Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
17 років листування, щоб разом побути кілька місяців…

Їхні долі поєднала Україна.

Фото із сайта naskryzhalyah.blogspot.com.

17 років листування, щоб разом побути кілька місяців…

14 березня минуло 168 років від того дня, як повінчалися знаменитий французький романіст і одна з найбагатших жінок Російської імперії, волинська аристократка графиня Евеліна-Констанція Вікторія Ганська. Сталося це у Бердичеві на Житомирщині, в костелі Святої Варвари

Тож коли колектив «Волині–нової» (матері «Цікавої газети на вихідні») під час своєї чергової мандрівки визначними місцями України потрапив у Бердичів, то, звичайно, не обминув цього храму. Костел того дня, на жаль, був закритий. Але все одно біля цієї старовинної споруди, на вході до якої встановлена меморіальна дошка, що сповіщає про вінчання Чоловіка і Жінки, котрі на віки увійшли в історію, з допомогою екскурсовода ми ніби повернулися в те далеке минуле. До речі, є інформація, що церемонія таїнства була дуже скромною — ​у вузькому колі рідних Евеліни. Про щасливу розв’язку великої і прекрасної драми серця Бальзак писав: «Три дні тому я одружився з єдиною жінкою, яку любив, яку люблю ще більше, ніж раніше, і буду любити до самої смерті».

…Їхнє знайомство було романтичним. Прочитавши романи Бальзака, Евеліна вирішила написати йому лист. І підписалася — ​«Чужинка», але невдовзі назвала своє ім’я. Так розпочалося листування, що тривало 17 літ! Графиня Евеліна Ганська досконало володіла кількома мовами, мала неабиякий літературний талант. Отже, Оноре було що з нею обговорювати.

«Я читала ваші твори, і серце моє калатало. Ви показуєте істинну гідність жінки… Мене захоплює дивовижна чутливість вашої душі, адже завдяки їй ви розгадали душу жінки», — ​писала «Чужинка». Як знаний ловелас і любитель авантюр, Бальзак не міг проігнорувати таке послання. Всього ж він надіслав Евеліні 4 500(!) листів.
А вперше вони зустрілися у Швейцарії 1833 року. Коли Евеліна побачила пристаркуватого, невисокого на зріст чолов’ягу, який прямував їй назустріч, то спочатку розгубилася: може, не варто цього робити? Але, зазирнувши в очі Бальзака, була причарована.

Сімейний лікар ще до одруження попередив Евеліну: «Бальзак безнадійний».

Цікаво, що в Україну видатного письменника запросила не сама Евеліна, а її, значно старший за неї, чоловік Венцеслав Ганський. Він розповів Бальзаку про свої землі та фабрики, про чудовий будинок і великий парк неподалік від Бердичева — ​у селі Верхівня. Письменник пообіцяв обов’язково завітати в гості. Але вперше він побачив Верхівню ​на подарованій Евеліною картині.

З’явився ж у маєтку на Житомирщині лише через сім літ після смерті Ганського, якого не стало у ​1840 році. Побачивши садибу, освітлену променями сонця, він назвав її «маленьким Лувром», а хазяйку маєтку Евеліну Ганську — ​«Північною Зорею». Графиня сказала Оноре, що відтепер у нього є свої апартаменти. Він був зворушений, оскільки у Франції не мав власного житла. До цього у закоханих були лише короткі зустрічі за кордоном. Одного разу Евеліна навіть потрапила у паризьку квартиру письменника, обставлену за її гроші. У них мала бути дитина, але померла під час пологів. Ганська забороняла Бальзаку приїжджати у Верхівню і благала, щоб надіслані нею листи не потрапили в чужі руки. Евеліна дуже боялася, що, коли вступить у другий шлюб, у неї заберуть дочку Анну. Вона не витримала б цієї розлуки.

…Нарешті Бальзак і Ганська вирішили побратися. У ті роки Оноре був найпопулярнішим белетристом Європи. Проте вийти заміж за іноземця російській підданій було непросто: царський указ забороняв такі шлюби. Упродовж трьох літ Бальзак надсилав Миколі I листи з проханням дозволити йому одружитися з Евеліною. Врешті–решт імператор дозволив, але з уточненням: «Під суворим наглядом». До того ж була умова, що Ганська передає маєток у Верхівні своїй дочці Анні, зобов’язавши ту виплачувати їй 9 тисяч рублів сріблом щорічно. 14 березня 1850-го в костьолі Святої Варвари священик оголосив: «Вінчаються чоловік 50 років Оноре де Бальзак і вдова 46 років Евеліна Ганська».

На жаль, письменник тоді вже був дуже хворий. Сімейний лікар ще до одруження попередив Евеліну: «Бальзак безнадійний». У квітні 1850 року графиня вирушила з чоловіком до Парижа. У той час Оноре нічого не писав. Знесилений хворобою, він був прикутий до ліжка, а Евеліна залишалася поряд із коханим до його останнього подиху. Бальзака не стало у серпні того ж року. Ось такий був довгий поштовий роман і дуже короткий шлюб.

Евеліна Ганська прожила ще 32 роки. Вона похоронена у Парижі біля свого знаменитого чоловіка–письменника на цвинтарі Пер–Лашез.

Telegram Channel