Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Німецькі бомби зруйнували башту костелу та вбили 21 людину

Ось ця вежа була пошкоджена вибухом.

Волинь-нова

Німецькі бомби зруйнували башту костелу та вбили 21 людину

У ніч на 10 травня 1944 року під час нальоту ворожої авіації на Луцьк  один із літаків скинув на Старе місто бомби. Було зруйновано підвали єзуїтського колегіуму

На початку травня 1944-го лінія фронту проходила через Голоби – Затурці – Торчин. Луцьк був у прифронтовій смузі. Німецькі війська не­одноразово бомбардували місто.

Тому частина цивільного населення переховувалась у різних тимчасових схронах, підвальних приміщеннях, зокрема собору, костелу, а також колишнього єзуїтського колегіуму. В ніч із 9 на 10 травня 1944-го під час чергового нальоту німецької авіації один із літаків скинув на Старе місто бомби. Внаслідок вибухів було зруйновано підвали єзуїтського колегіуму, де переховувалися літні люди, жінки та діти. Багато з них загинуло.

З роками пам’ять про ці події стерлась. Старші свідки трагедії померли, деякі очевидці виїхали чи були репатрійовані до Польщі. На схилі літ один із довоєнних мешканців Луцька Зенон Пєшковський, який проживав у Польщі, написав спогади, де оповідає, як, будучи ще дитиною, переховувався з батьками в підземеллі колегіуму і як тяжко там було. Щоб набрати теплої води, вони з батьком переходили до костелу, пробираючись між великими скупченнями людей. Також він згадав і про трагедію, що сталася внаслідок вибухів бомб.

 За свідченнями старожилів, бомб було чотири. Перша влучила в північно-східну башту костелу Святих Петра і Павла.

Данута Ролінгер, яка під час війни була ученицею молодших класів польської школи, пам’ятає, як із підвалів колегіу­му виносили загиблих. Пригадала цю подію також Ірена Хожінська, парафіянка костелу. Пані Барбара Стжалковська з Варшави склала детальний план будівель костельного комплексу з позначками місць, де впали авіа­бомби. 

Збереглась метрична книга костелу Святих Петра і Павла, в якій виявлено список загиблих під час бомбардування – 21 людина, вказані також причина смерті – від бомби, місце смерті – будинок капітульний або прилеглі вулиці, дата смерті – 10 травня                 1944 року. Віднайдено акт технічного огляду будівель, складений повноважною комісією через 5 днів після того трагічного бомбардування. Характерно, що в цьому документі жодних згадок про жертв авіанальоту немає. 

За свідченнями старожилів, бомб було чотири (за актом комісії – п’ять). Перша влучила в північно-східну башту костелу Святих Петра і Павла, друга вибухнула біля північної стіни келій монастиря єзуїтів, третя розірвалась усередині підвалу колегіуму, четверта впала на територію в’язниці. 

Юрій МАЗУРИК, Геннадій ГУЛЬКО

Telegram Channel