Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Субсидії по–новому:  хто залишиться без державної допомоги

Волинь-нова

Субсидії по–новому: хто залишиться без державної допомоги

Із 1 травня уряд змінив правила нарахування відшкодувань за комунальні послуги

Відтепер умови одержання їх стануть жорсткішими. Адже введені такі механізми, за яких багаті більше не зможуть жити за кошти всіх платників податків. «Домогосподарства з високим рівнем матеріального забезпечення або з тіньовими доходами втратили право на призначення житлової субсидії, — зазначила під час брифінгу в Луцьку директор департаменту соціального захисту населення Волинської обл­держадміністрації Оксана Гобод. — Допомогу від держави отримуватимуть лише малозабезпечені громадяни, які декларуватимуть свої реальні доходи». Віднині прискіпливіше враховуватиметься матеріальне становище сімей

Безробітним бути невигідно

Якщо у власності родини є автомобіль, якому менше 5 років (крім мопеда і авто, наданого органом соціального захисту), чи площа квартири перевищує 120 квадратних метрів, а будинку — 200, субсидія не призначається. Ця норма не стосується дитячих будинків сімейного типу та прийомних родин.

Із 1 травня той, хто здає в оренду житло, повинен вказати це у декларації, як джерело доходів. Якщо не зробить цього, його позбавлять субсидії і повідомлять у фіскальну службу про несплату податків. Не зможуть претендувати на державну допомогу за оплату комуналки і люди, які не є офіційно зареєстрованими як безробітні (не стоять на обліку в центрі зайнятості). Їм автоматично нараховуватимуть дохід на рівні трьох прожиткових мінімумів — 5 286 гривень. У минулому опалювальному сезоні при визначенні розміру субсидій враховували два прожиткові мінімуми — 3 368 гривень. З огляду на те, що прожитковий мінімум щоразу зростає, людям тепер вигідніше буде трудитися хоча б за мінімалку.

Вищенаведена новація, переконані в уряді, стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, сприятиме детінізації доходів і усуне соціальну несправедливість, коли державну допомогу отримують люди далеко не бідні.

Цього року на призначення субсидії також впливатиме здійснення покупки на суму більше 50 тисяч гривень, отримання на таку ж суму майна у спадщину, подарунка упродовж 12 місяців перед зверненням за державною допомогою і наявність заборгованості з оплати житлово–комунальних послуг. Зазначимо, що уряд спростив процедуру отримання допомоги і для мешканців об’єднаних територіальних громад. Вони матимуть право приймати від громадян документи для оформлення субсидій і передавати їх органам соціального захисту населення.

Кому необхідно повторно подавати документи

Цього року уряд вирішив не переоформляти субсидії всім, хто отримував їх в автоматичному режимі. Деяким громадянам, щоб відновити своє право на них, доведеться знову звертатися до органів соціального захисту населення, не чекаючи запрошення. Повторно потрібно подати заяву та декларації таким категоріям: орендарям житла; внутрішньо переміщеним особам; сім’ям непрацюючих непрацездатних осіб, яким субсидію в попередньому періоді було призначено на збільшену площу, а також тим, яким її надали не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживаючих у помешканні.

Із 1 травня той, хто здає в оренду житло, повинен вказати це у декларації, як джерело доходів. 

Тепер, за словами заступника директора департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Людмили Сірбіненко, відбулися зміни у порядку обрахування житлових субсидій. Будуть враховуватися доходи всіх членів сім’ї. Це стосується не лише дружини, чоловіка та неповнолітніх дітей, а навіть тих, які зареєстровані за іншою адресою.

Повторно потрібно подавати документи і родинам, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші за мінімальну зарплату, і тим, у котрих відбулися зміни у складі сім’ї. Доведеться робити це заново і родинам, які на травень цього року мають більш як двомісячну заборгованість за житлово–комунальні послуги, а також особам, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства.

Заяви та декларації на призначення субсидії можна надсилати до органів соціального захисту населення претендентам на отримання державної допомоги поштою або в електронній формі через офіційний веб–портал Міністерства соціальної політики України subsidii.mlsp.gov.ua.

Соціальні норми знову врізали

Кабмін із 1 травня знизив оплачувані норми витрат на опалення, на яке йде левова частка коштів із державної скарбниці. Так, соціальна норма на газове опалення зменшилася з 5 кубів до 4,5 на кожен метр опалювальної площі. Водночас уряд обіцяє преміювати домогосподарства, які ощадливо використовують енергоресурси. Як і торік, під монетизацію підпадають зекономлені ни­ми 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовувався для опалення, або 100 кубометрів газу. Субсидіянтам, які економно витрачали газ і електроенергію, потрібно до 1 вересня подати заяву до управлінь соціального захисту населення, на підставі якої і здійснюватиметься виплата грошової нагороди. Таким чином уряд намагається стимулювати на­селення використовувати менше ресурсів.

Telegram Channel