Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чотири горшки –  і все галушки!

Смачного!

Фото: de.freepik.com.

Чотири горшки – і все галушки!

Так-так, не дивуйтеся, ці традиційні українські наїдки можуть бути такими різними, що й чотирьох баняків не вистачить... Ми ж пропонуємо нині не просто приготувати галушки, а зробити їх оригінальними складниками перших страв, без яких ніяк не обійтися холодної пори

Німецький суп із квасолею, грибами  та кльоцками шпецле

 Навариста, смачна й ароматна перша страва з особливими галушками. Завдяки мінеральній воді вони надзвичайно м’які й легкі. Ще одна перевага такого супу в тому, що після нього вже не треба думати про другу страву. Він дуже ситний – однієї порції вистачає, щоб пообідати

Інгредієнти: 3 л бульйону, 2 скл. білої квасолі, 1 велика цибулина, 1 велика морквина, 3 ст. л. томатного соусу, 300 г грибів (лісові заморожені або печериці), 5–6 картоплин, зелень петрушки і кропу, чорний мелений перець, лавровий листок, сіль, 3 зубки часнику; для кльоцків – 1 яйце, 70–80 мл газованої мінералки, борошно, сіль.

Приготування. Яйце збити з мінеральною водою та сіллю, всипати борошно, постійно помішуючи (тісто має бути не дуже густим, за консистенцією подібним до густої сметани або грецького йогурту; коли його розмішуєш виделкою, воно немов тягнеться за нею).

У каструлі з киплячим бульйоном зварити квасолю до напівготовності. Моркву натерти на тертці, цибулю нарізати кубиками. Гриби підсмажити на сковорідці, всипати до них картоплю, натерту на грубій тертці, посолити. Смажити 7–10 хвилин. Додати цибулю й моркву, перемішати й тушкувати все разом до напівготовності овочів. Додати томатний соус, вичавлений часник, перець, знову ретельно розмішати і тушкувати 5 хвилин. Киплячий суп приправити засмажкою, лавровим листком, за потреби досолити.
Тісто в суп пропустити через грубу тертку або друшляк із великими вічками.  Як тільки кльоцки спливуть, страва готова. Подавати, посипавши зеленню.

Селянська затируха

 Її можна варити не лише на м’ясному бульйоні, але й на овочевому чи грибному. Родзинка страви – в незвичній борошняній крихті, яку іноді називають «лінивою локшиною»

Інгредієнти: 400 г курятини, 6–7 картоплин, 1 цибулина, 2 морквини, 1 маленький корінь селери, сіль та перець, куркума, зелень петрушки, лавровий листок; для тіста – 1 яйце, 150 г борошна.

Приготування. Курятину порізати, помити й поставити варитися на маленький вогонь. Після закипання бульйону зняти піну й посолити.
Борошно та яйце добре перемішати руками, потираючи долоні одна об одну, щоб утворилася крихта середньої фракції.

Через півгодини від початку кипіння бульйону вийняти м’ясо й відділити його від кісток. Дрібно нарізати цибулю, одну морквину натерти на тертці. Спасерувати овочі на олії. Другу морквину покраяти невеличкими кубиками. Так само подрібнити й корінь селери. Картоплю почистити, нарізати брусочками та додати в бульйон. Коли все закипить, всипати селеру й кубики моркви. Поварити ще хвилин 10–15, тоді додати в суп засмажку, спеції, лавровий листок. За потреби досолити. Покласти у бульйон порізану варену курятину. Приготовану борошняно-яєчну крихту просіяти крізь сито, щоб позбутися зайвого борошна. Всипати вміст сита у киплячий суп. Варити на слабкому вогні ще 10 хвилин. Наприкінці покласти подрібнену зелень і вимкнути вогонь.

Суп із зеленого горошку з часниково-сирними рулетиками

 Незвичайна, але напрочуд смачна перша страва. Рулетики мають оригінальний вигляд у супі, а після того, як скуштуєш їх, хочеться попросити добавки.

Інгредієнти: 0,5 кг м’яса, 0,5 кг картоплі, 2 скл. молодого горошку (можна замороженого), 1 морквина, 1 цибулина, лавровий листок, петрушка, чорний перець, сіль. Для рулетиків – шматочок тіста, як на вареники, 1–2 ст. л. вершкового масла, 3 зубки часнику, кріп, прованські трави, сіль, сир сулугуні.

Приготування. М’ясо зварити до готовності, дістати, охолодити. У киплячий бульйон покласти картоплю, порізану кубиками, і лавровий листок. Повернути варене м’ясо в каструлю. Зробити засмажку з цибулі й моркви, вкинути її в суп. Додати горошок (розморожувати не потрібно), посолити, поперчити. До м’якого масла додати пропущений через прес часник, дрібно посічений кріп, прованські трави та сіль. Ретельно розмішати, замісити м’яке еластичне тісто. Розкачати його в ковбаску, а її – в прямокутну паляничку, яку змастити масляно-часниковою сумішшю, зверху затерти сиром сулугуні, далі згорнути рулетиком і нарізати шматочками завширшки 1,5–2 см (краї рулетиків ретельно позащипувати). Вкинути рулетики в суп і варити до готовності. Наприкінці додати зелень петрушки й одразу ж подавати.

 Чудова не лише на вигляд, а й на смак апетитна і ситна перша страва

Суп із реберцями та сирними галушками

 Страва сподобається любителям сиру. Кльоцки виходять ніжними, пухкими й дуже смачними

Інгредієнти: 300 г свинячих реберець, 5–6 картоплин, 2 морквини, 1 цибулина, зелень, спеції, перець, сіль; для галушок – 1 яйце, 100 г борошна, 50 г твердого сиру.

Приготування. Зварити м’ясний бульйон із реберець, додати нарізану кубиками картоплю. Цибулю покраяти кубиками, моркву натерти на тертці, зелень дрібно посікти. Спасерувати овочі на олії й додати у суп.

У мисці змішати натертий на дрібній тертці сир, яйце і борошно, посолити й замісити тісто (не рідке, але й не дуже густе, щоб галушки не були «гумовими»; воно має «важко» падати з ложки). У киплячий суп викладати тісто, набираючи по половинці чайної ложки (адже при варінні галушки значно збільшуються у розмірі). Щоб тісто добре зісковзувало з ложки, перш ніж його набирати, треба щоразу занурювати її у бульйон. Наприкінці додати зелень, посолити й поперчити до смаку. Коли всі галушки спливуть на поверхню, поварити їх ще 3–5 хвилин і зняти каструлю з вогню. Подавати суп, притрусивши зеленню, можна зі сметаною.

Суп із «лінивими» пельменями

 Цей рецепт – чудова альтернатива: простий і швидкий у приготуванні, а пельмені виходять нічим не гірші за класичні

Інгредієнти: 3–4 л м’ясного бульйону, 300–400 г фаршу, 2 морквини, 2 цибулини, 5–6 картоплин, 2 помідори (можна заморожені), 1 болгарський перчик (також можна використати заморожений), лавровий листок, чорний перець, хмелі-сунелі, карі, сіль, зелень; для тіста – 0,5 скл. газованої води, 1 маленьке яйце, по дрібці солі та цукру, 2 ст. л. олії, 2 скл. борошна.

Приготування. Замісити тісто й залишити його на 20–30 хвилин. Фарш змішати з натертою цибулею, посолити, поперчити й ретельно вимісити.

На сковорідці обсмажити другу цибулину, потім додати терту моркву, злегка спасерувати. Додати нарізані кубиками помідори та смужки болгарського перцю. Тушкувати 2 хвилини, поперчити та посолити, посипати спеціями.

Залити бульйоном, за необхідності додати воду й довести до кипіння. Покласти лавровий листок. Картоплю дрібно нарізати й додати в суп. Варити до напівготовності картоплі. Розкачати тісто в тонкий прямокутник, викласти зверху фарш і розрівняти його по всій поверхні. Скрутити в щільний рулет і нарізати скибочками. Скласти шматочки на обробну дошку, притрушену борошном. Вкинути їх у киплячий суп і варити до спливання. Наприкінці всипати дрібно посічену зелень. Дати настоятися 10 хвилин і подавати на стіл. Смакуватиме такий супчик зі сметаною, сухариками, часником.

Суп із фрикадельками  й галушками

Чудова не лише на вигляд, а й на смак апетитна і ситна перша страва

Інгредієнти: 3 л м’ясного бульйону, 400 г фаршу, 350 г картоплі, 100 г борошна, 2 яйця, 1 цибулина, 1 морквина, 2 ст. ложки панірувальних сухарів, олія, лавровий лист, зелень кропу і петрушки, чорний мелений перець, сіль.

Приготування. У м’ясний бульйон всипати картоплю, нарізану соломкою, довести до кипіння, варити 10–15 хвилин. М’ясний фарш змішати з яйцем, панірувальними сухарями, поперчити, посолити і ретельно вимісити до однорідності. Сформувати фрикадельки, злегка обсмажити їх на олії і вийняти на тарілку. Для приготування галушок в борошно вбити одне яйце, посолити, ретельно перемішати, тісто має вийти густе. Цибулю і моркву почистити, нарізати, спасерувати на олії. У каструлю з супом покласти фрикадельки, цибулю та моркву, довести до кипіння на помірному вогні. Додати лавровий лист, поперчити і посолити, варити 10 хвилин, а тоді, змочуючи в холодній воді чайну ложку, викласти галушки в киплячий суп і варити до готовності. Подавати гарячим, притрусивши посіченою зеленню кропу і петрушки.

Telegram Channel