Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Обережно: бізнес на співчутті

...Сім-карта мами блокується, шахрай стає власником цього номера і отримує доступ до Приват24.

Фото: lohotron.in.ua.

Обережно: бізнес на співчутті

Наживатися на горі сім’ї, яка виховує тяжкохвору дитину, – що може бути підліше?..

Проте це відбувається дуже часто. Шахраї крадуть в інтернеті фотографії дітей, жебракують із ними на вулиці, заводять у соцмережах фейкові сторінки, користуючись справжніми історіями, шукають можливість отримати доступ до банківських карт батьків.

З останнім різновидом зіткнувся днями дніпровський благодійний фонд «Допомагаємо». 15–18 січня їм надійшла інформація про три випадки, пов’язаних, найімовірніше, з однією і тією ж людиною.

Він дзвонить мамі тяжкохворої дитини, називає себе волонтером або співробітником фонду, повідомляє, що той готовий відкрити збір на лікування або навіть уже виділив кошти, просить скинути документи і номер карти, вислуховує історію дитини. Потім просить повідомити телефонні номери родичів і близьких друзів, як він каже, «тих, хто може підтвердити ваші слова».

Після цього він іде в центр обслуговування абонентів, говорить, що втратив телефон, і просить відновити номер (називає номер мами хворої дитини). У нього запитують номери трьох останніх дзвінків – він називає ті, які дізнався у мами. Сім-карта мами блокується, шахрай стає власником цього номера і отримує доступ до Приват24.

Потім він змінює паролі в Приват24 і пін-коди карт. Знімає кошти з рахунку, іноді попередньо збільшуючи кредитний ліміт.

Жертвами подібних маніпуляцій дуже часто стають батьки хворих дітей, тому що вони, маючи потребу в грошах, публікують свої особисті дані, у тому числі карти і номери телефонів, в інтернеті.

 Жертвами подібних маніпуляцій дуже часто стають батьки хворих дітей, тому що вони, маючи потребу в грошах, публікують свої особисті дані, у тому числі карти і номери телефонів, в інтернеті.

Що повинно викликати підозри у людини, якій дзвонять із подібними пропозиціями:

  1. Як правило, фонди не пропонують самі відкрити збір коштів. Будь-яке рішення про виділення коштів приймається тільки після заяви батьків.
  2. Фонди зазвичай не переказують гроші на карти батьків, а оплачують товари або послуги безпосередньо.
  3. Фонди зв’язуються найчастіше за своїми офіційними номерами. Завжди можна знайти сайт фонду в інтернеті, набрати зазначені там номери та уточнити інформацію стосовно того, хто телефонував.
  4. Фонди не просять у батьків хворої дитини номери телефонів інших родичів і друзів (можуть узяти максимум 1 номер, крім номера батька, який подає заяву)! Якщо вимагають назвати більше 2 телефонів — це фактично стовідсотковий сигнал, що ви спілкуєтеся із шахраєм.

Що робити, щоб себе убезпечити:

  1. Завжди передзвонювати у фонд за офіційними номерами й уточнювати інформацію про того, хто дзвонив. Враховувати, що фонд може бути цілком реальним і працюючим, але його чесним ім’ям можуть скористатися шахраї.
  2. Ніколи не надавати малознайомим людям номери рідних і друзів, яким ви часто телефонуєте!
  3. Найкраще не публікувати у відкритих джерелах і не давати малознайомим людям номер телефону, який прив’язаний до ваших банківських карт.
  4. Якщо вашу сім-картку заблоковано, НЕГАЙНО міняйте паролі на інтернет-банкінг, телефонуйте у банк і повідомляйте про те, що вашим номером телефону заволоділи ШАХРАЇ. Виконуйте всі інструкції співробітників банку. Якщо зв’язатися з оператором важко – блокуйте банківські карти. Швидкість ваших дій дуже важлива! Шахрай може виявитися швидшим.
  5. Якщо ви фінансово постраждали від дій шахраїв, звертайтеся в поліцію! Поки зловмисник не вчинив злочин, поліція не може його затримати або хоча б перевірити його номери. Ваша заява в поліцію допоможе вам повернути гроші, а іншим батькам – не зіткнутися із шахрайством.
  6. Якщо вам незручно їхати в поліцію (не можете залишити без нагляду хвору дитину) – пояснюйте це телефоном, вони зобов’язані виїхати до вас додому і прийняти заяву.

Бережіть себе і будьте пильні!

Ганна КУКУРІЧКА, glavnoe.ua.

Telegram Channel