Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Якщо нас не буде там, то ворог буде тут»

Для щастя треба не так і багато: щоб поруч була кохана людина, здорові дітки і мирне небо над головою.

Волинь-нова

«Якщо нас не буде там, то ворог буде тут»

Через події на Сході України сотні жіночих сердець опинилися в заручниках тривоги за своїх найдорожчих чоловіків. Що таке чекати і дочекатися, любити й опинитися в довгожданих обіймах коханого, добре знає дружина учасника АТО Анатолія Скорохода — Альона — із села Оконська Маневицького району

Більше двох місяців, у жовтні — ​грудні 2014 року, її чоловік Анатолій, боєць батальйону тери­торіальної оборони «Волинь», провів на лінії вогню.

— Коли Толя став солдатом тербату, про його участь в АТО не йшлося, та серце щось передчувало… Військовий підрозділ, який мав стояти на сторожі кордонів Волинської області, кинули на передову — ​під Дебальцеве. Чоловік перебував на захисті позицій у районі шахти «Ольховатська», що на Донеччині, а я ж могла лише одне — ​чекати… — ​розповідає Альона.

Спочатку військово­служ­бовці жили в наметовому міс­течку, а коли почалися постійні обстріли, командування розпорядилось встановити чергування на блокпосту, а іншим солдатам перебувати в укритті — ​підвалах адмінбудівель.

— Короткі телефонні розмови велись лише двічі на добу: о першій годині дня і о першій годині ночі, коли Толя заступав чергувати. В укритті і мережі не було, і взагалі бійцям заборонялося тримати мобілки увімкненими, — ​згадує ті тривожні дні дружина, яка щоразу чекала до першої години ночі на дзвінок. Вслухалася в тишу і, здавалося, чула вибухи в іншому кінці країни. Вдивлялася в обличчя сплячих діток і розуміла, що їхній тато на Сході України, за більш ніж тисячу кілометрів звідси, оберігає цей спокійний сон.

Завданням справжнього чоловіка є не лише «народи-побудуй-посади», а й «захисти».

— Ось уже військові піднімаються з укриття, отримують вказівки, займають свої позиції на блокпосту, ось уже він має подзвонити… — ​цей щоденний «маршрут» добре знала жінка, і щоразу він прокручувався перед очима, мов кадри кінофільму. — ​А якщо дзвінка не буде?.. Тремтячими руками вона тримала телефон, до нестями прагнучи якнайшвидше почути рідний голос.

На передовій бійці батальйону мали перебувати тільки місяць, та ротації не було. Хотілося стукати в усі двері, аби лише уберегти коханого, але як головний спеціаліст відділення офіцерів запасу і кадрів Маневицького РВК Альона усвідомлювала, що на все це є свої причини, і чекала…

Дворічний синочок Максимко тоді ще мало що міг збагнути, а п’ятирічна донечка Богданка, слухаючи розмови дорослих і переглядаючи новини по телевізору, відчуваючи біль і страх мами з бабусею, розуміла, що тато десь далеко і в небезпеці.

— Їй важко було пояснити, чому так сталося, де зараз її тато… — ​з болем згадує жінка нелегкі розмови з дитиною. — ​І ось нарешті 26 грудня 2014 року, як новорічний подарунок — ​довгождана ротація. Хороша звістка до 8 Березня — ​демобілізація! — ​усміхається жінка.
Повертатися до мирного життя Анатолієві було нелегко, та сил додавали любов і підтримка рідних. Потрібно було працювати, забезпечувати сім’ю, розпочинати будівництво власного житла. А ще на початку 2016 року, після появи на світ донечки Мілани, Анатолій і Альона стали багатодітними батьками.

— Якщо нас не буде там, то ворог буде тут, — ​переконаний учасник АТО. — ​Тож завданням справжнього чоловіка є не лише «народи-побудуй-посади», а й «захисти».

А його дружина каже, що все, що довелося пережити, дало їй розуміння того, що для щастя не так уже й багато треба: щоб поруч був коханий, здорові дітки і мирне ​небо над головою. Тож бажає, щоб серця всіх жінок України повнилися любов’ю і ніжністю їхніх найдорожчих чоловіків, а не тривогою за них… 

Юлія МУЗИКА

Telegram Channel