж навколо породіллі стоїть з десяток осіб — ​лікарі, акушерки, медсестри, родичі — вона не може розслабитися. Дослідники вважають, що чим ближчою до нас є людина, яка за нами спостерігає, тим сильніше активізується кора головного мозку.

2. Тиша. Науково доведено, що активну роботу неокортексу стимулює людська мова. Жінка, перебуваючи у звичайному пологовому будинку, піддається величезному словесному потоку: їй радять, як поводитися, ставлять запитання про самопочуття, при цьому персонал також спілкується між собою. Усе це відволікає, гальмує родову діяльність.

3. Приглушене світло. Надмірне освітлення підвищує активність кори головного мозку, і породіллі важко зосередитися на процесі. Тому в передпологовій палаті потрібно уникати яскравого світла.

4. Поруч — ​образ матері. Саме її символізували колись старі повитухи для породіль, жінки покладалися на їхню допомогу. Адже коли ми відчуваємо неспокій, страх — ​підвищується рівень адреналіну в крові й це негативно впливає на пологову діяльність. Тому добре, якщо поруч є досвідчена і співчутлива акушерка, що нагадує маму.

5. Довіртеся інстинктам. Жінки повинні бути вільні у виборі поз і поведінки під час пологів, вони мають не думати про те, як виглядають в очах присутніх. У випадках, коли вдається забути про все, пологи проходять легше.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel