Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Чим осінь багата – із зимою поділиться

Страви і на повсякдення, і на святковий стіл.

Фото: krrot.net.

Чим осінь багата – із зимою поділиться

На порозі холодів у добрих господарів льохи переповнені найрізноманітнішими коренеплодами. Однак якщо деякі з них ми здавна знаємо, любимо і споживаємо, то інші – лише вчимося використовувати в кулінарії. Серед них – різноманітні сорти редьки. Справді, майже до середини ХХ століття на наших теренах вирощували тільки ті, що відомі ще з часів Київської Русі, і лиш недавно з’явилися у нас на городах дайкон і маргеланська редька (або лоба). А ще ж кулінари ніби змагаються поміж собою у створенні рецептів нових цікавих страв із їх використанням, не обмежуючись тільки салатами

Редька  з майонезом

Цей класичний рецепт завжди був особливо популярний, адже при мінімальній кількості зусиль та абсолютній доступності всіх продуктів виходило прекрасне доповнення до будь-якої м’ясної страви чи навіть до картопляного пюре. Редька з майонезом – це смачно, корисно, швидко

 

 Інгредієнти: 2–3 чорні або зелені редьки, 1 ріпчаста цибулина, сіль, майонез і (або) сметана, перець чорний мелений.
 

Приготування. Помити редьку, почистити від шкірки, натерти на крупній тертці. Залишити біля балконних дверей або вікна на півгодини-годину, бажано перемішувати через кожні 8–10 хвилин. Цибулину нашаткувати дрібно. Змішати з редькою, посолити, поперчити, заправити майонезом чи сметаною, дати постояти 15–20 хвилин до подачі.


Салат «Вигадка»

Така проста закуска – справжній кулінарний шедевр, який не можна обійти увагою. Легкий, швидкий, але дуже ситний салат має вигляд ресторанної страви і гідний подачі на святковий стіл

 

 Інгредієнти: 1 авокадо середнього розміру, 1 невеликий дайкон, 1 велике куряче філе, 1 хурма, 1 лайм, 2 ст. л. листя салату, 1 ч. л. натертого кореня імбиру свіжого, 2 ст. л. соусу соєвого, щіпка кунжуту, сіль та чорний перець – за смаком.

Приготування. З авокадо вийняти кісточку, сам плід нарізати скибочками. Так само – хурму, покласти на блюдо поруч. Лайм поділити впоперек навпіл, одну частину вичавити і збризнути цим соком авокадо і хурму. Посолити. Куряче філе відварити, поперчити, нашаткувати соломкою. Очищений дайкон покраяти на тонкі подовгасті смужки, змішати з листям салату, порваним на шматочки, хурмою та авокадо. Зробити заправку: другу половинку лайма вичавити, додати соєвий соус, дрібно натертий корінь імбиру, перемішати. Перед подачею прикрасити салат кунжутом.


Салат із редьки з морквою

Універсальна закуска з трьох продуктів і простої заправки. Можна використати будь-який сорт редьки, та й капуста теж не обов’язково має бути білоголова – пекінка стане відмінною заміною. Заправка – майонез із зеленню або олія зі спеціями – варіантів чимало

 

 Інгредієнти: 1 маленька капустина білоголова, 1–2 редьки, 2 морквини, зерна коріандру, олія, сіль.

Приготування. Нашаткувати капусту, присолити і відтиснути руками, щоб вона стала м’якшою. Редьку почистити, натерти на тертці, залити крижаною (!) водою, щоб вийшла гіркота, через півгодини відкинути на друшляк. Моркву також потерти, змішати всі компоненти. Присипати зернами коріандру, досолити, якщо треба. Посмачити олією і вимішати.


Лагман «Незвичайний»

До складу цієї традиційної другої страви середньоазіатської кухні входять м’ясо, овочі і локшина

 

 Інгредієнти: 0,7 кг яловичини або баранини, 2 цибулини, 2 перчини болгарські, 1 редька дайкон, 2–3 морквини, 200 г помідорів, 2 зубки часнику, пучок зелені (кінза, базилік, петрушка, селера), сіль і спеції (чорний мелений, гострий червоний перець, зіра і ко­ріандр), 3 скл. борошна, 3 ст. л. олії, 200 мл води.

Приготування. М’ясо нарізати тонкими смужками, цибулю – півкільцями, моркву – соломкою, редьку – тонкими брусочками, перець і помідори – невеликими скибочками. Часник пропустити через прес. М’ясо викласти в сотейник об’ємом не менше 3 л, влити олію і тушкувати, поки випарується рідина. Тоді додати цибулю, моркву і дайкон, всипати сіль і спеції. Коли овочі стануть м’якими, додати перець і часник, а через 5–7 хвилин – помідори. Протушкувавши ще 5 хвилин, влити 1–1,5 л води і готувати півгодини. Зверху посипати страву посіченою зеленню. 
З борошна, води та солі приготувати «тягучу» локшину. Замісити тісто, змастити його олією. Залишити на 10 хвилин, потім ще раз ретельно вимісити, розкачати заготовку в тонкий пласт, нарізати на смужки шириною 8 см, кожну з них розтягнути і скласти вдвічі, потім знову розтягнути і скласти вчетверо, повторити ще раз. Розрізати на тонку локшину. Опустити заготовки в киплячу воду, варити 2 хвилини, відкинути на друшляк. Викласти локшину на тарілку, зверху – тушковане м’ясо з овочами.


Салат з редьки зі сметаною

Якщо ви шукали спосіб зробити з цим коренеплодом щось швидко, без екзотичних компонентів, але смачно, спробуйте класичний рецепт. Крім редьки та сметани, можна використати цибулю, зелень, волоські горіхи, моркву, яблуко або запарений чорнослив

 

 Інгредієнти: 1 редька середнього розміру, 3 ст. л. сметани, сіль, жменя горіхів волоських, пучок зелені.

Приготування. Редьку помити, почистити, натерти на крупній тертці. Зелень посікти, все змішати, посолити, поперчити, заправити сметаною. Якщо додаєте горіхи, обсмажте їх на сухій сковороді на середньому вогні, подрібніть. Змішайте всі складові і подавайте до столу.


Салат із дайкона  з морквою і яблуком

Проста, але дуже смачна страва на основі білої редьки, доповненої майже класичною яблучно-морквяною сумішшю

 

Інгредієнти: 0,5 кг дайкону, 1 морквина, 1 жовте або зелене яблуко, 1 ст. л. лимонного соку, цукор, сіль та натуральний йогурт – до смаку.

Приготування. Яблуко очистити, нашаткувати соломкою, збризнути лимонним соком. Моркву і дайкон натерти на корейській тертці або нарізати дуже тонкими смужками. Змішати овочі з яблуком, додати сіль і цукор, заправити салат натуральним класичним йогуртом.


Свинина, тушкована з дайконом

Рис або локшина – найкращі гарніри до цієї страви. Вона в міру пряна і дуже ароматна

 

Інгредієнти: 700 г ошийка, 0,5 великої редьки, 2 цибулини, 2 морквини, 3 зубки часнику, по 2 ст. л. меду й олії; по 50 мл червоного вина і соєвого соусу, 2 палички кориці.

Приготування. Свинину нарізати шматочками приблизно 4х4 см. Обсмажити на олії до золотистого кольору. Цибулю і моркву покраяти кубиками, дайкон – брусочками. Часник дрібно посікти. Всипати овочі до свинини й обсмажити 2–3 хвилини. Додати інгредієнти, що залишилися, і тушкувати на маленькому вогні під закритою кришкою близько 1,5 години.

Telegram Channel