Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Убивцю знайшли, бо дізнавався в інтернеті, «як замолити гріх»

На цьому місці розстріляли Віталіну.

Фотоколаж styler.rbc.ua.

Убивцю знайшли, бо дізнавався в інтернеті, «як замолити гріх»

«Шукаю кілера», «Як приховати сліди злочину», «Як замолити гріх убивства» — якщо людина дає такий запит в мережі інтернет, то вона стовідсотково готувалася до злочину. Сумніву у нас не було», — заявили поліцейські, які швидко розкрили жорстоке убивство молодої матері у Вінниці

Сліди замів, але не всі

Зранку 21 серпня цього року 32–літ­ня Віталіна Плахотнюк поцілувала свою 6–річну доню Варвару і пішла на роботу. Дорогою мріяла, як поведе незабаром свою крихітку у перший клас. До палацу мистецтв «Зоря», де працювала бухгалтером, йшла своїм звичним маршрутом. Там її і наздогнав кілер. Він двічі холоднокровно вистрілив жінці у спину і ще один постріл зробив у шию. Хто б міг подумати, що молодий спокійний чоловік, який не поспішаючи йшов вулицею Привокзальною, де стався злочин, кілька хвилин тому здійснив найстрашніший гріх.

Віталіну поховали 23 серпня у білій труні. Лице було прикрите вуаллю, бо остання куля пройшла через щоку, понівечила обличчя. Жінки заламували руки і не могли повірити, що хтось міг так жорстоко розправитись із скромною, доброю та чуйною Віталіною.

…Убивця викинув її сумочку за 200 метрів від місця злочину, вдаючи пограбування. Але це не збило з пантелику поліцейських. Після опитування родичів, друзів та знайомих підозра впала на колишнього чоловіка покійної, 45–річного Юрія Плахотнюка, з яким жінка розлучилась за рік до того.

Керівник Вінницької обласної поліції Юрій Педос розповів:

— Його затримали одразу, коли дізналися про сварки з колишньою дружиною. Приходив до неї на роботу й погрожував. Всіляко перечив, що причетний до вбивства. Мовляв, не міг такого зробити, бо любить її та доньку. Обшукали його будинок. Вилучили комп’ютерну техніку. Там збереглися його запити в інтернеті: «Шукаю кілера», «Як приховати сліди злочину», «Як замолити гріх убивства». Якщо людина дає подібне у мережі інтернет, то вона стовідсотково готувалася до розправи. Сумніву у нас не було.

Спочатку жінку планували зарізати ножем. Але екс-чоловік захотів застрелити. Знайшов пістолет Макарова й патрони. Окремо купив глушник. Зброю передав кілеру за годину до злочину.

Колишній чоловік Віталіни не просто так вишукував в інтернеті поради, як замести сліди злочину — він встиг повидаляти з комп’ютера більшу частину свого листування у соцмережах, у тому числі і з виконавцем убивства. Але не все.

— Ми змогли вирахувати, з ким він спілкувався до трагедії. В пошуку допомогли останні дзвінки в телефоні, — додає поліцейський. — Перевірили камери відеоспостережень. Встановили готель і номер, де мешкав виконавець. У ньому залишив футболку та штани, в яких скоїв убивство.

Злочин готував рік

Кілером виявився 22–річний уродженець Полтавської області. Він дав оголошення в інтернеті: «Виконаю будь–яку роботу на території України анонімно». Так його і знайшов замовник Юрій Плахотнюк.

Нелюда затримали в місті Костянтинівка на Донеччині 30 серпня. Ще б день і було б пізно, бо він планував втекти на окуповану Росією територію Донбасу.

— На допиті виконавець все розповів. За роботу він мав отримати 3 тисячі доларів, — повідомили в поліції. — Спочатку жінку планували зарізати ножем. Але екс–чоловік захотів застрелити. Він знався на зброї, цікавився чорною археологією. Знайшов пістолет Макарова й патрони. Окремо купив глушник. Зброю передав кілеру за годину до злочину.

Убивство матері своєї дитини Юрій Плахотнюк готував цілий рік, відколи розлучився. Марія, молодша сестра убитої, впевнена, що Віталіну він позбавив життя, аби самому виховувати спільну доньку.

— Юрко хотів забрати дитину й ростити самотужки. Важко це уявити. Дівчинці потрібна мама. До того ж Віта не забороняла йому бачитися з донькою. Відпускала гуляти. Цьогоріч хотів її на море повезти, — розповіла Марія. — Доки жили разом, сестрі й копійки не давав. Після розлучення добивався зменшення аліментів.

Саме 20–літня Марія, швидше за усе, стане тепер опікуном 6–річної Варвари.

А Юрій так і не розкаявся. Проте часу для цього у нього буде більш ніж достатньо: і замовника, і виконавця убивства, найімовірніше, запроторять за грати довічно.

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Telegram Channel