Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Бджоли підвищать урожай

Омелян Решетило біля своєї пересувної пасіки.

Фото Сергія НАУМУКА.

Бджоли підвищать урожай

Сучасні господарі повсякчас намагаються збільшити віддачу сільськогосподарських культур міндобривами, засобами захисту рослин. А от використання бджіл для запилення плодоовочевих та ягідних культур недооцінюють

Наукою доведено, а практика підтверджує, що бджолозапилення збільшує врожайність ріпаку на 15–30 відсотків, гірчиці – на 35–40, гречки – на 40–55, люцерни – на 50, червоної конюшини – на 60–70. У цьому я переконався на власному досвіді, бо постійно розміщую свою пасіку на полях господарства «Романів».

 Слід зазначити, що насіння люцерни без роботи бджіл майже не можна одержати

Слід зазначити, що насіння люцерни без роботи бджіл майже не можна одержати. Дослідженнями встановлено: насіння комахозапилювальних культур, одержане при запиленні бджолами, має підвищену якість. Так, у гречки збільшується енергія проростання на 17 відсотків, в озимого ріпаку — на 16–20.

Треба, аби на державному рівні було узаконено використання бджіл для запилення сільськогосподарських культур, як у низці європейських країн. У США такий прийом обов’язковий, як і орендна плата за використання Божих комах. А поки дбайливі господарі можуть і без законодавчих актів розмістити пасіку на ланах, чим підвищать урожаї.

Омелян РЕШЕТИЛО м. Луцьк.

Telegram Channel