Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Сумчанин винайшов посуд, який можна їсти

Дмитро Бідюк розповідає про свою «алхімію».

Фото tsn.ua.

Сумчанин винайшов посуд, який можна їсти

Його одноразові стаканчики для кави, соломинки для коктейлів і пакети — ​екологічно чисті: вони швидко розкладаються і не забруднюють довкілля

Цією розробкою науковця із Сумського аграрного університету Дмитра Бідюка вже зацікавились великі закордонні фірми. Адже саме такі винаходи можуть врятувати людство, яке потопає у смітті.

Дмитро Бідюк стверджує, що у звичайному ґрунті винайдені ним стаканчики безслідно розкладаються упродовж трьох тижнів, а пакети — ​за півтора тижні. Ще й стають добривом для рослин. Такі стаканчики можна використовувати як одноразову тару чи форму для випікання, скажімо, кексів чи бісквітів. Також для зберігання продуктів у морозильній камері. Адже ця штука витримує температуру до 250 градусів і не боїться заморозки.

В основі винаходу — ​природний білок та полісахариди — ​речовини, які широко використовують у харчовій промисловості і які цілком безпечні для здоров’я людини. Наприклад, як крохмаль. А от якщо розплавити полісахарид, можна зробити біопакет. Це з’ясувалося випадково, під час одного з експериментів. Дмитро вдосконалив формулу — ​додав еластичності.

Щоб довести свої слова про абсолютну безпечність, учений просто перед журналістами ТСН… з’їв пакет!

А щоб довести свої слова про абсолютну безпечність, учений просто перед журналістами ТСН… з’їв пакет! Полісахариди в його основі хоч і не засвоюються організмом, але виводять із нього шкідливі речовини, каже винахідник. Така їстівна сумка витримує 3,8 кг.

Наразі науковець проводить переговори з виробниками тари про фінансування, щоб завершити досліди. Також він планує запатентувати свій винахід.

«Зробимо це в Україні, щоб наша розробка залишилась тут», — ​каже Дмитро.

Василь КІТ

Telegram Channel