Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Віра в Бога об’єднує жителів Донбасу та Волині

Освячення храму у травні 2018 року.

Фото Костя ГАРБАРЧУКА.

Віра в Бога об’єднує жителів Донбасу та Волині

І всі вони прагнуть, аби війна закінчилась

У травні 2018–го «Газета Волинь» розповідала про відкриття в місті Волноваха Донецької області храму Святого Миколая Української православної церкви Київського патріархату, який збудували спільно Луцьк та Волноваха, волиняни й донеччани. Смерть 18 бійців 51–ї окремої механізованої бригади неподалік райцентру на світанку 22 травня 2014–го приголомшила всю країну, спонукаючи патріотів до дії — і диво: за рік виріс храм. Настоятелем призначили волинського ігумена Макарія. Ми поцікавилися у священика, яким був минулий рік?

В ігумена Макарія – важкий хрест, але він не нарікає.
В ігумена Макарія – важкий хрест, але він не нарікає.

 

—Для мене 2018–й насичений і цікавий. Знайомився у Волновасі з місцевими жителями. Кожна зустріч — це нові враження та приємні відкриття.

Щоб головним девізом стала приказка: краще там, де ми є. Замість іншої — добре там, де нас нема.

На заняттях священик розповідає діткам про Бога та Україну.
На заняттях священик розповідає діткам про Бога та Україну.

 

Було багато перемог — хоч і невеликих, але реальних. Найголовніша подія — спільними зусиллями добудовуємо храм у Волновасі та облаштовуємо його територію. До цієї справи постійно долучаються небайдужі люди. Коли розпочинали спорудження духовного центру, то неодноразово доводилося чути запитання: для чого ми будуємо храм сепаратистам? Це неправильна логіка. Якби таких церков на Донбасі було більше, то, можливо, тут не розпочалася б війна і не проливалася б кров. Тому, користуючись нагодою, хочу подякувати землякам за допомогу, особливо благодійному фонду «Волинь — 2014» та громадській організації «Спас», адже на їхні плечі ліг основний фінансовий тягар. Міська влада Волновахи також нас підтримує, активно співпрацюємо з Центром творчої молоді, — сказав отець Макарій.

— Ще одна наша перемога — організували недільну школу для діток. На початку грудня ми відкрили резиденцію святого Миколая. Приймаючи листи від дітлахів, пояснювали їм, що потрібно просити не матеріальні подарунки, а духовні, важливі для рідних та нашої країни. Приємно відзначити, що всі пишуть і мріють про мир. Як відомо, Господь найперше чує дітей. Тому всі віримо, що наступного року настане довгоочікуваний спокій, — переконаний настоятель храму. — А гостинці для вихованців недільної школи нам передала з Волині фабрика солодощів «Луцькондитер».

Відповідаючи на запитання, чи багато вірян ходить у нову церкву, ігумен Макарій зазначив, що їхня кількість постійно зростала, але в час холодів людей стало трохи менше, бо у храмі поки що немає опалення.

Вітаючи читачів «Волині» з Новим роком і Різдвом Христовим, священик побажав Україні миру, адже війна втомила всіх. Аби наші співвітчизники не хоронили загиблих героїв, а допомагали жителям Донбасу відбудовувати їхнє житло, зруйноване під час бойових дій.
— Молімося разом, щоб люди стали добрішими, щирішими, вчилися любити, розуміти одне одного, вірити та втішатися кожною хвилиною життя, дарованого їм Господом. І щоб головним девізом стала приказка: краще там, де ми є. Замість іншої — добре там, де нас нема. Адже ми самі творці свого життя. Робімо добро — і світ стане кращим. — наголосив настоятель храму Святого Миколая у Волноновасі, ігумен Макарій.

Telegram Channel