Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Відсвяткуймо вдома рибний день

Волинь-нова

Відсвяткуймо вдома рибний день

Ні для кого не секрет, що хоча б раз на тиждень у нашому меню повинна бути риба. Адже це не лише смачний, але й дуже корисний продукт, який містить багато необхідних організму речовин, цілий комплекс вітамінів та омега-кислоти. Пропонуємо добірку цікавих рецептів рибних страв на будь-який смак і гаманець

Скумбрія, запечена у фользі

Цю морську рибу дуже легко готувати. Вона практично не має дрібних кісток, тож їсти її – одне задоволення. Сподобається господиням і те, що не треба витрачати час і сили на чищення луски: у цієї риби вона просто відсутня. Рецепт запікання скумбрії в духовці – ідеальний для сучасних зайнятих жінок!

 

 Інгредієнти: на 1 скумбрію – 1 помідор, 1 невелика цибулина, кріп, петрушка, базилік, сіль, перець – усе за смаком.

Приготування. Рибу випатрати, відрізати голову, плавники і хвіст, промити її в холодній воді. Обсушити скумбрію паперовим рушником. Цибулю і помідори покраяти кружальцями. Рибу також розрізати на 5–6 шматочків однакової товщини і перекласти їх на фольгу, «реконструюючи» рибу. Поміж шматочками скумбрії повставляти петрушку, кріп, базилік, кружальця помідора і цибулі. Комбінувати вставки можна за власними уподобаннями. З усіх боків обсипаємо рибу приправами, перчимо і солимо, щільно загортаємо у фольгу, кладемо на деко або решітку і запікаємо при температурі 180–200 градусів близько 30 хвилин. Готову скумбрію дістаємо з фольги й обережно викладаємо на блюдо. Подаємо з овочами та картоплею.

До речі

— Аби при запіканні краї риби не пристали до фольги, обкладіть скумбрію ззовні тонкими кружальцями цибулі та картоплі, щоб її шкірка не торкалася до обгортки. Тоді риба збереже свій естетичний вигляд, шкірка залишиться цілою, а ви матимете ще й гарнір.

— Скумбрія досить жирна, тому додатково поливати її перед приготуванням олією чи вершками не доцільно.

— Для поліпшення смаку між шматочками риби, крім помідора і цибулі, можна покласти скибочки лимона.

— Якщо у вашій духовці є гриль, то наприкінці запікання можна розгорнути фольгу і залишити скумбрію на декілька хвилин під грилем для утворення апетитної скоринки.

 

Сьомга з яблучним соусом

У червоної риби є один недолік – її ціна. Якщо ж ви все-таки розкошелилися і придбали шматок сьомги чи форелі, приготуйте цю рибку з яблучним соусом – надзвичайно смачно!

 

 Інгредієнти: 400 г філе сьомги або форелі, 2 ст. л. лимонного соку, 6 ст. л. оливкової олії, сіль за смаком; для соусу – 1 середня цибулина, 2 яблука, 2 ст. л. лимонного соку, 150 г сметани, 40 г вершкового масла, 1 ч. л. цукру, сіль та карі – за смаком.

Приготування. Рибу очистіть від шкірки та кісток, наріжте скибочками завтовшки близько 1,5 см, складіть у миску. Щедро полийте їх лимонним соком та оливковою олією, посоліть і перемішайте, щоб кожен шматок добре просочився маринадом. Залиште на 30–40 хвилин у прохолодному місці. Тим часом приготуйте соус. Нарізану якомога дрібніше цибулю підсмажте на вершковому маслі до м’якості, додайте щіпку солі – тоді цибуля не зарум’яниться. Очищені яблука натріть на середню тертку і покладіть до цибулі. Тушкуйте, доки яблука не стануть м’якими, тоді додайте лимонний сік, сметану, карі та цукор, посоліть і тушкуйте на найменшому вогні, поки вони розпустяться. Сьомгу обсмажте на оливковій олії на сковороді або запечіть у духовці, поливши розсолом, у якому вона маринувалася. На гарнір до рибки з соусом підійде відварений рис чи картопляне пюре. Прикрасьте страву свіжою зеленню.

 

Кілька в томаті по-домашньому

Ті, хто купував у магазині ці рибні консерви, мабуть, не раз мав нагоду пересвідчитися у неналежній якості продукту. Приготувати кільку в томаті самостійно – не проблема. Це і смачніше, і дешевше

 

 Інгредієнти: 500 г свіжомороженої кільки, 300 мл томатного соку, 2 цибулини, 2 морквини, олія, сіль, перець, лаврове листя, 1 ст. л. пшеничного борошна, 1 ст. л. цукру.

Приготування. Рибу розморожуємо і чистимо від голів і нутрощів, промиваємо і зціджуємо рідину. На пательню з товстим дном наливаємо кілька столових ложок олії, обсмажуємо дрібно нарізану цибулю і потерту на велику тертку моркву. Висипаємо до тушкованих овочів кільку, солимо, додаємо цукор, кілька горошин перцю і 2–3 лаврові листки, заливаємо все томатним соком (або кетчупом), притрушуємо через ситечко борошном і легенько перемішуємо. Тушкуємо на повільному вогні 30 хвилин. Якщо плануєте довше зберігання риби, то додайте столову ложку оцту і потримайте на вогні ще 5–7 хвилин, після чого розкладіть у стерильні банки і закрутіть.

 

Рибна юшка із селерою

Існує думка, що секрет приготування «правильної» юшки знають лише справжні рибалки. Однак і сучасні господині можуть радувати рідних різними варіантами такого супу. Завдяки використанню голів або тушки скумбрії, карася, товстолобика, осетрових постійно отримувати новий вид юшки

 

 Інгредієнти: 500 г риби (бажано різних сортів), 2–3 стебла селери, 1 червоний болгарський перець, 1 середня морквина, 2 невеликі картоплини, великий пучок кропу, 4 зубчики часнику, сіль, перець, паприка, сушений базилік.

Приготування. Рибу почистити, помити, нарізати середнього розміру шматочками й опустити у киплячу воду на 3 хвилини. Потім дістати з каструлі, охолодити й дуже ретельно вибрати кісточки. Селеру, моркву, картоплю помити, почистити і нарізати невеликими кубиками. У киплячий бульйон засипати овочі, шматочки рибного філе і варити після закипання на повільному вогні 15–20 хвилин. Тим часом посікти кріп, подрібнити часник, додати їх наприкінці варіння разом зі спеціями, прокип’ятити юшку 1 хвилину. Якщо любите гостре, покладіть більше пекучого перцю.

 

Картопляні оладки з оселедцем

Звісно, бутерброди з оселедцем зробити швидше, але, погодьтеся, рибка на картопляних оладках – це значно цікавіше

Інгредієнти: 2 філе оселедця, 2 червоні цибулини, 4–5 картоплин, сіль, перець, зелень за смаком, борошно, сухарі для панірування.

Приготування. Зварену «в мундирах» картоплю перекрутити через м’ясорубку, додати трохи борошна, посолити, поперчити і добре вимішати. З цього тіста формувати оладки, обваляти в борошні чи панірувальних сухарях та обсмажити до золотистого кольору. Філе оселедця нарізати шматочками, цибулю – кільцями. На кожен картопляний оладок покласти шматок оселедця, кільце цибулі і прикрасити зеленню.

 

Риба в картопляній «шубці»

Як одночасно приготувати основну страву і гарнір? Дуже просто! Почастуйте своїх близьких рибкою в картопляній паніровці

 

 

 

Інгредієнти: 4 тушки тиляпії (чи іншої білої риби, наприклад тріски, підійде і минтай або хек), 2 яйця, 4 картоплини, 2 ст. л. борошна (+для обвалювання риби), олія, сіль.

Приготування. Рибу почистити, вимити, розрізати на порційні шматочки. Картоплю натерти на тертці з великими отворами, відтиснути зайву рідину. Додати яйця, борошно, посолити і добре вимішати. Шматочок риби обкачуємо з двох боків у борошні, а тоді обліплюємо його картопляною масою. Акуратно кладемо рибу на сковорідку з розігрітою олією і смажимо на середньому вогні. Коли з одного боку з’явиться рум’яна скоринка, перевертаємо, зменшуємо вогонь і смажимо до готовності. Така страва смакуватиме з будь-яким овочевим салатом.

Telegram Channel