Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Сергій БУБНОВСЬКИЙ: «Годину просидів — 30 разів присядь…»

Метод кінезітерапії вимагає праці над собою.

Фото articles.t1.ua.

Сергій БУБНОВСЬКИЙ: «Годину просидів — 30 разів присядь…»

Таку пораду дає людям, які за родом занять «прив’язані» до стільця, доктор медичних наук, професор, котрий сам після автокатастрофи 27 років ходив на милицях. Вилікуватися зумів завдяки самотужки розробленій системі оздоровлення — кінезітерапії

«Не лінуйтеся проганяти кров по тілу»

Професор Бубновський у 22 роки потрапив в автомобільну аварію. Всупереч невтішним прогнозам лікарів, він майже три десятиліття боровся за право пересуватися вільно. За цей час здобув дві вищі освіти, науковий ступінь і досвід лікарської практики при гострих і хронічних захворюваннях опорно–рухового апарату. Розроблена вченим система кінезітерапії — лікування рухом — ставить на ноги навіть безнадійно хворих. Мережа оздоровчих центрів Бубновського діє в багатьох країнах, випробували його методику англійці, фіни, шведи, кіпріоти, американці…

Якщо ви будете щодня присідати з прямою спиною (10 разів — ковток води, 10 разів — ковток води) зникне багато проблем. Особливо це важливо для тих, хто багато сидить за комп’ютером.

«Парадокс: у нас дітей, що перенесли хворобу, лікар звільняє від фізкультури! Чомусь вважається, що в русі неодмінно стан погіршиться, а ось лежачи в ліжку — хворий одужає. Але, як відомо, під лежачий камінь вода не тече» — застерігає Сергій Бубновський, який вважає, що гімнастика для кожної людини має стати обов’язковим ранковим ритуалом — як чищення зубів і вмивання.

Поради засновника кінезітерапії прості й всім доступні: «Якщо ви будете щодня присідати з прямою спиною

(10 разів — ковток води, 10 разів — ковток води) зникне багато проблем. Особливо це важливо для тих, хто багато сидить за комп’ютером — бухгалтерів, дизайнерів, програмістів… Візьміть за правило: годину відпрацював — присів 30 разів. У мене, наприклад, така тріада: присідання, віджимання, вправи для преса. А ще добре б ранок починати з холодної ванни — 5 секунд. І зануритися з головою. Можна прийняти душ, але це гірше. Душ розбиває енергетику, ванна — збирає».

А ще в одному з інтерв’ю Сергій Бубновський пригадав свою зустріч із довгожителем, художником Борисом Ефімовим, який прожив 108 років. «Маленький такий був дідок, «живчик»! Запитую в нього: «Що ти робиш, щоб так довго жити?». «Та нічого, — відповідає, — 450 (!) разів на день присідаю». І це, справді, універсальний спосіб прогнати кров по тілу», — переконаний професор.

«Ні ліки, ні операції не врятують, тільки — рух!»

Сьогодні Сергій Бубновский на своїх прийомах буквально перевертає свідомість своїх пацієнтів. Ми вибрали найголовніші тези його виступів, які пояснюють інший підхід до лікування захворювань хребта.

«Треба зрозуміти одну важливу річ: хребет — це не просто набір кісток і хрящів, хребців і дисків. Це — фортеця, всередині неї захований спинний мозок центральної нервової системи. І червоний кістковий мозок, який виробляє еритроцити, відповідає за імунітет і за гемоглобін. Будь–яка травма хребців призводить до непоправних руйнувань у цій фортеці. Тому я виступаю проти операцій на хребті, наприклад при грижах міжхребцевих дисків. Хоча вони давно стали стандартними в медичному світі.

Але ж доведено (і не я перший це сказав), що грижа хребта не обмежує спинно–мозкові нерви, тому що сам міжхребцевий диск міститься нижче виходу корінців спинного мозку. Це перше.

Друге. Кістки хрящів не болять. І нерви спинного мозку теж не болять, бо не мають больових рецепторів. А їх мають (переважно) тільки м’язи, зв’язки, сухожилля… Висновок? Діагноз «грижа як причина болю в хребті» неправильний.

Але у нас все робиться за схемою: хворий іде до лікаря, той призначає МРТ, КТ, і на базі цих досліджень ставиться діагноз і пропонується схема лікування. Але ж глибокі м’язи довкола середньої поверхні хребта жодними МРТ не обстежуються. А саме вони забезпечують живлення дисків. Я вважаю, що головним фактором здоров’я хребта є м’язи, через які проходять судини і нерви. І якщо правильно працювати із цими м’язами, можна досягти чудових результатів без застосування медикаментів.

Я ділю хребет на три частини. «Перший поверх» — ноги — поперековий відділ хребта. Це означає, що людина (якщо в неї здорові суглоби) може присідати для поліпшення кровопостачання цього відділу і тазових органів — простати в чоловіків, придатків і матки у жінок. Тому що саме брак кровотоку на цьому рівні веде до міоми, простатиту, ендометріозу.

«Другий поверх» — тулуб. М’язи спини і грудей. Я пропоную вправи для преса: ви лежите на спині та піднімаєте–опускаєте ноги. Обов’язково на видиху, і виразному, енергійному, гучному: «Ха!!!» Тому що так знижується внутрішньочеревний, внутрішньогрудний і внутрішньочерепний тиск. Учіться правильно працювати з диханням, це вкрай важливо.

«Третій поверх» — шийний відділ хребта. Якщо стомилися від тривалого сидіння за столом, періодично робіть перерви. Спочатку присідаємо 10 разів (на видиху, як у всіх вправах!). Потім — бажано лягти на килимку на спину і попіднімати ноги теж 10 разів. А тоді ще 10 віджимань. Причому так: віджалися — зробили ковток води… І так хвилин 10—15 щодня. Тоді праця буде задоволенням!» — наголошує професор.

А докладніше про лікування рухом Сергій Бубновський розповів у книгах «Остеохондроз — не вирок», «Грижа хребта — не вирок».

Оксана КРАВЧЕНКО


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel