Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як жаби із сільської канави «підняли» бюджет громади

Ех, скрекотушко, шкурку втратиш, та принцесою не станеш!

Фото lexpress.fe.

Як жаби із сільської канави «підняли» бюджет громади

Напевно, всі читачі «Волині» та «Цікавої» вже знають рецепт незвичного поліського делікатесу зі Столинських Смолярів. У святковому меню тамтешніх господинь серед інших наїдків трапляється їжачатина. Щоправда, нам було зовсім непросто вивідати, як її правильно готувати і з чим ця екзотична страва краще смакує. А от у селі Тур’ї Ремети, що на Закарпатті, не соромляться унікальних особливостей місцевої кухні. Хоча їхня кулінарна родзинка — не голкасті, а стрибучі представники вітчизняної фауни

«Полювання» на їстівних жаб — доволі заморочливий процес. Про це в інтерв’ю «Цікавій» розповіла уродженка села Тур’ї Ремети, працівник Перечинської міської ради Світлана Белей. За її словами, ця особлива порода земноводних водиться в невеликій канаві за селом, але знайти «жабні» місця непросто. Крім того, сезон відлову — досить короткий: з початку весни до першого грому. Втім, цінний продукт часто заморожують і готують увесь рік.

Таке м’ясо вважається дієтичним, досить поживне і майже не містить жиру.
Таке м’ясо вважається дієтичним, досить поживне і майже не містить жиру.

Пані Світлана каже, що хоча всі вважають «скрекотушок» французькою стравою, але привезли її на Закарпаття італійці у ХVІ—ХVІІ століттях. Нині найбільше полюбляють страви з них місцеві словаки, яких навіть називають «жабарі», але на це прізвисько вже давно ніхто не ображається, всі звикли.

Смак схожий на молоденьку курятину — дуже ніжний.

Готують делікатесне м’ясо за різними рецептами. Найчастіше — обсмажують у клярі, як відбивну, або ж роблять гуляш. Звісно, перед цим потрібно зняти шкірку та відрубати їстівні стегенця.

«Смак схожий на молоденьку курятину — дуже ніжний», — так описує свої гастрономічні враження Світлана Белей.

Вона розповіла, що наїдки із жаб стали популярними в окрузі. Місцеві підприємці навіть відкрили у селі міні–ресторан, у якому подають страву, що колись квакала. Одна порція делікатесу коштує в межах ста гривень. А от кілограм м’яса — близько 800.

Цілий оркестр на болоті – лише 2 порції на столі.
Цілий оркестр на болоті – лише 2 порції на столі.

У Тур’ї Ремети нині приїжджає чимало туристів, щоб хоч раз у житті скуштувати екзотичний наїдок. Бувають цілі делегації на автобусах. Хоча раніше, як пригадує пані Світлана, місцеві трохи соромилися такої особливості своєї кухні, а коли зрозуміли, що це може приносити гроші, почали її рекламувати.

Щоправда, є і мінус у цьому туристичному бумі, — кількість їстівних жаб в окрузі різко знижується.

Леонід ОЛІЙНИК.

Telegram Channel