Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Оздоблення випічки – для мене найбільша втіха та насолода»

Тетяна знайшла себе у виготовленні десертів.

Фото Тетяни БОЯРИН.

«Оздоблення випічки – для мене найбільша втіха та насолода»

Тетяна Кідиба з Рожища випікає іменинні, весільні торти, оригінальні та популярні нині десерти: капкейки, кейкпопси, макаруни, імбирно-медові пряники

Улюблене заняття нашої майстрині не тільки приносить їй задоволення, а й дарує радість та насолоду іншим. Адже торти й десерти Тетяни Кідиби – це не лише оригінально та красиво, а й дуже–дуже смачно.

Рожищенські смаколики радують око.
Рожищенські смаколики радують око.

 З дитинства Тетяна випікала з мамою до свят гуцульські пляцки, смакувала домашніми смаколиками з молодшою сестрою. Та сам процес не надто захоплював дівчину. Тож не дивно, що після закінчення школи вступила в один із луцьких вишів на факультет документознавства. Працювала за спеціальністю спочатку на місцевому сироробному заводі, пізніше – у Рожищенській філії ПАТ «Волиньобленерго».

Прагнення творити смаколики з’явилося в молодої мами з народженням сина. А стартом кулінарного хобі став торт, який виготовила Маркові на перший день народження.

Виготовлення десертів – це не просто кулінарне мистецтво, а й магія. Бо коли працюєш із мастикою – ти скульптор, коли розмальовуєш пряники – художник, коли випікаєш – кондитер. Але головне, щоб усе це творилося з любов’ю. Тоді виріб утішить і тебе, і того, хто буде його споживати.

— Захотілося власноруч спекти синочкові на іменини торт. Спочатку знайшла в інтернеті, що і як робиться, із порадами досвідчених кондитерів — і взялася за справу. На моє здивування, і коржі вдалися, і прикраси з мастики теж, – розповідає Тетяна. – Фото іменинного торта виставила в соцмережу, і так склалося, що одразу почала випікати знайомим, а згодом і для незнайомих людей. Скажу чесно: це заняття мене захопило. Не стільки сама випічка, як декорування. І якщо перші мої кондитерські вироби з мастикою були не надто досконалі, то з кожним новим замовленням вони ставали витонченішими.

 

 Багато батьків замовляє в Тетяни оформлення кенді–бару на іменини для своїх чад. Отож майстриня випікає не тільки іменинні торти, а й інші десерти, які зумовлені і тематикою свята, і кольоровою гамою. Смаколики, прикрашені мультяшними, казковими героями, машинками, з атрибутами новонародженого, із зазначенням метричних даних дитини — усього й не перелічиш, бо кожен кулінарний виріб майстрині для маленького іменинника – це індивідуальний шедевр, у якому поєднано бажання клієнта та фантазія майстра.

Як розповідає Тетяна Кідиба, приготування та декорування торта мастикою займає чимало часу.

— Усе залежить від складності декору: чим вибагливіші прикраси на торті, тим більше часу потрібно для їх створення. Якщо багато фігурок на ньому, то спочатку роблю ліпнину, другого дня випікаю коржі, а вже згодом прикрашаю. І якщо коржі виготовляю вдень одночасно з іншими домашніми справами, то прикраси з мастики переважно пізно ввечері, коли ніхто не заважає, – зізнається Тетяна.

Погоджуюся з цими словами майстрині, коли розглядаю фото її солодких шедеврів. Бо багато елементів ліплення не тільки в дитячих виробах. Уявіть собі торт у вигляді деревообробного станка. Скільки це окремих деталей та елементів! Декоруючи торти, Тетяна працює не тільки з мастикою, використовує також ганаш (шоколадний крем і свіжі вершки). Усі десерти жінка готує з натуральних, надійних продуктів. Якщо використовує масло, то лише 83 % і вище, згущене молоко варить власноруч.

 

 У десертах із кремовою оздобою найбільше вражають «квіткові» торти. Лілії, гербери, ромашки, троянди, орхідеї – усе настільки справжнє, що розумієш: без художнього хисту кондитер не зуміє зліпити ні фігурки людини–павука чи ведмедика з мастики, ні намалювати кремом пишні квіти. Окремо хочеться відзначити солодкі вироби рожищенської умілиці, в декорі яких уміло поєднано кремове оформлення із живими квітами чи фруктами. Це справді кондитерські шедеври!

— Я часто експериментую з формою та декоруванням смаколиків, особливо влітку. Використання фруктів як прикрас робить торт легким, менш калорійним. А живі квіти додають витонченості й природної краси, – каже майстриня. – Виготовлення десертів – це не просто кулінарне мистецтво, а й магія. Бо коли працюєш із мастикою – ти скульптор, коли розмальовуєш пряники – художник, коли випікаєш – кондитер. Але головне, щоб усе це творилося з любов’ю. Тоді виріб утішить і тебе, і того, хто буде його споживати. Адже всім відомо: солодке піднімає настрій і дарує гормон щастя. А робити людей щасливими завжди приємно.

Тетяна БОЯРИН

Telegram Channel