Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У червонястого хлопця зелений чуб

Фото Jwoman.in.ua

У червонястого хлопця зелений чуб

Без цього овоча вже неможливо уявити собі традиційну українську кухню: хоча смак у нього дещо специфічний, солодкуватий, але завдяки просто неймовірній сполучуваності з найрізноманітнішими продуктами буряк нарівні з капустою став чи не найбільш поширеним і популярним. Попри те, що він непогано зберігається в льосі аж до весни, господині полюбляють і консервовані заготовки з нього

Варимо буряк

 

 

Звичайно, можна їсти його і сирим, але так вживають цей овоч здебільшого з лікувальною метою. У салатах і закусках використовують відварений коренеплід, а при правильному приготуванні вдасться зберегти максимальну кількість корисних речовин. Швидко зварити можна овочі невеликого розміру і молоді, а великий буряк краще готувати в мікрохвильовці або пекти у фользі в духовці

...швидко на плиті
Вірите, що коренеплід звариться за хвилин 20? Секрет у тому, що різкий перепад температур прискорює розм’якшення волокон. Отож бурячки середнього розміру кладемо в каструлю, заливаємо окропом і ставимо на сильний вогонь, не накриваючи кришкою. Вода має покривати овочі шаром мінімум 8 см. Через 15 хвилин бурхливого кипіння зливаємо воду і ставимо каструлю з овочами під струмінь дуже холодної води, витримуємо в крижаній 5–10 хвилин (щоб вона залишалася крижаною, допоможуть кубики льоду). Готово!

... у духовці
Щоб овоч не втратив кольору і зберіг смак, скористаймося випробуваним способом. Розігріваємо духовку, встановлюємо 190 градусів. Буряк ретельно миємо, хвостик і листову розетку не обрізаємо, щоб через зрізи не витікав сік. Щільно загортаємо коренеплід у фольгу і печемо 25–35 хвилин залежно від розміру. Розгортаємо й опускаємо в каструлю з холодною водою. Якщо є час, можна залишити в духовці до повного охолодження.

...у мікрохвильовці
Коренеплід середнього розміру ретельно миємо щіточкою, залишаємо хвостик і листову розетку, але зубочистками робимо глибокі отвори в овочі, щоб порушити цілісність шкірки, інакше він може вибухнути від внутрішнього тиску води в ньому. Загортаємо буряк у поліетиленовий пакет (для збереження чистоти внутрішньої камери печі), кладемо пакет у ємність для мікрохвильовок і готуємо при потужності 800 кВт протягом 10 хвилин. У процесі готування один раз перевертаємо його на інший бік. Якщо мікрохвильова піч меншої потужності, а буряк великий – знадобиться більше часу.

Салат «Універсальний»

Він не лише смакуватиме взимку зі смаженою картоплею чи гречаною кашею – згодиться і для швидкого приготування борщу, і для оселедців «під шубою», і для бутербродів. Тож нічого дивного, якщо наступного року вам захочеться зробити його декілька порцій

 

 

Інгредієнти: 3 кг варених буряків, 1 кг болгарського перцю, 3–4 великі цибулини, 1 скл. оцту, 1 скл. цукру, 1 скл. олії.

Приготування. Цибулю і перець покраяти соломкою, всипати у велику каструлю або миску, додати цукор, оцет і олію, перемішати й варити 20 хвилин із моменту закипання. Буряки потерти на грубу тертку, змішати із цибулею та перцем, посолити за смаком і тушкувати півгодини, періодично помішуючи. Гарячим розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

«Швидкий борщ»

Аби спростити господиням приготування цієї традиційної української страви, виробники почали випускати різні заправки, адже така заготовка – це, по суті, борщ у банці, тож не доведеться довго стояти біля плити: відкрив, у бульйон вкинув, картоплі та сметани додав – і смачний обід готовий! Але навіщо вам куповані заправки – за цим рецептом ви зробите власну, анітрохи не гіршу

 

 

Інгредієнти: 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 3 кг буряків, 2 кг капусти, 0,5 кг болгарського перцю, 100 мл оцту (9%), 1 скл. цукру, 1 скл. олії, 3–4 ст. л. солі.

Приготування. Помідори, перець і цибулю дрібно порізати. Моркву і буряк натерти. Капусту нашаткувати. Овочі скласти у велику каструлю, перемішати, додати цукор та сіль. Тушкувати 30 хвилин, періодично помішуючи. Готову заправку гарячою розкласти в слоїки, закатати й обгорнути ковдрою до повного охолодження.

Консервовані бурячки

Цей рецепт стане у пригоді, якщо ви зібрали чималий урожай дрібних коренеплодів: одразу всіх не використаєш, а зберігатимуться вони погано, швидко пов’януть, поморщаться. Заховайте їх у банки – взимку як знайдете!

 

 

Інгредієнти: буряки, оцет, сіль.

Приготування. Коренеплоди дуже ретельно вимийте і відваріть до готовності у великій кількості води з                       1–2 столовими ложками оцту. Коли схолонуть, виберіть і почистіть, а рідину процідіть через марлю, складену в кілька шарів. Заповніть буряками (більші порозрізайте навпіл) літрові слоїки, залийте відфільтрованим відваром, додайте на кожну банку по 1 ст. л. солі та по 2 ст. л. оцту. Стерилізуйте 25 хвилин і закатайте. Такі бурячки згодяться для приготування різноманітних салатів, борщу (до нього, до речі, можна додавати й маринад).

«Багрянець»

Легкий салат із доступних фруктів та овочів не тільки дуже смачний і ароматний, але й корисний

 

 

Інгредієнти: 2 варені буряки, 2 яблука, 50 г сухофруктів (курага, чорнослив, родзинки), 2 ч. л. яблучного оцту, 2 ст. л. оливкової олії, зелень або горішки, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Яблука, очищені від шкірки та серцевини з насінням, натираємо на тертці з великими отворами або нарізаємо красивою соломкою. Буряк чистимо і подрібнюємо так, як і яблука. Сухофрукти викладаємо у друшляк, ретельно промиваємо під проточною водою, після чого просушуємо на кухонному рушнику від рідини. Інгредієнти зсипаємо в миску, солимо, перчимо, додаємо в салат оцет, оливкову олію, перемішуємо і викладаємо в салатник. Можна прикрасити шматочками сухофруктів або дрібно посіченою зеленню чи горішками.

А ви знали, що...

▶Буряк як продукт харчування відомий з давніх-давен, але у Стародавньому Вавилоні та країнах Середземномор’я його коренеплоди використовували як ліки, а листя – як їжу.

▶Одна з перших згадок про цей овоч – у Теофраста (III–IV ст. до н. е.), який описує м’ясистий і товстий корінь, солодкий і приємний на смак. Гіппократ вважав коренеплід хорошим засобом від недокрів’я, хвороб травлення, лімфатичної системи та лихоманки. 

▶Щоб буряк не втратив кольору, у воду для варіння треба додати 1 ст. л. соку свіжого лимона або 1 ч. л. цукру, або 1 ч. л. оцту.

▶Щоб червоний варений коренеплід не забарвлював інші компоненти салату, збризніть уже нарізаний олією і перемішайте. Жир обволікає шматочки, утримуючи сік всередині. В результаті ваш вінегрет вдасться красивим і барвистим.

▶Зберігати зварений овоч можна до 3 днів у загальному відділі холодильника, а в морозильній камері – до 6 місяців!

▶Буряковий сік вважається одним із найцінніших. Він очищає організм від шкідливих речовин і токсинів. А в поєднанні з морквяним покращує пам’ять і роботу кровоносних судин, а також рятує від безсоння.

Telegram Channel