Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Владо, ти у нас іще є? Бо знову заговорить вулиця…

Волинь-нова

Владо, ти у нас іще є? Бо знову заговорить вулиця…

9 Травня на телеканалі «Інтер» відбувся концерт до Дня Перемоги, під час якого ведучі зухвало заявили: «Сьогодні ми не можемо дозволити, щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно проносили під час факельних ходів у нашій столиці…» Якою була ваша реакція на ці слова і якою має бути реакція держави?

 

   Ігор ГОРДІЙЧУК,

Герой України, генерал–майор, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна (м. Київ):

— Повне ігнорування цього брехливого кремлівського каналу – такою має бути реакція адекватних українців на провокаційні заяви рупора російської пропаганди в Україні. Адже триває не лише війна в окопах за територію, а й інформаційна – за мізки наших співвітчизників. Я, наприклад, ніколи не дивлюся «Інтер». Пропоную взагалі його перейменувати й назвати канал путінський. Тоді всі будуть добре знати справжнє нутро замаскованого інформаційного агресора.

Моя реакція на почуте однозначна – люди, які себе поважають, не можуть працювати на «Інтері».

26_01_17_ор.qxd
 

 Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ,

екс–заступник голови СБУ (м. Київ):

— Ставлюсь негативно, тому що так говорять нащадки окупантів, які не відчувають, що тут Україна, що є українські національні герої. І продовжують славити своїх предків–загарбників. Треба сказати, що останніми на фронт призвали хлопців 1927 року народження, і їм сьогодні 91. Усім тим фронтовикам, які живі і мають більш як 91 рік, треба вклонитися за їхній подвиг. Інші ветерани Другої світової – це, як правило, ті, хто використовує різного роду пільги, хто брав участь у боротьбі з національно–визвольним рухом, був залучений до якихось закордонних військових операцій, але не ті, хто приніс Перемогу.

 

 Богдан БУТКЕВИЧ,

ведучий на телеканалі «ЕСПРЕСО TV» (м. Київ):

— Моя реакція на почуте однозначна – люди, які себе поважають, не можуть працювати на «Інтері». Такий канал не має права існувати в країні, яка бореться проти всього того, що він ретранслює з екранів. Це – сором! У наш час по–різному трактують поняття журналістики та шоу, але з ворогом під час війни співпрацювати не можна. Думаю, що це робилося для тих 15 відсотків «вати», заради яких канал й існує. Щоб тримати їх у своїх чіпких руках. І найгірше, що тепер ця ситуація наперед програшна для України. Якісь суспільні дії чи бездіяльність однаково сприйматимуться, як ще один аргумент кремлівської пропаганди. І винна в цьому держава. Просто за такі речі потрібно було одразу забирати ліцензію.

 

 Майя МОСКВИЧ,

ветеран АТО (м. Київ):

– Реакція держави, вважаю, має бути однозначною: Служба безпеки України повинна зайнятися цими людьми, відкрити кримінальні провадження відносно тих, хто таке сказав, чи стосовно тих, хто пропустив в ефір. Я не спеціаліст в юриспруденції, то не буду стверджувати, хто конкретно має відповісти. Але покарання повинне бути. Якщо цього не станеться, то такий «вірус» розповзеться по всіх інших медіа.

Я не дивлюся «Інтер», але щодо моєї позиції, то давно треба було б поприкривати такі телеканали. Усім, у тому числі й медійникам, потрібно дати зрозуміти, як вони мають діяти, особливо під час війни, щоб не підігравати антиукраїнським, антинаціональним настроям.

Якщо у нас в державі є ідіоти, виродки, яничари, потвори, просто вороги, які ще можуть дивитися канал «Інтер», цілком логічно, що його ведучі говорять речі, які вбивають українця у саме серце.

 

 Ігор ГУЗЬ,

народний депутат України (м. Луцьк):

— Телеканал «Інтер» часто підтримує «п’яту колону» в Україні. Напевно, така позиція його власників. Якщо держава пропустить це висловлювання і не буде санкцій, то це уже вкотре свідчитиме — нехтують нашими інтересами. На державному рівні ОУН—УПА визнано воюючою стороною у Другій світовій. Тому такі заяви в ефірі неприпустимі. Як народний депутат я можу подати запит, але питання не в запиті окремого депутата, щоб привернути увагу до проблеми, бо про неї й так відомо. Має бути реакція відповідних органів, а якщо її не буде, то нам, можливо, не потрібні такі керівники.

 

 Ірина КОНСТАНКЕВИЧ,

народний депутат України (м. Луцьк):

— Найперше скажу, що я давно не дивлюся канал «Інтер», і не робитиму цього через його проросійську, пропутінську редакційну політику. І якби тисячі свідомих громадян нашої держави теж його не вмикали, якби влаштували обструкцію у форматі «суспільного ігнору», він отримав би значні фінансові втрати, а це найкращий спосіб змусити думати. Я вважаю, що має бути саме така спільна громадянська позиція і особистий вибір кожного глядача. Щодо позиції влади, то неприпустимо лишати непокараними саме такі коментарі. Це не рідкість і не поодинокий виняток, радше продуманий і послідовний елемент широкомасштабної гібридної війни проти України у медійному просторі. І для цього недостатньо громадського осуду, мають бути наслідки у правовому полі із класифікацією антидержавної підривної роботи. Війна на Сході — це найперше програна війна в інформаційному просторі. То скільки ми наступатимемо на одні й ті ж граблі?!

 

 Любомир ВАЛІХНОВСЬКИЙ,

завідувач хірургічного відділення Турійської районної лікарні, заслужений лікар України (смт Турійськ):

— Я думаю, якби в Росії якийсь телеканал транслював те, що суперечить офіційній думці Кремля, то його наступного дня закрили б. У нас же під маркою свободи слова можна безкарно затуманювати людям голови пропагандою, що вигідна певним політичним кланам. Інформаційний простір свідомо отруюють, аби створювати в суспільстві колотнечу, нагнітати конфлікти. Є ж у нас структури, які за цим повинні стежити. От вони й мають спитати, хто автор подібних заяв, хто «замовляє музику», а потім вжити відповідних заходів. І зробити це слід цивілізовано, через суд, так, щоб грошовиті власники телеканалу «Інтер» не могли відкупитися. Міністерство інформаційної політики, яке існує за кошти платників податків, мало б працювати активніше. Держава мусить жорстко, але законно реагувати на подібні речі. А сам я переконаний, що люди сьогодні вже не «поведуться» на заклики «Інтеру», не будуть з’ясовувати стосунків під час вуличних акцій. 8—9 травня кожен має право вшанувати своїх героїв, які боролися з нацизмом та здобули перемогу, і пом’янути всіх, хто загинув.

 

  Володимир ФЕСЕНКО,

директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» (м. Київ):

— Я б звертав увагу не тільки на цей випадок, а взагалі на рекламну кампанію до цього свята, гасла, які у ній використовують. Те, що ви процитували, — вишенька на торті, апофеоз. Все почалося ще наприкінці квітня і триває кілька тижнів. Це рекламна кампанія з політтехнологічним підтекстом і контекстом. Те ж саме, що робили за часів Януковича – розгортання так званої антифашистської кампанії. Фактично вона є продовженням російської і сепаратистської пропаганди, але на нашій території. Я думаю, що Національна рада має відреагувати, бо ведеться інформаційна війна проти держави. Не проти Порошенка чи ще когось. Це не просто там Кобзон з концертом, а ціла ідеологічна машина і реакція має бути. Тим більше, що це вже не перший раз.

 

 Любов ГАНЕЙЧУК,

голова Волинського відділення Союзу українок (м. Луцьк):

— Мені як депутату Луцької міськради, людині, яка ініціювала перейменування «комуністичних» назв вулиць міста, обурливо чути подібне. Тим більше на 27–му році незалежності України. Вважаю, що повинна бути негайна реакція суспільства. Промовчати не можемо, бо сказане, як плювок в обличчя. Жодна держава не дозволяє над собою збиткуватися, називати злочинцями людей, які воювали і гинули за неї. Обов’язково повинні відреагувати і Президент, і Міністерство культури.

Я досі дивилася «Інтер», а тепер не буду. Адже це канал ворожий, він сіє зло серед українців, не об’єднує, а роз’єднує їх. Його слід закрити або хоча б покарати за такі зухвалі слова.

 

 Ірина ФАРІОН,

член політради ВО «Свобода», народний депутат України VII скликання (м. Львів):

— Мову віднімає. Пам’ятаєте, яким негативним було сприйняття у суспільстві побиття депутатами від «Свободи» керівника Першого українського телеканалу Пантелеймонова, щоб змусити написати заяву про відставку через трансляцію на каналі концерту з Красної площі у Москві? Тепер ми отримали наслідок цієї неадекватної реакції на вороже телебачення усередині країни. Якщо у нас в державі є ідіоти, виродки, яничари, потвори, просто вороги, які ще можуть дивитися канал «Інтер», цілком логічно, що його ведучі говорять речі, які вбивають українця у саме серце. Наша позиція однозначна — телеканал має бути заборонено, а люди, які працюють на ньому, мають бути депортовані в Росію. Бажано у клітці. І що активніше вони будуть це плести, то активніше ми будемо робити свою справу з бандеризації країни.

Бліц провели Людмила ВЛАСЮК, Мирослава КОЗЮПА, Катерина ЗУБЧУК, Євгенія СОМОВА, Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Кость ГАРБАРЧУК, Сергій НАУМУК, Олександр ДУРМАНЕНКО, Василь УЛІЦЬКИЙ.

 

Telegram Channel