Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Якщо пройде Порошенко або Тимошенко — в України майбутнього немає»

«Найкращий спосіб перевірити роботу депутата — це подивитися, як він голосував».

Фото з архіву Костянтина ЗІНКЕВИЧА.

«Якщо пройде Порошенко або Тимошенко — в України майбутнього немає»

На краще можна сподіватися лише після обрання Президентом кандидата від демократичних та патріотичних сил, вважає голова фракції «Самопоміч» у Волинській обласній раді Костянтин Зінкевич (на фото)

«Боремося за прозоре призначення керівників комунальних установ»

— Костянтине Миколайовичу, про які найважливіші кроки соратників–депутатів у 2018 році вам хочеться згадати в першу чергу?

— Завдяки зусиллям представників партії «Об’єднання «Самопоміч» вдалося зробити багато корисних справ. Вважаю успіхом те, що ми акціями прямої дії впливали на Верховну Раду й добилися прийняття Закону про Антикорупційний суд. Наполягаємо на ухваленні нового виборчого законодавства й зняття недоторканності з нардепів. Згодом відповідне звернення я підготував від імені обласної ради. Сподіваюся, що новий виборчий закон дасть можливість голосувати за відкритими списками й скасувати мажоритарку.

Як член постійної комісії з питань законності та правопорядку, місцевого самоврядування розглянув десятки питань, що мали вплив на майбутнє Волині. Ми постійно спілкуємось із громадами та вносимо зміни до «Перспективного плану формування територій громад Волинської області». Ось і зараз призначені вибори в деякі ОТГ Волині. Реформа місцевого самоврядування усе ж просувається. Багато питань розглядаємо й знаходимо порозуміння із представниками ЗСУ, ветеранських організацій, МВС, СБУ, прокуратури.

Також я є членом Тимчасової комісії з питань проведення перевірки діяльності установ обласної комунальної власності, де ми ретельно вивчаємо їхню роботу, після чого даємо рекомендації депутатам щодо управління, їхнього господарського стану тощо. Обранці громади підтримали мій проект рішення і затвердили порядок проведення конкурсу на посаду керівника комунального закладу охорони здоров’я. Тепер до складу конкурсної комісії входитимуть по три представники колективу установи, громадських організацій та депутатів. Таким чином призначення керівників медичних установ будуть відбуватись більш прозоро.

Пишаюся, що можу вільно висловлювати свою думку як голові облради, так і голові облдержадміністрації.

На останній сесії озвучив запит щодо виділення грошей для ремонту пожежного автомобіля Павлівської ОТГ Іваничівського району. Був також запит на основі звернення шацьких поліцейських щодо необхідності збільшення правоохоронців на літній період, коли різко зростає наплив людей за рахунок відпочивальників та штату слідчих і автомобілів.

Усі вулиці Володимира–Волинського, які співфінансуються з обласного бюджету, асфальтуються за підтримки та сприяння депутатів фракції «Самопоміч» в облраді. Часом у комісіях відбуваються гарячі дискусії з цього приводу. Хоча після виконання дорожніх робіт стрічки на відкритті перерізають зовсім інші люди. Але головне, щоб не крали на цих роботах. За моєї ініціативи депутати підтримали запит щодо купівлі пересувних комплексів для зважування габаритних вантажних автомобілів, які виїжджають на наші шляхи. Відтак з’явилася можливість зберегти дороги та поповнити місцеві бюджети штрафами від перевізників, які допускають перевантаження.

«Відстоюючи станцію переливання крові, відмовилися голосувати за зміни до бюджету»

— Пане Костянтине, ви, житель княжого міста, безумовно, вболіваєте за те, як розв’яжеться проблема подальшого функціонування Володимир-Волинської станції переливання крові.

— Володимир–Волинсь­ке територіальне медичне об’єднання, як може, надолужує прогалини в забезпеченні необхідним устаткуванням цієї установи. Бо двадцять сім років місто фактично не фінансувало лікарню у придбанні медичного обладнання. Фахівці там прекрасні, але ручне управління міського голови Петра Саганюка зводить нанівець усі їхні старання. Найбільша у цій сфері проблема зараз — відтік кадрів за кордон.

Щодо станції переливання крові, то тут, безперечно, повинна діяти державна програма, яка забезпечила б такі життєво необхідні установи пот­рібним сучасним устаткуванням. Ані обласному, ані, тим більше, міському бюджету це не під силу. Прикро, але є побоювання, що сто працівників — прекрасних фахівців — у наступному році все ж таки опиняться на вулиці. Таку ситуацію розцінюю не інакше, як поділ ринку препаратів крові в Україні. Буквально недавно на станцію приїхали київські правоохоронці й арештували 200 л спирту. Зупинено виробничий процес. Як перешкодити таким ганебним діям — треба думати, якщо хочемо вберегти націю.

У цьому негативі я вбачаю і вину облради та облдержадміністрації. Наприклад, депутати підтримали мій запит щодо виділення коштів на придбання ІФА–аналізатора для раннього визначення інфекцій та вірусів у крові донора. Однак його не придбали. Саме тому ми не голосували за зміни до бюджету, які розглядалися на минулій сесії. Коштує така річ, між іншим, 800 тисяч гривень — стільки, буває, крадуть на невеликих об’єктах або просто розбазарюють. У нас багато мільйонерів, які в разі потреби можуть поїхати за кордон на лікування. Вони думають, що їм не потрібні будуть препарати крові.

— Що ще турбує вас як депутата і мешканця древнього міста?

— Те, що нищаться наші пам’ятки архітектури і нема жодного системного підходу до розвитку туристичної галузі. Стіну будівлі продовольчого ринку в центрі розбили й «зашили» пластиком. Що це за реконструкція? Не все проводиться згідно з проектом у міському музеї, де тривають ремонтні роботи. І один, і другий об’єкт — це пам’ятки архітектури.

На мою думку, такі безчинства робляться з подачі або через бездіяльність міського голови, який не має бачення розвитку Володимира. А щоб таке історичне місто було привабливим для туристів, потрібно найняти команду фахівців — істориків, архітекторів, промоутерів, художників, рекламістів та інших, котрі підготували б спеціальну програму, спроектували детальний хід реставраційних, будівельних робіт, провели інформаційну кампанію. Як це зробити, можна повчитися в керівників Львова.

«Нажив ворогів, бо звик говорити правду в очі»

— Чи комфортно почуватися у Володимирі–Волинському, будучи неофіційно у статусі претендента на крісло мера, маєте намір балотуватися знову?

— Абсолютно комфортно, незважаючи на те, що тиск відчуваю постійно. Хоча це відбувається прогнозовано, адже йшов я у політику свідомо. Нажив ворогів, бо звик говорити людям правду. На вулицях міста я відкрито дивлюся всім у вічі, з будь–ким готовий до розмови. Також пишаюся, що можу вільно висловлювати свою думку як голові облради, так і голові облдержадміністрації. Щодо майбутнього «походу в мери», то все залежатиме від того, чи це буде потрібно нашим мешканцям. Якщо так, то я дам згоду. Якщо ні, то маю що робити. Побачимо, хто займе президентське крісло. Надії покладаю на те, що за стіл переговорів сядуть і об’єднаються претенденти — висуванці від демократичних, патріотичних сил — і зроблять ставку на одну особу. Бо якщо пройде Порошенко або Тимошенко — в України майбутнього немає.

— Ваша фракція і обласна організація вже включилися в підготовку до виборів?

— Найголовніше, що в наших партійних рядах відсіюється зерно від полови. Ми позбуваємося пристосуванців, стаємо більш консолідованими з чітко визначеною ідеєю і програмою. Звичайно ж, готуємось брати участь у виборчих кампаніях. Та, незважаючи на будь–які перегони, наше завдання — працювати на благо людей. Більшість засобів масової інформації не пише про роботу представників «Самопомочі», оскільки ми не платимо за публікації. Впевнений, що після переформатування всередині обласної парторганізації «Самопомочі» і піар, і юридична сторона будуть на рівні.

— Тобто як голова фракції «Самопоміч» ви задоволені результатами роботи?

— Повністю ні, адже багато чого із запланованого ще не виконано. Але вважаю, що ми працюємо добре і чесно. Найкращий спосіб перевірити роботу депутата — це подивитися на сайті місцевої ради, як він голосував за конкретне питання. Наскільки правильно ми діємо — судитимуть виборці.

Соломія ЯСИНСЬКА.

Telegram Channel