Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Баба, що їй сам чорт на вилах черевики подає»… Олена Пчілка

«Хто багато читає — той багато знає».

Волинь-нова

«Баба, що їй сам чорт на вилах черевики подає»… Олена Пчілка

Недарма ж гасло нашого інтелектуального конкурсу: «Хто багато читає — той багато знає». Дочитались ми й до цього. Але не всі…

Тож спочатку нагадаємо завдання туру, відповідь на яке ми вже почали обговорювати.

«Гарбуз із секретом» — 46 (2018)

Вибудуйте в логічний ряд слова, які вимовив наш відомий агроном, землевласник і меценат (має ще купу інших регалій): «Черевики, їй, на, баба, чорт, та, це, сам, подає, що». Стосуються вони однієї відомої жінки, на честь доньки якої назвали астероїд. І та донька не хотіла бути в ролі всесвітньо відомого селянина–зброєносця, котрому пообіцяли всі завойовані багатства, а вибрала б…

Фото транспорту, на якому їздив той, ким вона воліла би бути, ми і заховали.

Чия світлина в гарбузі?

«Проглядаючи запитання, дійшов до слів «всесвітньо відомого селянина–зброєносця» і зразу ж, без сумніву, постав в уяві Санчо Панса з твору Сервантеса. Пригадав раніше прочитане з листа Лесі Українки: «Коли вибирати з двох, то я вже волію бути Дон Кіхотом, ніж Санчо Панса, бо так мені більше по натурі, навіть по фігурі».

Це і є та донька, на честь якої назвали астероїд.

 

 А про маму Лесі Українки — Олену Пчілку (обоє на фото. — Ред.) — так колись сказав Євген Чикаленко: «Це та баба, що їй сам чорт на вилах черевики подає». Зізнаюсь, допоміг мені віднайти відомого мецената Гугл.

Ну а транспортом Дон Кіхота, як відомо, був Росинант. Може, для декого й шкапа, але це Кінь! Світлина цієї тварини, а не ослика Санчо Панси і захована в Гарбузі. Дякую за цікаве завдання, пов’язане з нашою землячкою», — написав нам Іван Куява з міста Ковель. Він і стане володарем 150 гривень за найкраще описану відповідь.

А по 100 гривень серед 11 учасників (чесно кажучи, ми сподівалися, що переможців буде значно більше!), які правильно вказали відповідь — слово «Кінь» — отримають Наталія Новосад із села Ощів Горохівського району Волині («Я — вчитель–філолог, тож знаю, кого називали «бабою, якій сам чорт на вилах черевики подає», і про Дон Кіхота та Санчо Пансу…») і Василь Задорожний із селища Дашів Іллінецького району Вінницької області («Ваша газета вперше потрапила мені до рук — дуже сподобалась, але я одразу взявся за «Гарбуз». Зізнаюся, трохи допоміг «дядько Гугл»). Такі результати жеребкування, яке провела народна артистка України, прима Волинського обласного академічного музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка Людмила Приходько.

Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта та ідентифікаційного коду.

А нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 49 (2018)

Якось мій приятель Юрко — великий поціновувач і знавець дівочої краси — пішов на здибанку. Так у славному Львові називають побачення. Звісно, крім запитань, яке враження на нього справила Мирослава («Перша кляса!»), навчається чи працює («І то, і друге»), було й банальне: «То скіко їй літ»? Тут Юрко хитро посміхнувся і відповів: «У наступному році виповниться вже 24, хоча позавчора було лише 21».

Яку дату нашої розмови з Юрком ми заховали у гарбузі?

Відповідь треба надіслати до  10 грудня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 050 13 54 776 і 067 28 29 775 (наприклад: «М’яч», «Три богатирі», «Марина Бойко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!


До речі:

На честь Лесі Українки названо астероїда «2616 Леся» (2616 Lesya), відкритий 28 серпня 1970 року в головному поясі астероїдів, що розташований між орбітами Марса та Юпітера і складається приблизно з 580 000 небесних тіл.

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel