Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Замість нареченого на весіллі обнімала його картонний муляж. Бо коханий був… на небесах

Після їхнього одруження NASA і Росавіакосмос оголосили, що включать до контракту, який укладають усі космонавти, пункт про заборону подібних весільних церемоній.

Фото pantv.livejournal.com.

Замість нареченого на весіллі обнімала його картонний муляж. Бо коханий був… на небесах

10 серпня 2003 року світові засоби масової інформації оприлюднили звістку про перший шлюб у космосі. Одружувався космонавт з України Юрій Маленченко. Щаслива обраниця — Катерина Дмитрієва, росіянка зі Сполучених Штатів. Йому — 41, їй — 26

Закони штату Техас, де мешкала наречена, дозволяли зіграти весілля, на якому може бути відсутній хтось із молодят. На той момент Юрій перебував на висоті 400 км над Новою Зеландією на борту Міжнародної космічної станції, тож Катерина у Х’юстоні, в Центрі управління польотами, обіймала його картонний муляж. Слова вірності промовляли, дивлячись у монітори і одягаючи обручки кожен сам собі. Направду шлюб, укладений на небесах. Вінчання відбулося через рік. А тоді у Техасі гості молодої перепитували про Україну, бо ж наречений — звідти! У 2006 році в Юрія та Катерини народилася донька Камілла (у нього ще є син Дмитро).

Юрія Маленченка знають як російського космонавта українського походження. Народився він у Світловодську на Кіровоградщині 1961 року. Мама — вчителька, батько — голова колгоспу. Вирішили назвати хлопчика Юрієм, бо саме цього року світ дізнався про політ у космос Юрія Гагаріна. У школу Маленченко пішов у 6 років, навчався відмінно. Сусіди тільки дивувалися, як довго хлопець висиджує над книжками. Правда, через те, що закінчив школу у 16, не зміг вступити у вище військове льотне училище, куди брали старших. Отож рік провчився у Харківському інституті радіоелектроніки, а тоді, не повідомивши батькам, вступив до авіаційного. Закінчив його з відзнакою, а потім ще й військово–повітряну академію.

Якщо керівництво NASA пішло навіть на те, щоб провести церемонію реєстрації шлюбу в своєму Центрі управління польотами, то в Росії заявили: «Ми не забороняємо йому це робити, але він повинен вести себе як космонавт, а не як кінозірка».

Щоб стати космонавтом, хлопець із Світловодська подолав конкурс за участі 2 тисяч 400 пілотів! Відібрали п’ятьох. До першого польоту Юрій готувався близько двох років. Іспит на трійку на такому рівні «не проходить». Коли згодом його запитали, якими чеснотами має володіти космонавт, відповів: «Професія космонавта вимагає великого набору різноманітних знань, умінь і навичок. Необхідно бути дуже здоровим, здатним переносити різноманітні значні навантаження… І потрібно бути доброю людиною».

Міг би бути, як Каденюк, — українським космонавтом, та запізно отримав пропозицію. Один із експертів розповів газеті «День», що коли Маленченку пропонували летіти від України, він мав стартувати уже через півтора місяця за російською програмою. То був 1994 рік: Леонід Каденюк саме готувався до польоту на кораблі «Буран». Отож Маленченка «помітили» пізно. Однак про малу батьківщину Юрій не забуває: під час космічного рейсу на російському кораблі зробив геофізичну зйомку саме для Кіровоградської області. Побував на орбіті 6 разів, востаннє з грудня 2015 року по червень 2016–го (загалом «на небі» провів 827 днів).

За те, що згубив у космосі спеціальний молоток, з Маленченка вирахували 2 долари 42 центи. Про це батько Юрія якось розповів одному із журналістів. Було і серйозніше: космонавт мало не відірвався від страхувальних агрегатів: «Це те, що ми, батьки, знаємо, але дечого і нам знати не варто. Тому й радіємо, як щоразу живий і неушкоджений повертається на Землю» .

Космонавт Маленченко уп­равляв експериментами, які стосуються медицини, біотехнологій та інших наук. Як розповів керівник інформаційно–аналітичного центру «Спейс-інформ» Микола Митраков, бувало, що космонавт сам достеменно не знав, яку виконує роботу, — експериментами керували із Землі: «Навантаження на екіпаж — величезне: психологічне і фізичне (за добу вони роблять кілька обертів навколо Землі), у них — то ніч, то — день, то — ніч, то — день… А як відпочиває космонавт? У шафі–купе, в якій добре затикаємо вуха, тому що всюди все гуде».

Довідка. Юрій Маленченко є інструктором-космонавтом-випробувачем 1-го класу Роскосмосу, 308-й космонавт у світі, Герой Російської Федерації та національний Герой Казахстану. Має чимало медалей, серед них — медаль NASA.

За матеріалами інтернет-сайтів svetlovodsk.com.ua, peoples.ru, spacecossacks.com, day.kyiv.ua, fakty.ua .

 

Telegram Channel