Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Як зробити своє життя щасливішим

«Коли родина живе в трикутнику Карпмана, то й дитина неминуче буде втягнута в цей капкан».

Фото poradu.pp.ua.

Як зробити своє життя щасливішим

Уперше цю найпоширенішу модель взаємин описав класик трансактного аналізу Стівен Карпман (на фото) у 1968 році. Він довів, що люди маніпулюють одне одним, взаємозалежні і дуже від цього втомлюються. У так званому трикутнику Карпмана можуть крутитися і двоє, і троє, і цілі групи осіб. Але ролей у ньому завжди три: жертва, контролер-диктатор, рятівник

У пастці любов помирає

Жертва. Для неї життя — ​це страждання, вона втомлюється і не справляється. Їй і прикро, і страшно, і соромно. Вона заздрить та ревнує. Не вистачає ні сил, ні часу, ані бажання зробити щось для покращення свого становища.

Контролер-диктатор. Напружений, роздратований, злий і боїться. Він не може забути минулі проблеми і постійно пророкує нові біди в майбутньому. Контролює і критикує ближніх, відчуває нестерпний тягар відповідальності й дуже втомлюється від цього. Його енергія — ​на нулі.

Рятівник. Відчуває жалість до жертви і злість на контролера. Вважає себе на голову вищим за інших і насолоджується усвідомленням своєї місії. Але насправді нікого не рятує, його потрібність — ​ілюзія, а мета його дій і порад — ​самоствердження.

Задумайтесь, чи це не про вас

Контролер-диктатор не дає спокою жертві, критикує її, а вона старається, мучиться, втомлюється і скаржиться. Рятівник утішає, радить, підставляє вуха і жилетку для сліз. Учасники періодично міняються ролями. Всі вони залежать один від одного, тому що джерело своїх проблем вбачають в іншій людині. І нескінченно намагаються змінити партнера так, щоб він служив їхнім цілям. І такі стосунки — ​аж ніяк не любов.

Головне, потрібно вміти адекватно оцінювати ситуацію. Слід розуміти, коли вами намагаються маніпулювати. І не скочуйтесь у мильну оперу виснажливих стосунків. Не грайте нав’язувані вам ролі. Прагніть бути щасливими!

Коли родина живе в трикутнику Карпмана, то й дитина неминуче буде втягнута в цей капкан. Її будуть обмежувати в самостійності, можливості вибору, прийнятті рішень. Такі батьки часто грають на почуттях боргу, сорому, провини, жалю.

Скажіть собі: «Годі!»

Якщо ви жертва:
1. Перестаньте скаржитися на життя. Витратьте цей час на пошуки можливостей поліпшити становище.
2. Запам’ятайте раз і назавжди: ніхто вам нічого не винен.
3. Усе, що ви робите, — ​це ваш вибір і відповідальність.
4. Не виправдовуйтеся і не картайте себе, якщо вам здається, що не відповідаєте чиїмось очікуванням.

Якщо ви контролер:
1. Припиніть звинувачувати у своїх проблемах інших людей і обставини.
2. Ніхто не зобов’язаний відповідати вашим уявленням про те, що правильно і неправильно.
3. Вирішуйте розбіжності мирним шляхом, без злоби й агресії.
4. Перестаньте самостверджуватися за рахунок тих, хто слабший за вас.

Якщо ви рятівник:
1. Якщо у вас не просять допомоги або поради, — ​мовчіть.
2. Перестаньте думати, що ви краще знаєте, як треба жити.
3. Не давайте необдуманих обіцянок.
4. Годі чекати подяки і похвали.
5. Перед тим як кинутися «чинити добро», чесно запитайте себе: чи таке вже необхідне й ефективне ваше втручання?
6. Припиніть самостверджуватися за рахунок тих, хто постійно скаржиться на життя.

Тепер буде інакше!

Якщо поставити собі за мету вибратися з трикутника і працювати над собою, зміни не змусять себе чекати. У вас з’явиться більше часу і сил. Напруга у стосунках, швидше за все, ослабне.

Отже, нова модель взаємин:

1. Жертва перетворюється на героя. Тепер замість нарікати на долю, людина бореться з невдачами, але відчуває не знемогу, а азарт.

2. Контролер трансформується у філософа. Він більше не критикує, не хвилюється за наслідки. Він знає, що все йде до кращого.

3. Рятівник стає мотиватором. Він спонукає до дії, описуючи блискучі перспективи.

Головне, потрібно вміти адекватно оцінювати ситуацію. Слід розуміти, коли вами намагаються маніпулювати. І не скочуйтесь у мильну оперу виснажливих стосунків. Не грайте нав’язувані вам ролі. Прагніть бути щасливими!

За матеріалами інтернет-видань підготувала 
Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel