Курси НБУ $ 41.71 € 47.31
Який чай варто пити?

Виберіть той, що підходить вам.

Ukr.Media.

Який чай варто пити?

Сортів та видів цього напою багато. Але їх вплив на організм відрізняється

Про корисні властивості чорного, зеленого, білого, пуеру і улуна — п'ять сортів, які професіонали чайних справ вважають справжніми, інформує Ukr.Media.

Зелений

Зелений чай містить в 2 рази менше кофеїну, ніж чорний – тому йому краще віддавати перевагу при розладах сну, захворюваннях серця і вагітності (але в обмеженій кількості). Зелений чай містить вітаміни A, B, B1, B2, B15, C, P фтор, калій, цинк, мідь, йод та інші корисні речовини. Це відмінне джерело антиоксидантів – речовин, які уповільнюють старіння. Напій виводить токсини і знижує ризик розвитку раку. А ще зелений чай вбиває віруси і грибки.

Чорний

Чорний чай збирають з тих самих кущів, що й зелений, але сильніше обробляють: 80% окислення проти 10%. Сильна обробка надає листочкам більш насичений смак та колір, а ось корисні речовини забирає.

Однак це не означає, що чорний чай не є корисним. Напій багатий на вітаміни А, К, Р і В, амінокислотами, натрієм, магнієм, калієм, кальцієм, залізом, фтором, йодом, цинком і міддю. У ньому багато кофеїну, тому при зниженому тиску чорний чай підходить більше, ніж зелений. Напій знімає шлункові спазми, зупиняє нудоту, зміцнює імунітет, підвищує опірність організму до різних інфекцій. А ще чорний чай бадьорить і піднімає настрій.

Чай покращує травлення, захищає від інфарктів і інсультів і виводить бляшки холестерину. 

Білий

Чай для гурманів. Для нього підходять тільки молоді бруньки, вкриті білим пушком. Їх збирають вручну, тому білий чай може коштувати до $2000 за кг. Збирачам не можна курити, їсти часник, прянощі і алкоголь, щоб чайне листя не ввібрало в себе сторонні запахи.

Бруньки обробляють мінімально (5-7% окислення), і в них зберігається найбільше корисних речовин. У білому чаю маса цілющих властивостей і найменше кофеїну. Він зміцнює імунітет, очищає, вбиває бактерії і насичує організм корисними речовинами. А ще він відмінно знімає синдром хронічної втоми.

Пуер

Листя для пуеру окислюють, а потім зберігають при високій вологості. Цей чай як вино - чим він старіший, тим цінніший. У спеціалізованих магазинах можна знайте навіть сорокарічний пуер.

Китайці називають його засобом від ста хвороб. Напій дуже корисний для органів шлунково-кишкового тракту, його навіть дозволяють пити при виразці. Пуер знімає наліт зі слизових і покращує засвоєння їжі. Знижує ймовірність ракових захворювань, рівень холестерину і цукру. Добре виводить токсини, тому його рекомендують пити при отруєннях.

Улун

Улун окислюють лише на половину – по краях листя. Тому він такий же смачний, як чорний чай, і такий ароматний, як зелений. І коштує дорожче них обох, оскільки домогтися потрібного ступеня окислення не так вже легко: під час обробки листя кожну годину акуратно перемішують і розминають, при цьому намагаючись не ламати.

В улуні міститься 400 видів корисних хімічних сполук: вітаміни С, D, E, K, B1, B6, B3, B12, кальцій, фосфор, залізо, йод, магній, селен, цинк, марганець та інші. Поліфеноли в листі улуна знижують активність ракових клітин. Чай покращує травлення, захищає від інфарктів і інсультів і виводить бляшки холестерину. А ще він допомагає впоратися з депресією, покращує стан шкіри і позбавляє від алергії.

Telegram Channel